Какво трябва да знаете за PARP инхибиторите за рак на простатата

PARP инхибиторите са обещаващо ново лечение за специфични видове резистентен на лечение или напреднал рак на простатата. Администрацията по храните и лекарствата (FDA) одобри два PARP инхибитора за рак на простатата, а други са в клинични изпитвания.

Ракът на простатата е заболяване, което засяга хиляди хора всяка година. Това се случва, когато клетките в простатната ви жлеза започнат да растат неконтролируемо. Текущите лечения за рак на простатата включват:

 • операция
 • лъчетерапия
 • криотерапия
 • химиотерапия
 • хормонална терапия

Едно обещаващо ново лечение са инхибиторите на поли ADP рибоза полимераза (PARP). Това са вид таргетна терапия, която блокира действието на протеини, наречени PARP ензими. Тези ензими са от съществено значение за подпомагане на увредените клетки да се възстановят, а раковите клетки разчитат предимно на този процес, за да оцелеят и растат.

Тази статия ще проучи как инхибиторите на PARP помагат при лечението на рак на простатата, кой може да се възползва от тях и потенциалните им странични ефекти. Ще разгледаме и текущите изследвания, за да проучим бъдещето на това нововъзникващо лечение.

Как действат PARP инхибиторите за лечение на рак на простатата?

PARP инхибиторите блокират протеин в раковите клетки, наречен PARP, неразделна част от процеса на възстановяване на ДНК. Раковите клетки вече не могат да поправят своята ДНК, когато PARP е блокиран. Чрез блокиране на PARP ензимите, PARP инхибиторите могат да попречат на раковите клетки да поправят увреждане на ДНК, което в крайна сметка може да доведе до клетъчна смърт и свиване на тумора.

Според а Преглед на изследването за 2021 гPARP инхибиторите проправят пътя за прецизна медицина при рак на простатата.

„Прецизна медицина“ е термин, който се отнася до практиката на използване на информация за човек, като например неговата генетика, за насочване на лечението. Инхибиторите на PARP имат роля в прецизната медицина, тъй като те са насочени специално към раковите клетки и показват обещаващи резултати при хора с рак на простатата.

PARP инхибиторите са особено ефективни при хора със специфични мутации в гени, участващи в възстановяването на ДНК, като напр BRCA1, BRCA2или банкомат.

Комбинирана терапия

Преглед от 2021 г. отбелязва, че един обещаващ подход за използване на инхибитори на PARP при рак на простатата е комбинирането им с други лекарства, като тези, които увреждат ДНК.

Друг преглед от 2021 г. отбелязва успеха на комбинирането на инхибитори на PARP с лекарства за имунотерапия. Този подход разчита на PARP инхибиторите да предизвикат отговор в имунната система, която след това разпознава раковите клетки като чужди и ги атакува. Но все още са необходими повече изследвания в тази област.

Лекарите могат също да използват PARP инхибитори с антихормонални лекарства. А фаза 2 клинично изпитване установи положителни резултати при използване на инхибитор на PARP с абиратерон (Zytiga).

Кога лекарят може да препоръча PARP инхибитор за рак на простатата?

Ракът обикновено се дължи на мутации в един или повече от три вида гени:

 • онкогени
 • туморни супресорни гени
 • Гени за възстановяване на ДНК

Лекарят може да препоръча инхибитори на PARP, ако мутация в гени за възстановяване на ДНК (като BRCA или ATM) причинява рак на простатата. Докато ракът на простатата обикновено не се дължи само на една генна мутация, някои видове рак на простатата е по-вероятно да демонстрират мутации в тези гени.

Според а 2022 статиялекарите могат да препоръчат PARP инхибитори за:

 • метастатичен резистентен на кастрация рак на простатата (mCRPC), който е прогресирал при хормонално лечение

 • пациенти с напреднал рак на простатата с BRCA или ATM мутации

Това обаче не означава, че PARP инхибиторите са лек за рак на простатата. Те могат да удължат времето за овладяване на болестта, преди да се разпространи допълнително.

Кои PARP инхибитори са одобрени за лечение на рак на простатата?

The Национален институт по рака (NCI) споменава, че FDA е одобрила два PARP инхибитора за лечение на рак на простатата при специфични популации – олапариб (Lynparza) и рукапариб (Rubraca).

Олапариб (Lynparza)

Олапариб е PARP инхибитор, който приемате през устата. то е специално одобрени за лечение на хора с mCRPC със специфични генетични мутации, като напр BRCA1, BRCA2или банкомат.

Рукапариб (Rubraca)

The FDA одобрен рукапариб за хора с напреднал рак на простатата, чиито тумори имат BRCA или ATM мутации. Това е хапче, което приемате два пъти дневно със или без храна, според указанията на медицински специалист.

А Проучване от 2023 г от над 400 участници показаха, че тези, приемащи рукапариб, оцеляват по-дълго, без ракът да прогресира, отколкото тези, приемащи контролно лекарство.

Кои PARP инхибитори все още се изследват за рак на простатата?

Два други потенциални PARP инхибитора за рак на простатата включват нирапариб и талазопариб.

Нирапариб

Niraparib е перорален PARP инхибитор, който е показал обещаващи резултати в клинични изпитвания за лечение на рак на простатата. В клинично изпитване от 2023 г. пациенти с mCRPC, които са получили предишна химиотерапия, подобряват преживяемостта без прогресия на радиографията и общата преживяемост с лечение с нирапариб.

Талазопариб

Талазопариб е одобрен от FDA през 2018 г. за рак на гърдата. Няма одобрение за употреба при рак на простатата, но проучванията показват обещание. В проучване фаза 2 от 2021 г. на хора с mCRPC, 29,8% от участниците са имали отговор на талазопариб.

Какви са страничните ефекти на PARP инхибиторите?

Чести нежелани реакции на PARP инхибиторите включват:

 • умора
 • гадене
 • повръщане
 • диария
 • болка в корема
 • световъртеж
 • кашлица

Редки, но сериозни нежелани реакции на PARP инхибиторите включват:

 • хипертония
 • тахикардия
 • сърцебиене

Говорете с лекар относно потенциалните нежелани реакции и какво да очаквате, преди да започнете приема на PARP инхибитори.

Често задавани въпроси

Ето някои от най-често задаваните въпроси относно инхибиторите на PARP при рак на простатата.

Колко ефективни са PARP инхибиторите при лечението на рак на простатата?

FDA одобри олапариб и рукапариб след успешни опити, които показаха отлични резултати.

Хората, лекувани с олапариб, са живели повече от два пъти по-дълъг като хора на други лечения за рак на простатата, без техният рак да прогресира. Освен това е имало 16 пъти по-голяма вероятност туморите им да се свият. Ползата е най-голяма при хора с BRCA1, BRCA2или банкомат мутации.

В изпитването на рукапариб, което доведе до ускореното му одобрение, участниците с BRCA2 мутациите са имали степен на туморен отговор от 45%.

Колко струват PARP инхибиторите?

Според а Проучване от 2021 г, средната цена за 30-дневна доставка на инхибитори на PARP е $13 342. Това означава, че цената е била по-висока през половината времена и по-ниска през половината времена. Но средният разход от джоба за хора с търговска застраховка беше 44 долара.

Но разходите може да варират в зависимост от вашето застрахователно покритие и мястото, където живеете. Може би е най-добре да се консултирате с вашия лекар и доставчик на застраховка, преди да се ангажирате с една марка или лекарство, за да получите най-голямо покритие и да намалите разходите си от джоба.

Medicare покрива ли PARP инхибиторите?

Да, Medicare трябва да покрива както олапариб, така и рукапариб. Но е добре да потвърдите с вашия лекар, че вашето медицинско състояние е напълно покрито.

Трябва също така да имате предвид, че Medicare може да не покрива PARP инхибиторите в същата степен като търговските застрахователи. Проучването от 2021 г., цитирано по-горе, отбелязва, че средната цена от джоба за инхибитори на PARP е повече от осем пъти по-висока ($370) за хора на Medicare.

Как да се присъединя към клинично изпитване за PARP инхибитори за рак на простатата?

За да се присъедините към клинично изпитване, обмислете да говорите с Вашия лекар или да посетите официалния уебсайт за клинични изпитвания.

PARP инхибиторите за метастатичен рак на простатата показват обещаващи резултати за удължаване на живота на човек с рак на простатата чрез увеличаване на периода от време, през който състоянието може да се управлява. PARP инхибиторите имат много значителна полза за хора с BRCA или ATM мутации, но не толкова голям ефект при други.

FDA одобри две лекарства – олапариб и рукапариб – които вашата застраховка може да покрие. Други потенциални опции са в процес на подготовка.

Използването на това лечение може да зависи от вашето медицинско минало и тежестта на рака на простатата. Докато PARP инхибиторите не лекуват рак, те могат да ви помогнат да живеете по-дълъг, по-щастлив и по-пълноценен живот.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss