Какво трябва да попитате Вашия лекар за псориазис

Псориазисът е повече от състояние на кожата. Той причинява широко разпространено възпаление в цялото ви тяло. Възпалението може да окаже голямо влияние върху много аспекти на вашето здраве и да ви изложи на риск от други хронични заболявания.

Ако наскоро сте получили диагноза псориазис, това може да бъде стресиращо и непосилно. Вероятно ще имате много въпроси, но не винаги знаете как да ги изразите с думи.

Може също така да почувствате, че вашият диагностициран лекар не ви е информирал напълно за това как псориазисът ще засегне проблеми извън здравето на кожата ви.

Тази статия ще ви даде отправна точка за въпроси, които да зададете на лекар, както и малко повече информация за начините, по които псориазисът ще засегне останалата част от тялото ви.

Как ще се отрази това на психичното ми здраве?

Въпреки че всеки ще реагира на състоянието по различен начин, вашето психично здраве е също толкова важно съображение в грижите ви, колкото и лечението на самите физически симптоми.

Много хора се чувстват некомфортно с псориазис поради много видимия характер на това състояние. Това може да доведе до смущение, социална изолация и развитие на психични заболявания.

В Проучване от 2020 г, изследователите откриха силна връзка между псориазиса и депресията. Те също така отбелязаха, че тревожността и стресът могат да допринесат за влошаване на симптомите на псориазис.

Може да намерите за полезно да говорите с лекар за това в началото на лечението. Някои въпроси, които трябва да обмислите относно вашето психично здраве, могат да включват:

 • Има ли местни групи за подкрепа?
 • Имате ли терапевт, който препоръчвате, който се е занимавал с други хора с псориазис?
 • Знаете ли за някакви групови сесии за психично здраве, свързани с псориазис?

Какви промени в начина на живот трябва да обмисля да направя?

Доказателствата сочат, че изборът, който правите, може да повлияе на вашия псориазис. Въпреки че никаква промяна в начина на живот няма да излекува напълно псориазиса, някои от изборите, които правите, могат да помогнат.

Диетата е една област, която можете да контролирате и която може да има значение. Няма официални диетични препоръки от никакви източници, но организации като Националната фондация за псориазис препоръчват диети, които се фокусират върху плодове, зеленчуци и постни протеини.

По-конкретно, те препоръчват да направите промени в диетата си, които поддържат здравето на сърцето. Това може да включва ограничаване на преработени храни и червени меса и ядене на повече постно месо, зеленчуци, плодове, сложни въглехидрати и здравословни мазнини, като зехтин.

Друго съображение е упражнението. В Проучване от 2022 г, изследователите установиха, че умерените до интензивни упражнения могат да имат двоен ефект. Първо, може да помогне за предотвратяване на развитието на псориазис. Второ, може да бъде част от план за управление на теглото, което може да бъде особено полезно за хора със затлъстяване или наднормено тегло.

Други съображения могат да включват:

 • получаване на достатъчно качествен сън
 • намаляване на стреса
 • намиране на начини да поддържате социална връзка

Как теглото влияе върху псориазиса?

Теглото може да играе роля в тежестта на псориазиса.

В Преглед на литературата за 2018 гизследователите установиха, че начинът на живот, насочен към загуба на тегло, като здравословна диета и упражнения, помагат за подобряване на симптомите на псориазис.

Друг преглед на литературата през 2019 г показа подобни резултати. Те отбелязват, че загубата на тегло може да помогне за предотвратяване на появата на псориазис при хора със затлъстяване, както и да намали тежестта на симптомите, ако вече имате псориазис или псориатичен артрит.

Можете да попитате лекар за съвети относно загубата или поддържането на теглото. Те могат да ви помогнат да оцените вашето начално ниво на фитнес и да ви помогнат да предоставите някои насоки как да започнете правилно с упражнения или промени в диетата. Те могат също да помогнат за преглед на текущите медицински състояния и лекарства, за да помогнат да се определи как те си взаимодействат.

Как мога да намаля разходите за лечение?

Независимо дали имате застраховка или не, лечението на псориазис изисква постоянни разходи за различни терапии и лекарства. Може да има програми и други финансови помощи, които могат да ви помогнат да намалите разходите, свързани с лечението.

Националната фондация за псориазис отбелязва, че има няколко възможности за осигурени и неосигурени хора. Те могат да включват:

 • Карта за доплащане: Тази карта помага с разходите за доплащане при закупуване на лекарства.
 • Програми за подпомагане на пациенти: Тези програми помагат за намаляване на разходите за хора със или без застраховка, които не могат да си позволят лечение.
 • Пазаруване за грижи: Различни аптеки или доставчици може да предлагат по-ниски цени, така че може да е полезно да проверите някои опции, налични във вашия район.
 • Здравни центрове: Федерално финансирани съоръжения, които предлагат плъзгащи се разходи въз основа на това, което можете да си позволите разумно.

Можете да използвате този инструмент, за да намерите местни здравни центрове.

Как псориазисът влияе на цялостното ми здраве?

Псориазисът е автоимунно заболяване, свързано с възпаление, което се появява в цялото ви тяло. Възпалението е основна причина или рисков фактор за много здравословни състояния.

Около 30% от хората с псориазис развиват псориатичен артрит често в рамките на 10 години от първоначалната им диагноза. Псориатичният артрит е вид възпалителен артрит, който може да причини болки в ставите и скованост. Това може да доведе до загуба на функция, както и до деформация, когато не се управлява добре.

В допълнение към псориатичния артрит, ако живеете с псориазис, имате по-висок риск от развитие на следните съпътстващи заболявания:

 • затлъстяване
 • сърдечно-съдови заболявания
 • метаболитни синдроми
 • дислипидемия или по-високи нива на липиди и холестерол
 • диабет
 • възпалително заболяване на червата
 • хипертония
 • депресия и тревожност
 • заболяване на бъбреците
 • рак
 • сънна апнея
 • чернодробно заболяване
 • увеит
 • хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
 • заболяване на бъбреците

Ефективното управление на вашия псориазис може да помогне за намаляване на риска от развитие на други здравословни състояния. Можете да попитате лекар за скринингови тестове, както и да поговорите с него за начини за допълнително намаляване на шансовете ви за развитие на допълнителни здравословни проблеми.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss