Какво трябва да знаете за розацеята след бременност

Ако наскоро сте родили, кожата ви може да е последната мисъл, в която мислите – но може да забележите подпухналост и зачервяване или обезцветяване. Хормоналните промени могат да накарат кожата ви да избухне, но лечението може да помогне.

Жена, която слага овлажнител на лицето си.
Photosomnia / Getty Images

За някои хора след бременността може да се окаже, че розацеята се появява за първи път или дори се появява отново.

Розацеята е възпалително състояние, което причинява зачервяване или обезцветяване на лицето, пълни с гной подутини и други симптоми. Въпреки че точната причина не е известна, експертите смятат, че хормоналните промени може да са причина.

Тази статия обяснява връзката между бременността и розацеята. Той също така споменава опции за лечение и управление, които може да са безопасни за вас по време на бременност и кърмене или кърмене.

Може ли бременността да причини розацея?

Експертите не знаят точната причина за розацеята. Липсват и изследвания върху розацеята по време и след бременност, така че може да е трудно да се определи защо кожата ви се обостря.

Изследванията обаче показват, че хормоналните промени на бременността могат да играят роля. Проучване от 2015 г. установи значителна връзка между дисбаланса на женските хормони и пристъпите на розацея.

Преглед на изследване от 2017 г. споделя, че липсват данни за това как бременността засяга акнето и розацеята. Въпреки това прегледът показа, че акнето и розацеята често се обострят по време на бременност при хора, които вече са имали тези състояния. Състоянията могат да се случат и за първи път по време на бременност, но това е рядко.

И така, защо хормоните влияят на кожата ви? Когато сте бременна, женските хормони като естроген, прогестерон и човешки хорион гонадотропин (hCG) са в движение. Тези промени могат да направят кожата ви по-мазна и суха или да увеличат риска от акне. Може също да имате екзема или розацея.

Когато бременността спре, вашите хормони продължават да се изместват и променят. Може да отнеме няколко месеца, за да се върнат към типичните нива преди бременността.

Важно е да се отбележи, че хормоналните промени, свързани с бременността, могат да причинят розацея, независимо кога е приключила бременността ви.

Хормонална розацея при жените

Бременността и след бременността не са единствените моменти, когато може да се появи хормонална розацея.

Според голямо проучване от 2021 г., включващо бели жени в Съединените щати, розацеята може да се появи поради месечните хормонални промени, свързани с овулацията и менструацията.

През първата половина на менструалния цикъл естрогенът е най-висок. Това означава, че кожата ви може да изглежда чиста и блестяща и е по-малко вероятно да получите пристъпи.

През втората половина естрогенът намалява, а прогестеронът се повишава. Това може да обясни кожни заболявания като акне, розацея и екзема.

Горното проучване от 2021 г. също установи, че хората в постменопауза са по-малко склонни да получат розацея, отколкото хората в пременопауза. Единственото изключение от това беше, когато те получаваха хормонална заместителна терапия. Авторите на изследването теоретизират, че ниският естроген обяснява тази промяна.

Важно е обаче да се отбележи, че горещите вълни при менопауза понякога се свързват с пристъпи на розацея. По-вероятно е те да се появят по време на перименопаузата, времето преди менопаузата.

Безопасно за бременност лечение и управление

Можете да намалите симптомите си, като избягвате провокиращите фактори на розацеята. Те варират от човек на човек. Някои задействания, които трябва да избягвате, могат да включват:

 • пиене на горещи напитки като кафе, чай и горещ шоколад
 • ядене на пикантни храни
 • консумация на алкохол
 • излагане на ветровити условия, слънце и горещи или ниски външни температури
 • извършване на тежки упражнения

Ако избягването на тригерите не работи за вас, говорете с вашия медицински специалист.

Понастоящем Zithromax (азитромицин) е единственото перорално лекарство, което експертите считат за безопасно да се приема по време на бременност за розацея.

Експертите не считат други лекарства, използвани рутинно за розацея, за безопасни по време на бременност и кърмене или кърмене, включително локалните лекарства Mirvaso (бримонидин) и Rhofade (оксиметазолин).

Подобни кожни състояния

Някои кожни заболявания може да имитира розацея. Ако смятате, че може да имате розацея или друго кожно заболяване след бременност, добра идея е да говорите с Вашия лекар.

Кожни заболявания, които приличат на розацея, включват:

 • себореен дерматит (пърхот)
 • лупус еритематозус
 • лупус вулгарис
 • фотодерматит (слънчево отравяне)
 • акне
 • пустулозен фоликулит

Долния ред

Розацеята е възпалително състояние на кожата на лицето. Хормоналните промени, причинени от бременността и след бременността, могат да причинят или да влошат розацеята.

Въпреки че точната причина не е известна, експертите смятат, че околната среда и наследствените фактори могат да играят роля.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss