Какво трябва да знаете за специалистите по мобилност, ако имате влажна AMD

Тези медицински специалисти могат да ви помогнат да се ориентирате безопасно в заобикалящата ви среда, ако имате загуба или увреждане на зрението.

Свързаната с възрастта дегенерация на макулата (AMD) е една от най-честите причини за увреждане на зрението при възрастни, засягаща близо до 200 милиона души по целия свят от 2020 г.

Има два вида AMD: мокър и сух. Мокрото AMD е по-рядко срещано от сухото AMD, но има тенденция да бъде по-тежко. Обикновено причинява по-голямо зрително увреждане, както и влошаване на зрението с по-бърза скорост от сухата AMD. Приблизително 10% от хората с AMD имат мокро разнообразие.

Wet AMD може да причини замъглено виждане, тъмни петна или прави линии да изглеждат вълнообразни, особено в центъра на зрителното поле. Периферното зрение обикновено не се засяга.

Ако имате мокра AMD, е възможно да научите техники, които да ви помогнат да използвате по-добре високофункционалните части на вашето зрение, за да компенсирате влошеното зрение.

Сертифициран специалист по ориентация и мобилност е човек, обучен да помага на хора с влажна AMD и други състояния да си възвърнат функционалните умения и независимост.

В тази статия ще дадем широк преглед на това как специалистите по ориентация и мобилност могат да бъдат полезни за хора с влажна AMD.

Какво е специалист по ориентиране и мобилност?

Специалистът по ориентация и мобилност е професионалист с разбиране на предизвикателствата, свързани с увреждането на зрението и адаптивните техники, които могат да помогнат.

Както подсказва името, двете основни области на фокус са ориентация и мобилност. Ориентацията е свързана с оценка на заобикалящата ви среда и вашето физическо присъствие в дадено пространство. Мобилността е способността ви да навигирате и да взаимодействате със заобикалящата ви среда.

Специалист по ориентиране и мобилност ще ви разпита за целите и предизвикателствата ви. Те ще ви наблюдават, докато изпълнявате задачи и ще оценят нивото ви на зрителни увреждания.

Въз основа на вашата основна оценка те ще ви помогнат да създадете програма за обучение, която да ви помогне да постигнете целите си за ориентация и мобилност.

Как може специалист по мобилност да помогне при мокра AMD?

Ако имате мокра AMD, вероятно имате известно увреждане на зрението. Загубата на зрение поради влажна AMD обикновено е в центъра на вашето зрително поле, докато периферното ви зрение често е запазено.

Тъй като естествената тенденция е да гледате директно към обекта на фокуса си, този тип увреждане може много да затрудни изпълнението на задачи като четене, приготвяне на храна или дори гледане на друг човек в очите, докато разговаряте.

Специалист по ориентация и мобилност може да ви помогне да се научите да използвате максимално периферното си зрение чрез техники като ексцентрично гледане. Това е техника, при която се научавате да оглеждате сляпото си петно, за да видите обект с помощта на периферното си зрение.

Те също могат да ви помогнат да оптимизирате дома, работната зона или други пространства под ваш контрол, за да подобрите осветлението и да минимизирате препятствията. Те ще ви помогнат да разчитате повече на слухови (звукови) и хаптични (докосване) знаци и дори могат да ви научат да използвате помощни устройства, вариращи от приложения за текст към говор до бастуни за ходене.

Ще може ли специалист по мобилност да помогне и на близките ми?

Въпреки че основната грижа на специалиста по ориентиране и мобилност ще бъдете вие ​​и вашите цели, напълно естествено е вашите близки да бъдат включени по един или друг начин.

Вашите цели може да включват пътуване до и навигиране около дома на любим човек. Може също да имате близки, които споделят дома ви с вас. Може да е от полза както за вашето емоционално, така и за физическо здраве, ако те имат ясно разбиране кога и как бихте предпочели да получите помощ и кога предпочитате да работите самостоятелно.

По ваша преценка вашият специалист по ориентиране и мобилност може да ви научи на някои тренировъчни упражнения, в които може да участва ваш близък човек.

Какъв е примерен план за мобилност?

Вашият план за мобилност ще бъде уникален за вашите цели и вашето текущо ниво на способности.

Кажете, например, че вашият мокър AMD причинява трудности при четенето на вестник сутрин, дейност, която преди сте харесвали. Вашата цел е да можете да прочетете новините отново.

Вашият специалист ще ви помогне да намерите начин да измерите напредъка си към целта, като например преброяване на броя думи, които можете да прочетете за минута.

След това те ще ви помогнат да намерите начини за постигане на целта, като преконфигуриране на осветлението, използване на помощни средства като увеличителна леща и практикуване на техники като използване на периферното ви зрение.

Използвайки методите, които съгласувате с вашия специалист, вие ще практикувате с насоки и напредъкът ви ще бъде измерван, докато постигнете целта си. По пътя може да направите корекции в плана си, за да постигнете желания резултат.

Как мога да намеря специалист по мобилност?

Може да започнете, като поговорите с вашия очен лекар относно видовете предизвикателства, които срещате, и какви типове решения ви интересуват. Те може да са в състояние да препоръчат специалист, който може да отговори на вашите нужди.

Може да пожелаете да намерите специалист по ориентиране и мобилност, който е преминал сертифициране и обучение. Онлайн указатели от реномирани източници могат да ви помогнат да намерите сертифицирани специалисти във вашия район.

Ако сте в група за подкрепа на зрителни увреждания, може да обмислите да попитате други участници за техния опит в работата със специалисти по ориентиране и мобилност.

Въпреки че влажната AMD може да причини значително зрително увреждане, това не трябва да ви попречи да продължите да извършвате много от дейностите, които ви харесват, и да живеете възможно най-независимо.

Специалист по ориентиране и мобилност ще работи с вас, за да ви помогне да намерите техниките, които работят най-добре за постигане на най-важните за вас цели. Вашият очен лекар може да ви помогне да намерите специалист.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss