Какво трябва да знаете за хирургията на Chiari Malformation

Малформацията на Chiari (CM) е вид структурна промяна, която засяга долната част на мозъка. Най-често се дължи на вродено заболяване, което засяга формата или размера на черепа. Вродено означава, че присъства от раждането.

При СМ част от малкия мозък се простира в гръбначния канал. Това може да доведе до повишено налягане в тази област, което засяга функцията на малкия мозък и мозъчния ствол. Той също така блокира потока на цереброспиналната течност (CSF).

Хирургията е една от основните възможности за лечение на CM. Тази статия ще проучи хирургическите възможности за това състояние, каква е процедурата и много други.

Целта на операцията за малформация на Chiari е да се облекчи натискът върху долната част на мозъка. Медицинска илюстрация от Бейли Маринър

Какви са хирургичните възможности за малформация на Chiari?

Най-често срещаният тип операция за CM се нарича декомпресия на задната ямка. Тази процедура създава допълнително пространство около долната част на мозъка, което помага за намаляване на налягането и облекчаване на симптомите.

При този тип операция хирургът ще направи малък разрез в задната част на главата. След това ще премахнат малко кост от дъното на черепа. Това се нарича краниектомия и помага да се направи повече пространство в областта.

Също така е възможно хирургът да отстрани част от костта и от горната част на гръбначния канал. Това се нарича спинална ламинектомия.

Хирургът може също да използва електрокаутеризация, за да създаде още повече пространство, ако е необходимо. Този метод използва топлина, за да намали размера на малкомозъчните тонзили, които често са част от малкия мозък, която се е простирала в гръбначния канал.

Допълнителни процедури

CM също се свързва с различни други медицински състояния. Поради това може да са необходими и други видове процедури за справяне с тези:

 • Хидроцефалия: При хидроцефалия CSF се натрупва в мозъка и може да доведе до опасно повишаване на налягането. Лекарите лекуват това по няколко начина:

  • маневриране, при което малка тръба се поставя в главата, за да помогне за изтичане на излишния CSF в гърдите или корема, където тялото естествено го реабсорбира

  • трета вентрикулостомия, при която се прави малък отвор в една от кухините на мозъка, помагайки за освобождаването на уловения CSF
 • Миеломенингоцеле: Миеломенингоцеле е най-тежкият тип спина бифида. Необходима е операция за преместване на гръбначния мозък и затваряне на отвора в задната част на гръбначния стълб. Това обикновено се прави, докато детето все още е в утробата.
 • Сирингомиелия: Сирингомиелия е, когато в гръбначния мозък се образува киста, пълна с CSF. Възможно е да се дренират тези кисти чрез поставяне на шунт.
 • Синдром на вързания кабел: При синдрома на вързания мозък гръбначният мозък е прикрепен към околните тъкани и не може да се движи свободно. Полученото напрежение може да доведе до увреждане на нервите. Процедура за отвързване може да помогне за справяне с това.

Кога е необходима операция за малформация на Chiari?

Докато CM обикновено присъства от раждането, много хора не развиват симптоми, докато не достигнат зряла възраст. В този момент състоянието може да бъде открито чрез образни тестове като MRI сканиране.

Не всеки, който има CM, трябва да се подложи на операция. Ако нямате симптоми, Вашият лекар може просто да иска периодично да наблюдава състоянието Ви. По-лекото главоболие и болка във врата, дължащи се на CM, могат да бъдат лекувани с лекарства вместо операция.

Когато симптомите са по-тежки и пречат на ежедневните дейности, медицинският специалист може да препоръча операция. Някои примери за симптоми, които CM може да причини, включват:

 • главоболие, което се влошава, когато правите неща като смях, кашляне или навеждане
 • болка във врата
 • световъртеж
 • мускулна слабост
 • нетипични усещания
 • проблеми с баланса и координацията
 • затруднено говорене или преглъщане
 • проблеми със слуха и зрението

Общата цел на операцията за CM е да се намали натискът върху мозъка и гръбначния мозък. Това помага за облекчаване на симптомите и подобряване на качеството на живот.

Как изглежда операцията за малформация на Chiari?

Декомпресията на задната ямка за CM се извършва в болница и ще бъдете под обща анестезия. Това означава, че ще спите по време на операцията.

След като заспите, операцията може да включва следните основни стъпки:

 1. Част от косата ще бъде обръсната от зоната, където ще бъде направен разрезът.
 2. Главата ви може да бъде поставена в устройство, наречено скоба за глава, което помага да държите главата си стабилна по време на операция. Ако това се случи, това ще включва поредица от малки пробиви, за да се закрепи скобата към черепа ви.
 3. Хирургът ще направи разрез в задната част на главата или горната част на врата ви.
 4. Хирургът ще работи, за да разкрие костите в основата на черепа и горната част на врата ви.
 5. Те ще извършат краниектомия и, ако е необходимо, спинална ламинектомия или електрокаутеризация.
 6. Хирургът може да отвори дурата, която е защитният слой около мозъчния ствол и гръбначния мозък. Това завършва декомпресията.
 7. Хирургът ще затвори разреза.

Общото време, което отнема операцията, зависи от това какво точно се прави. А 2016 проучване от деца, подложени на операция на CM, установиха, че средно отнема около 2,5 часа.

След операцията ще бъдете преместени в стая за възстановяване, докато не се събудите. Медицинските специалисти ще използват оборудване, за да наблюдават неща като вашия сърдечен ритъм, кръвно налягане и кислород в кръвта. Те постепенно ще премахнат това оборудване, докато възстановяването ви напредва.

Ще трябва да останете в болницата поне няколко дни след операцията. А 2014 проучване отбелязва среден болничен престой от около 2 до 3 дни, в зависимост от вида на процедурата.

Не забравяйте, че болничният ви престой може да бъде по-дълъг, ако имате по-сложна процедура или ако имате усложнения след това.

Какво е възстановяването след операция за малформация на Chiari?

Обикновено отнема 6 до 8 седмици за възстановяване от операция на CM. И все пак вашето конкретно време за възстановяване може да варира в зависимост от точния тип процедура, която сте имали, вашата възраст и цялостно здравословно състояние и дали сте имали някакви усложнения.

Когато се събудите, вероятно ще намерите главата си увита в превръзка. Това помага за защита на мястото на разреза и може също така да ви предпази от надраскване по него по време на възстановяването.

Също така е типично да имате някои симптоми като гадене, болка или главоболие малко след операцията. Болничният персонал ще ви даде лекарства, за да ви помогне с тези неща.

Вероятно ще можете да станете и да започнете да се движите ден след операцията. Но ще трябва да избягвате всякакви напрегнати дейности или вдигане на тежести, докато 3 до 4 седмици после.

Когато можете да напуснете болницата, ще получите инструкции как да се грижите за вашия разрез, както и как и кога да приемате всички предписани лекарства. Не забравяйте да следвате внимателно тези инструкции.

Вашият хирург ще иска да ви проследи 6 до 8 седмици след операцията, за да види как върви възстановяването ви.

Какви са потенциалните рискове от операция за малформация на Chiari?

Както при всяка хирургия, операцията на CM носи рискове. И все пак те обикновено са необичайни.

Някои от рисковете, свързани с операцията на CM, могат да включват:

 • кървене в или около мястото на операцията
 • инфекция, включително менингит
 • увреждане на нервите
 • парализа
 • удар
 • Изтичане на CSF
 • псевдоменингоцеле, където под кожата на мястото на разреза се развива изпъкналост, която съдържа CSF
 • хидроцефалия
 • провисване на мозъка, при което част от мозъка се отклонява от черепа, което води до силно главоболие

Помолете Вашия лекар да обсъди с Вас различните ползи и рискове от операцията. След това можете да използвате тази информация, за да вземете информирано решение как да продължите напред с лечението на вашия CM.

Колко струва обикновено операцията за малформация на Киари?

Цената на операцията на CM може да зависи от много фактори, включително:

 • точен тип процедура
 • конкретен хирург, който извършва операцията
 • болница, където се извършва операцията
 • вид застрахователно покритие, което имате

А Проучване от 2021 г отбелязва, че средната цена на операция за CM тип I, най-често срещаният тип CM, е била 13 716 $. Изследователите също така отбелязват, че цената е била с над 6000 долара по-висока, когато операцията е извършена в детска болница.

Ако някога не сте сигурни какво може да сте отговорни за плащането, свържете се с вашия доставчик на застраховка, преди да насрочите вашата CM операция. Те могат да ви дадат подробна информация за това какво е покрито и какво не.

Какви са перспективите за някой, който е претърпял операция за малформация на Chiari?

Много CM операции имат добра перспектива. И все пак това може да зависи от това колко тежък е вашият CM. По-тежките видове CM обикновено имат по-лоша перспектива.

Възрастта също може да играе роля в перспективата. Например, проучване от 2017 г. установи, че децата и юношите, подложени на операция за CM тип I, са имали по-добър резултат от по-младите и по-възрастните възрастни.

Малък 2017 проучване от 10 души, претърпели операция на CM, установяват, че симптоми като главоболие, нетипични усещания и проблеми с координацията и баланса са ефективно облекчени при повечето хора.

След операцията изследователите отбелязват, че някои хора развиват нова дисфункция на движението на очите. Това не е причинило забележими симптоми или притеснения за тези лица.

Не всеки човек, който има операция за CM, ще изпита пълно облекчение на симптомите си. Също така е важно да се отбележи, че ако вече е настъпило увреждане на нерва поради CM, операцията не може да промени това.

Също така е възможно някои хора да се нуждаят от повече от една операция за CM и всякакви свързани състояния. Вашият лекар ще проследи възстановяването ви и ще ви уведоми какво да очаквате.

Хирургията е една от основните възможности за лечение на CM. На основно ниво това включва отстраняване на кост от задната част на черепа и понякога от горната част на гръбначния стълб, за да се намали натискът върху мозъка и гръбначния мозък.

CM хирургията може да помогне за облекчаване на симптомите при много хора. Въпреки това, някои хора може да открият, че някои симптоми продължават след операцията. Освен това е възможно да се нуждаете от още операции в бъдеще.

Преди да насрочите операцията си, говорете с Вашия лекар за различните ползи и рискове, свързани с типа процедура, която се разглежда. Те могат да ви помогнат да получите представа какво да очаквате.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss