Какво трябва да знаете за тестването на антитела за улцерозен колит

Диагностичните тестове за UC могат да включват панел за серологични (кръвни) тестове, който проверява за специфични антитела. Те могат да помогнат на лекарите да направят разлика между UC и болестта на Crohn.

Улцерозният колит (UC) и болестта на Crohn са двата основни вида възпалително заболяване на червата (IBD). Лекарите обикновено диагностицират IBD чрез комбинация от образни тестове, кръвни изследвания и симптоми и фамилна анамнеза. Друг диагностичен инструмент – тестове за антитела – може да помогне за разграничаване между UC и болестта на Crohn.

При UC вашата имунна система погрешно атакува тъканите, които покриват дебелото ви черво, причинявайки възпаление и язви. Това състояние може да се развие постепенно или понякога внезапно. Повечето хора получават диагноза преди възраст 30.

Ако в момента се подлагате на изследване за UC или подозирате, че може да изпитвате симптоми на този тип IBD, помислете за разговор с лекар за това как тестовете за антитела могат да помогнат при диагностицирането и лечението на това състояние.

Как антителата помагат при диагностицирането на улцерозен колит?

Тестването за антитела помага на лекарите да диагностицират UC по два начина.

Първо, наличието на антитела може да потвърди резултатите от други диагностични тестове за UC. Вашата имунна система произвежда антитела в отговор на определени заболявания, като UC. Наличието на специфични антитела или биомаркери в кръвта ви обикновено предполага наличието на заболяване.

Второ, тестването за антитела може да помогне за разграничаване между UC и болестта на Crohn, когато други диагностични тестове не могат. Например, докато биопсия или образен тест на дебелото черво може да открие възпаление, това може да не е достатъчно, за да се определи вида на IBD.

Кои антитела присъстват при улцерозен колит?

При хората с UC има няколко различни антитела. Но повечето от тях не присъстват при повечето хора с UC. Те също често присъстват при хора с болестта на Crohn – с едно изключение.

Перинуклеарни антинеутрофилни цитоплазмени антитела (pANCA) присъстват в 60–70% от хората с UC, но само около 10–15% с болестта на Crohn.

Друг тип антитела, наблюдавани при IBD, се наричат ​​анти-Saccharomyces cerevisiae антитяло (ASCA). Присъства в 60–70% на хората с болестта на Crohn и само 10–15% от хората с UC.

Анти-интегрин алфа-v бета-6 (αvβ6) автоантитела също могат да присъстват при хора с UC, въпреки че лекарите не тестват за тях толкова често, колкото pANCA.

Колко точен е тестът за антитела за улцерозен колит?

Тестът за антитела може да помогне за диагностицирането на UC, но не е 100% точен. Все още е възможно да имате UC и да нямате положителен тест за pANCA. От друга страна, също е възможно да имате UC, но положителен тест за ASCA.

В малък 2017 проучване, pANCA тестът за UC има чувствителност от 53,7% и специфичност от 94,3%. Това означава, че малко над половината от тези с положителен тест за pANCA е потвърдено, че имат UC. Само около 1 на 20 души с отрицателен тест са имали UC.

Проучването установи също, че положителният тест за pANCA и отрицателният за ASCA е най-добрият начин да се разграничи UC от болестта на Crohn.

Какви условия могат да ви накарат да сте положителни за ANCA?

Лекарите могат да използват тестове за антинеутрофилни цитоплазмени антитела (ANCA), за да проверят за системен васкулит (възпаление във вашите кръвоносни съдове) или UC.

Има два вида ANCA: перинуклеарна (pANCA) и цитоплазмена (cANCA).

Наличието на pANCA може да показва UC, но може също да е признак на рядък тип васкулит, наречен микроскопичен полиангиит.

Наличието на cANCA може да предполага вид васкулит, наречен грануломатоза с полиангиит (GPA).

Беше ли Ви полезно?

Какво се случва по време на тест за антитела за улцерозен колит?

Тестът за pANCA антитела за UC е кръвен тест. По време на теста техник или медицинска сестра ще вземе кръв от вена на ръката ви чрез игла. Те събират малка проба във флакон и след това я изпращат в лаборатория за тестване. Вземането на проба трябва да отнеме не повече от 5 минути.

Веднъж в лабораторията, техник ще пусне кръвната проба през машина, която търси антитела. Наличието на антитела може да доведе до положителен резултат от теста. Отрицателен резултат означава, че не са открили антитела.

Могат ли антителата да предскажат улцерозен колит?

Не е ясно дали pANCA антителата могат да предскажат бъдещото развитие на UC. Някои кръвни изследвания могат да помогнат за предсказване на тежестта на усложненията на болестта на Crohn, но не и за самата болест на Crohn.

Но нововъзникващите изследвания показват, че анти-интегрин αvβ6 автоантитела биха могли потенциално да предскажат UC. Едно проучване от 2023 г. установи, че антителата срещу интегрин αvβ6 могат да предшестват UC с до 10 години.

Какви други тестове могат да помогнат за диагностицирането на улцерозен колит?

За точна диагноза лекарите вземат предвид резултатите от изследването на антитела с други тестове за UC. Те могат да включват:

 • рентгенови лъчи: Традиционните рентгенови лъчи могат да предоставят изображения на възпаление в червата.
 • компютърна томография: Това са по-подробни версии на рентгенови лъчи, които могат да помогнат за разграничаване между UC, запушване на червата и апендицит.
 • Ендоскопия: Лекарите използват малка тръба, за да направят снимки на вашия стомашно-чревен (GI) тракт.
 • Биопсия: Често комбинирано с ендоскопия, това включва вземане на малка тъканна проба от дебелото черво за изследване.
 • Сканиране на бели кръвни клетки: Този образен тест открива къде белите кръвни клетки могат да се съберат в стомашно-чревния тракт, като посочва къде може да възникне възпаление.
 • Чернодробни функционални тестове: Тези кръвни изследвания могат да открият проблеми с черния Ви дроб или жлъчните пътища, които може да са свързани с UC.
 • Други кръвни изследвания: Следните тестове могат да помогнат за откриване на основно възпаление:

  • пълна кръвна картина
  • Тест за С-реактивен протеин
  • скорост на утаяване на еритроцитите
 • Тестове на изпражненията: Те могат да помогнат за откриване на възпаление на дебелото черво и също могат да помогнат за изключване на други състояния, които може да са причина за вашите симптоми, като инфекции.

Тестването за антитела за UC може да помогне за откриване на определени вещества в кръвта ви, които биха могли да показват проблеми с имунната ви система, атакуваща здрави клетки в дебелото ви черво.

Тестовете за антитела обаче са само един от многото диагностични инструменти, които лекарят може да обмисли за възможен UC. Те могат да допълнят други тестове, като изображения и биопсия, и да помогнат да се изясни какъв тип IBD може да имате.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss