Какво трябва да знаете за химиотерапията при рак на маточната шийка

Химиотерапията е обичайна възможност за лечение на хора, които са получили диагноза рак на маточната шийка. Обикновено се прилага в комбинация с лъчева терапия при лечение, известно като химиотерапия.

При лечението на рак на шийката на матката химиотерапията помага на лъчетерапията да работи по-добре. Тъй като се разпространява в цялото ви тяло, химиотерапията помага за лечението на рак, който се е разпространил извън шийката на матката до други органи и тъкани.

Но не всеки с рак на шийката на матката ще се нуждае от химиотерапия. В много ранен стадий ракът на шийката на матката може да бъде лекуван хирургично.

Лекар или медицински специалист ще определи най-добрия вариант за лечение за вас въз основа на стадия на вашия рак. Дали химиотерапията е подходяща за вас ще зависи и от други фактори, като възрастта и цялостното ви здраве.

Продължете да четете, за да научите повече за химиотерапията за рак на маточната шийка, включително кога се използва и как се прилага.

Кога се използва химиотерапия за рак на маточната шийка?

В зависимост от етапа, рак на маточната шийка обикновено се лекува с комбинация от операция, химиотерапия и лъчетерапия.

Според Американско общество за борба с ракахимиолъчевата терапия е стандартното лечение за повечето стадии на рак на маточната шийка.

Химиотерапевтичните лекарства действат, като атакуват раковите клетки и предотвратяват репликацията им. Тъй като химиотерапевтичните лекарства навлизат в кръвта ви, те помагат в борбата с рака в цялото ви тяло. Тези лекарства обаче засягат и здравите клетки, което води до прословутите странични ефекти.

За да се намали тежестта на страничните ефекти, лекарите често предписват по-ниска доза химиотерапия, която да върви заедно с лъчетерапията.

Дали вашият медицински екип ще препоръча химиотерапия до голяма степен зависи от това колко напреднал е вашият рак. Други фактори като вашата възраст и цялостно здраве също могат да определят дали лекарят препоръчва химиотерапия или в каква доза я препоръчва.

Препоръки за химиотерапия по стадий на рак

Най-често срещаната система за стадиране на рака на маточната шийка е кръстена на Международна федерация по акушерство и гинекология (FIGO).

Тази система стадира рака на шийката на матката от стадий 0 до стадий 4, в зависимост от това колко далеч е разпространен. Лекарите използват тази система за стадиране, за да решат как най-добре да лекуват рака на маточната шийка. Някои етапи са допълнително подразделени на по-специфични категории.

Ето как се разбиват етапите и на кои етапи химиотерапия може да се препоръча. На всеки етап се използват и други лечения, които ще разгледаме по-късно.

сцена днадпис Химиотерапия препоръчително
етап 0 Много ранен стадий на рак, който е ограничен до повърхността на шийката на матката. не
етап 1(A) Ракът е все още малък и може да се види само с микроскоп. понякога
етап 1(B) Ракът се е разпространил по-дълбоко от 0,2 инча, но все още е ограничен до шийката на матката. обикновено
етап 2(A) Ракът се е разпространил извън шийката на матката и матката, но не и в следващия слой тъкан, наречен параметрия. да
етап 2(B) Ракът се е разпространил покрай шийката на матката и матката и в параметрията. да
етап 3 Ракът се е разпространил в долната част на влагалището или стените на таза. Може да блокира вашите уретери и да причинява проблеми с бъбреците. да
етап 4(A) Ракът се е разпространил в пикочния мехур или ректума или извън таза. да
етап 4(B) Ракът се е разпространил в отдалечени органи, като отдалечени лимфни възли, кости или бели дробове. обикновено

Научете повече за стадирането на рак на шийката на матката тук.

Какво е химиотерапия?

Химиотерапията е комбинация от химиотерапия и лъчева терапия. Често се използва като основно лечение за рак на маточната шийка.

Когато се прилага заедно, химиотерапията прави лъчелечението по-ефективно.

За лечение на рак на маточната шийка се използват два вида лъчева терапия: вътрешно облъчване и външно облъчване.

Вътрешна лъчетерапия

Вътрешната лъчева терапия или брахитерапията включва поставяне на източник на радиация близо до рака вътре в тялото ви.

Интракавитарната брахитерапия е най-често тип, използван за лечение на рак на маточната шийка. Това включва поставяне на източника на радиация във вагината ви. Обикновено се използва в допълнение към външната лъчева терапия и е Рядко използва се самостоятелно.

Външна лъчева терапия

Външното излъчване разчита на машина, за да насочи високи дози рентгенови лъчи към вашия рак. Всеки сеанс на облъчване обикновено отнема само няколко минути. Когато се комбинира с химиотерапия, обикновено се прилага външно облъчване 5 дни в седмицата за около 5 седмици.

Как се прилага химиотерапията при рак на шийката на матката?

Химиотерапевтичните лекарства обикновено се прилагат чрез интравенозна (IV) линия в лекарски кабинет, болница или център за инфузия. Пероралните химиотерапевтични лекарства се използват за лечение на някои видове рак, но химиотерапията, използвана за лечение на рак на маточната шийка, е обикновено се дава чрез IV линия.

Те могат да се прилагат като еднократна инжекция за няколко минути или като инфузия за по-дълъг период от време.

Понякога лекарствата се прилагат чрез по-голяма IV линия, наречена централен венозен катетър или централна линия. За да поставят централна линия, лекарите вкарват дълга тясна тръба във вена на гърдите или горната част на ръката. За разлика от типичната IV линия, която трябва да се сменя на всеки няколко дни, централната линия може да остане на място седмици или месеци наведнъж.

Ако лекар постави централна линия, тя може да остане на мястото си по време на продължителността на вашия химиотерапевтичен протокол.

Химиотерапевтичните лекарства се прилагат на цикли, последвани от периоди на възстановяване. Повечето цикли продължават 1 до 3 седмици. След период на почивка цикълът започва отново.

Циклите на химиотерапията варират в зависимост от лекарството, което се прилага. Дозите могат да се прилагат на всеки няколко седмици, седмично или няколко пъти седмично.

Когато химиотерапията се прилага с лъчева терапия, често избор на лекарства включват:

 • цисплатин или карбоплатин, прилагани всяка седмица чрез IV линия
 • цисплатин и 5-флуороурацил, прилагани на всеки 3 седмици

Когато ракът се е разпространил или се е върнал след лечение, лечението може да включва някаква комбинация от следните химиотерапевтични лекарства:

 • цисплатин
 • карбоплатин
 • паклитаксел
 • топотекан

Какви са страничните ефекти от химиотерапията при рак на маточната шийка?

Химиотерапевтичните лекарства могат да увредят здравите клетки. Това е особено трудно за клетките, които се репликират бързо, като клетките на кожата, клетките на космения фоликул и клетките в храносмилателния ви тракт. Когато тези клетки са повредени, можете да изпитате странични ефекти.

Повечето странични ефекти са временни и изчезват малко след спиране на лечението. Страничните ефекти на химиотерапията обикновено включват:

 • гадене и повръщане

 • косопад
 • рани в устата
 • умора
 • повишен шанс за инфекция
 • необичайно кървене или синини
 • задух

Някои нежелани реакции могат да продължат дълго време или да бъдат постоянни. Те могат да включват:

 • менструални промени и безплодие

 • увреждане на нервите
 • увреждане на бъбреците

Други лечения на рак на маточната шийка

Лъчева терапия, хирургия и таргетни терапии също се използват за лечение на рак на маточната шийка.

Някои от хирургичните техники, използвани за лечение на рак на маточната шийка, включват:

 • Пълна хистеректомия: Тоталната хистеректомия е пълното отстраняване на матката и шийката на матката.
 • Частична хистеректомия: Частичната хистеректомия е отстраняването на матката. Вашата шийка на матката може да остане непокътната.
 • Радикална трахелектомия: Радикалната трахелектомия е отстраняването на шийката на матката, близките тъкани, горната част на вагината и близките лимфни възли.
 • Радикална хистеректомия: Радикалната хистеректомия включва отстраняване на матката, тазовите връзки, фалопиевите тръби, част от вагината, близките лимфни възли и понякога яйчниците.
 • Конизация: Конизацията е операция за отстраняване на малки конусообразни парчета необичайна тъкан с помощта на скалпел или топлина и електричество.

Ето един поглед към някои типични възможности за лечение за рак на шийката на матката по етап:

сцена Лечение
етап 0
(карцином in situ)
конизация

хистеректомия

вътрешна лъчева терапия

етап 1А тотална хистеректомия

отстраняване на лимфни възли и модифицирана радикална хистеректомия

конизация

вътрешна лъчева терапия

радикална трахелектомия

етапи 1В и 2А химиотерапия и хирургия

лъчева терапия с химиотерапия

радикална хистеректомия и отстраняване на тазови лимфни възли с или без радиация и химиотерапия

радикална трахелектомия

лъчетерапия

етапи 2B, 3 и 4A лъчева терапия с химиотерапия

операция за отстраняване на лимфни възли и облъчване със или без химиотерапия
вътрешна лъчева терапия

клинично изпитване на химиотерапия, последвано от операция

клинично изпитване на химиотерапия и лъчева терапия, последвано от друг кръг химиотерапия

етап 4В лъчева терапия за подобряване на качеството на живот при нелечим рак

химиотерапия и таргетна терапия

химиотерапия за подобряване на качеството на живот при нелечим рак
клинично изпитване с нови лекарства

Медицински екип ще ви помогне да определите най-добрите възможности за лечение за вас. Те също така могат да препоръчат клинични изпитвания, за които отговаряте на условията, които предлагат нови и нови лечения.

Ако клиничните изпитвания установят, че новите лечения са по-ефективни от настоящите стандартни лечения, те стават новите стандартни лечения.

Ресурси

Справянето с диагнозата рак на маточната шийка може да бъде невероятно трудно, но има много безплатни ресурси, които да ви помогнат да се справите с тези предизвикателства. Ето няколко ресурса, които може да намерите за полезни:

 • Cervivor образование за рак на шийката на матката
 • Финансова помощ на CancerCare
 • Местни групи за подкрепа на Националната коалиция за рак на маточната шийка
 • Инструментариум за оцеляване на обществото по гинекологична онкология

Ракът на маточната шийка обикновено се лекува с някаква комбинация от операция, радиация и химиотерапия. Най-добрият вариант за лечение за вас ще зависи от стадия на вашия рак, както и от други фактори като вашата възраст и цялостно здраве. Химиолъчевата терапия, комбинация от химиотерапия и лъчева терапия, е стандартното лечение за няколко стадии на рак на шийката на матката. Химиотерапевтичните лекарства помагат да се направи радиацията по-ефективна.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss