Какво трябва да знаете за хипотиреоидизма и тинитуса

Хората с по-ниски нива на щитовидната жлеза са изправени пред повишен риск от развитие на шум в ушите, звънене в ушите. Лечението на хипотиреоидизъм може да помогне за облекчаване на шум в ушите.

почти 5% от хората са американци на 12 или повече години имат хипотиреоидизъм и приблизително 10% до 25% от възрастните имат състояние, наречено шум в ушите. Това, което тези числа не разкриват обаче, е, че има доста хора, които имат както хипотиреоидизъм, така и шум в ушите.

Важно е да разпознаете кога звъненето в ушите може да е свързано с хипотиреоидизъм. В тези случаи лечението на основното заболяване на щитовидната жлеза често е от ключово значение за елиминирането или поне намаляването на шума в ушите.

Събрахме информация, за да ви помогнем да разберете по-добре хипотиреоидизма и шума в ушите, така че да разберете симптомите. Не забравяйте да говорите с вашия лекар, ако имате някакви продължаващи притеснения относно вашето здраве.

Може ли хипотиреоидизмът да причини звънене в ушите?

Наличието на хипотиреоидизъм означава, че имате недостатъчна функция на щитовидната жлеза.

The най-честата причина на хипотиреоидизъм е тиреоидит на Хашимото. Други потенциални причини включват тиреоидит и вроден хипотиреоидизъм.

Симптомите на хипотиреоидизъм могат да включват:

  • умора
  • качване на тегло
  • затруднено понасяне на студ
  • ставни и мускулни болки
  • депресия

За да се лекува хипотиреоидизъм, лекарят ще предпише лекарства за заместване на хормоните, които щитовидната жлеза не произвежда. Те могат също да предложат промени в диетата и начина на живот.

Прочетете повече за причините, симптомите, диагнозата и лечението на хипотиреоидизма.

Хипотиреоидизмът може да засегне много телесни функции. Също така се свързва със загуба на слуха и състояние, наречено шум в ушите. Това е, когато хората усещат звънене в ушите си, което не може да бъде чуто от другите. Приблизително 40% от възрастните с хипотиреоидизъм имате сензоневрална загуба на слуха или загуба на слуха, причинена от увреждане на вътрешното ухо и на двете уши.

Докато изследване от 2022 г е установил връзката между хипотиреоидизма и проблемите, свързани с ушите, като шум в ушите и загуба на слуха, точната причина за тази връзка не е напълно разбрана.

Лекарите признават, че хипотиреоидизмът представлява повишен риск от шум в ушите и загуба на слуха, но не е ясно защо някои хора изпитват тези състояния, а други не.

Също така не е напълно разбрано защо лекарствата за щитовидната жлеза са достатъчни за облекчаване на шум в ушите при някои хора с хипотиреоидизъм, докато други продължават да изпитват известна степен на шум в ушите или загуба на слуха дори след медикаменти.

Хората с тежък шум в ушите може да имат проблеми със слуха, съня и работата, което може да повлияе на качеството им на живот.

Поради тази причина е важно да говорите с лекар, ако изпитвате симптоми на шум в ушите. Те могат да помогнат за справяне с основната причина.

Интересувате ли се да научите повече за шума в ушите? Прочетете повече за различни възможни лечения за това състояние и неговите симптоми.

Какви заболявания на щитовидната жлеза могат да влошат шума в ушите?

един Проучване от 2022 г използване на данни от Националната здравноосигурителна изследователска база данни на Тайван показва, че хората със загуба на слуха, световъртеж или безсъние и хипотиреоидизъм са по-склонни да изпитат шум в ушите.

Важно е да се отбележи, че други изследвания показват това хипертиреоидизъмили свръхактивна щитовидна жлеза, също може да доведе до шум в ушите.

Как лекарствата за щитовидната жлеза повлияват шума в ушите?

Лекарствата за щитовидната жлеза често имат положителен ефект върху шума в ушите. Те дори могат напълно да го облекчат, като увеличат функцията на щитовидната жлеза до нормални граници.

Въпреки това, в някои случаи, хора, които преди това не са изпитвали шум в ушите може да преживее след като започнат да приемат лекарства с рецепта, особено ако ги приемат във високи дози.

Важно е да говорите с Вашия лекар, ако получите странични ефекти от каквито и да е лекарства, включително лекарствата за щитовидната жлеза. Те могат да ви посъветват какви други възможности за лечение са налични.

Също така е важно да говорите с Вашия лекар, преди да решите да спрете приема на предписани лекарства. Вашият здравен екип може да ви посъветва как най-добре да прехвърлите лекарствата и да започнете нови, ако е необходимо.

Обратима ли е загубата на слуха от хипотиреоидизъм?

Загубата на слуха от хипотиреоидизъм може да се подобри или дори напълно да се обърне, след като основните проблеми с щитовидната жлеза бъдат решени.

Проучване от 2017 г. установи, че 48% от хората са имали подобрение на слуха след заместителна терапия с хормони на щитовидната жлеза, а 15% от хората в това проучване са имали напълно обратна загуба на слуха след 6 до 12 месеца лечение.

Ако имате хипотиреоидизъм, може също да изпитате шум в ушите. Този шум в ушите ви често може да бъде премахнат или поне намален чрез лечение на основния проблем с щитовидната жлеза с лекарства.

Важно е да уведомите Вашия лекар, ако имате шум в ушите или някакви признаци на хипотиреоидизъм. Те могат да ви помогнат да определите курс на лечение за намаляване на симптомите и потенциално предотвратяване на други проблеми със слуха.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss