Какво трябва да знаете за объркването

Преглед

Объркването е симптом, който ви кара да се чувствате така, сякаш не можете да мислите ясно. Може да се чувствате дезориентирани и да ви е трудно да се съсредоточите или да вземете решения.

Объркването се нарича още дезориентация. В екстремното си състояние се нарича делириум.

Ако вие или някой, на когото държите, сте объркани за дълъг период от време, причината може да е деменция. Деменцията е прогресивно състояние, причинено от влошаване на мозъчната функция, което води до загуба на способността ви да изпълнявате ежедневни функции. Освен това засяга преценката, паметта и поведението.

Научете какво може да причини объркване и кога да потърсите помощ.

Какви са признаците на объркване?

Забелязването на объркване, когато се появи за първи път, ще помогне на вас или на вашия любим човек да получите незабавно лечение.

Някои признаци на объркване включват:

 • мрачни думи или дълги паузи по време на речта
 • ненормална или несвързана реч
 • липса на информираност за местоположението или времето
 • забравяйки какво е задача, докато се изпълнява
 • внезапни промени в емоциите, като внезапна възбуда

Ако вие изпитвате признаци на объркване, може да е добра идея да се обадите на приятел или любим човек за помощ. Ако сте объркани, може да се нуждаете от помощ за неща, които бихте могли да направите сами преди.

Кога да отидете на лекар

Ако вие или някой, когото познавате, започне да показва признаци на объркване, обадете се на лекар. Объркването може да има много причини, включително нараняване, инфекция, употреба на вещества и лекарства. Важно е да разберете каква е основната причина за объркването, за да може да се лекува.

Вашият лекар ще помоли вас или вашия любим човек да посочите кога е започнало объркването и кога за последно сте проявили „нормално“ мислене и поведение. Възможността да опише характеристиките и продължителността на объркването ще помогне на Вашия лекар да диагностицира неговата причина.

Хората, които изпитват объркване, понякога могат да действат агресивно или непредвидимо. Човек, който изпитва объркване, трябва да бъде внимателно наблюдаван и защитен от нараняване на себе си или на другите.

Ако тяхното объркване е изключително или достига до точката на делириум, лекарят може да препоръча приемането им в болница.

Ако объркването последва нараняване на главата или травма, това може да е възможно сътресение и трябва да се обадите на 911 или веднага да отидете в спешното отделение. Особено важно е да се обадите на лекар, ако забележите объркване наред със следните симптоми:

 • световъртеж
 • ускорен сърдечен ритъм
 • лепкава кожа
 • треска
 • главоболие
 • треперещ
 • неравномерно дишане
 • слабост от едната страна на тялото
 • неясна реч

Какви са основните причини за объркване?

Има редица фактори, които могат да причинят объркване, от сериозни здравословни проблеми до недостиг на витамини. Алкохолната интоксикация е често срещана причина за объркване.

Други причини включват:

сътресение на мозъка

Сътресението е мозъчна травма, която се получава в резултат на травма на главата. Сътресението може да промени нечие ниво на бдителност, както и тяхната преценка, координация и реч.

Може да припаднете, ако имате сътресение, но също така е възможно да имате такова и да не го знаете. Може да започнете да чувствате объркване поради сътресение до няколко дни след нараняването.

Дехидратация

Вашето тяло губи течности всеки ден чрез изпотяване, уриниране и други телесни функции. Ако не сменяте тези течности достатъчно често, в крайна сметка може да се дехидратирате.

Това може да повлияе на количеството електролити (минерали), съдържащи се в тялото ви, което може да причини проблеми със способността на тялото ви да функционира.

Медикаменти

Някои лекарства могат да причинят объркване. Неприемането на лекарства, както са предписани, също може да причини объркване, както и отказът от лекарство, което наскоро сте спрели да приемате.

Объркването е най-честият признак на медицински усложнения, свързани с лечението на рак. Химиотерапията, която използва химикали за убиване на раковите клетки, често засяга здравите клетки заедно с раковите. Химиотерапията може да причини увреждане на нервите ви, което може да повлияе на функциите на мозъка ви и да причини объркване.

Опиоидните лекарства са друга често срещана причина за объркване поради лекарства, особено при възрастни хора. Това са мощни лекарства, използвани за лечение на болка.

Други потенциални причини

Объркването може да бъде причинено от редица различни фактори. Други потенциални причини включват:

 • треска
 • инфекция
 • ниска кръвна захар
 • недоспиване
 • липса на кислород
 • бърз спад на телесната температура
 • депресия или други разстройства на настроението

 • удар
 • припадъци
 • незаконна употреба на наркотици

Какво може да се направи за объркване?

За краткосрочни случаи на леко объркване, причинено от хранителен дисбаланс, дехидратация или лишаване от сън, може да намерите облекчение при лечение у дома.

Ако причината за вашето объркване е ниската кръвна захар, изпиването на подсладена напитка или изяждането на малко парче бонбон може да е всичко, от което се нуждаете, за да облекчите симптомите си. Ако объркването ви е причинено от дехидратация, питейната вода или електролитните напитки могат да ви помогнат за облекчаване на симптомите.

Объркването поради нараняване на главата обаче изисква незабавна медицинска помощ. Ако вашето объркване е причинено от сътресение, Вашият лекар ще реши кога е най-добре да Ви освободи от лечението.

Те ще ви дадат съвет как да структурирате начина си на живот около лечението на вашето сътресение, като например да ядете леки храни и да избягвате алкохол за известно време. Може да не е необходимо да останете в леглото, но трябва да накарате някой да ви проверява на всеки няколко часа, ако смятате, че може да заспите през първите 12 часа след сътресение.

Изглед за объркване

Тъй като има много сериозни състояния, които могат да причинят объркване, често се изисква медицинска помощ. Не се колебайте да се обадите на лекар, ако любим човек изведнъж покаже признаци на объркване.

Може да е плашещо, когато някой изпита объркване. Докато лекар не установи причината за объркването, най-важното нещо, което можете да направите, е да останете с човека и да наблюдавате как действа. Вашето описание на тяхното поведение ще бъде важен инструмент за определяне на това, което причинява тяхното объркване, за да могат да бъдат лекувани.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss