Какво трябва да знаете за козметичните лечения и псориазис

Козметичните процедури се фокусират върху външния ви вид, но имат различни ефекти върху кожата ви. Не всички козметични процедури може да са подходящи, когато живеете с псориазис, и дори тези, които причиняват леко дразнене, могат да причинят нови лезии или обостряне на симптомите.

Псориазисът е имуномедиирано кожно заболяване. Причинява се от дисфункция на имунната ви система, която предизвиква възпаление и стимулира бързия растеж на кожните клетки.

Прекомерният клетъчен растеж води до петна от люспеста, удебелена кожа, често по скалпа, коленете, лактите и други части на тялото.

Когато живеете с псориазис, козметичните процедури може да изглеждат плашещи. Естествено е да се притеснявате за кожата си или да внимавате за нови процедури, които могат да влошат симптомите ви.

Много хора все още могат да се насладят на козметични процедури, когато живеят с псориазис. Но тъй като нараняването на кожата (дори леко нараняване като порязване или леко слънчево изгаряне) може да бъде потенциален отключващ фактор за псориазис, винаги се препоръчва внимателно избиране на козметични процедури.

Феноменът на Кьобнер

Когато живеете с псориазис, нараняване на кожата ви – от всякаква тежест – може да доведе до това, което е известно като феномена на Koebner. При феномена на Koebner увреждането на участъци от кожата ви, незасегнати от псориазис, може да причини нови псориазисни лезии.

Точните причини зад това преживяване не са ясни и няма начин надеждно да се предскаже кой може да има този тип реакция или какви видове кожни травми могат да доведат до нея.

Как ще разбера дали мога да си направя козметична процедура с псориазис?

Псориазисът може да засегне всеки по различен начин. Това, което може да действа като спусък за вас, може да не засегне някой друг.

Консултацията с вашия дерматолог, преди да се ангажирате с козметична процедура, може да ви помогне да решите дали това е правилното решение въз основа на вашите уникални симптоми, задействания и цялостно здраве.

Козметични инжекции

Козметичните инжекции използват игли за вмъкване на вещества в слоевете на кожата ви за различни ефекти, като намаляване на бръчките, стягане или подобряване на характеристиките.

Ботоксът и дермалните пълнители са примери за често срещани козметични инжекции.

Ботокс инжекции

Ботулиновият токсин, по-известен като ботокс, е едновременно козметично и терапевтично средство. Използва се за подобряване на външния вид, но също така може да помогне за лечение на определени медицински състояния.

Ако живеете с вид псориазис, известен като плакатен псориазис, ботоксът може да подобри кожните ви симптоми.

В Проучване от 2020 г, инжекции с ботулинов токсин бяха инжектирани в две псориатични плаки. Симптомите се подобриха в рамките на 4-седмичен режим на лечение без значителни странични ефекти, но това подобрение може да се дължи на мястото на инжектиране. Необходими са повече изследвания.

Това обаче не означава, че ботоксът е за всеки или че ботоксът, използван в козметична процедура, ще подобри вашия псориазис. Все още е възможно да изпитате феномена на Koebner дори с терапевтичен агент.

Дермални пълнители

Дермалните пълнители използват вещества като хиалуронова киселина, за да придадат обем на лицето ви или да подобрят функции като устните ви.

Въпреки че обикновено се считат за безопасни за повечето хора, те може да не са подходящи за хора с имуномедиирани състояния, като псориазис. Въвеждането на чужди тела в кожата може да активира Т клетките в имунния отговор.

Т клетките са специфично включени в патологията на псориазиса. Те са критичен компонент при възпаление и отделят химикали, които пряко допринасят за бързия растеж на кожните клетки.

Какво ще кажете за безиглените пълнители?

Безиглените филъри звучат така, сякаш биха били по-малко травмиращи за кожата ви, но това не е непременно вярно. Безиглените пълнители се поставят в кожата ви с натиск, а не с игла.

Американската академия по дерматологична асоциация (AADA) посочва, че рисковете от безиглените филъри значително надвишават ползите.

Беше ли Ви полезно?

Спа процедури и процедури за лице

Според а Клинично изпитване през 2022 гспа терапията, ориентирана към кожни заболявания, се счита за безопасно допълнително лечение на псориазис.

Козметичните спа процедури, които имат по-малък риск от нараняване на кожата, като маски за лице, дълбоко почистване и термични процедури, може да са по-подходящи за кожа с псориазис. Много от тях се фокусират върху успокояването на кожата ви, добавянето на хранителни вещества или влага чрез локални приложения и масаж.

Тъй като е по-малко вероятно да причинят увреждане на кожата ви, те може да са по-безопасен избор в сравнение с по-абразивните процедури. Дори и при нежни спа процедури обаче е възможно да имате реакция, която да обостря вашия псориазис.

Ексфолиращи процедури

Ексфолирането, когато имате псориазис, е трудно. Ексфолирането може да помогне за намаляване на появата на петна от псориазис, но триенето може да влоши симптомите.

Когато върху кожата ви се използва механичен ексфолиант, той може да увреди здравата кожна тъкан, причинявайки възпаление. Поради тази причина дерматолозите обикновено предписват химически ексфолианти, като салицилова киселина, под формата на гелове или кремове.

Техниките за възстановяване на повърхността на кожата – като химически пилинг, микронидлинг, дермабразио или дермапланинг – може да са твърде сурови за кожата с псориазис, въпреки че някои са изследвани като потенциални лечения.

Изследователските лечения, извършвани от изследователи обаче, не са същите като козметичните процедури, достъпни за широката общественост.

Боядисване на коса и услуги

Когато имате псориазис на скалпа, обръщането на внимание на продуктите, които използвате върху косата си, може да има значение. Боядисването, къдренето и отпускането на косата включва използването на химикали, които потенциално могат да влошат симптомите.

Също така се взема предвид качеството на използваните продукти и услуги. Прическата ви в професионална среда намалява шансовете за дразнене на кожата. Вашият стилист е професионалист, обучен как да прилага химикали върху косата ви, като същевременно щади скалпа ви, доколкото е възможно.

Дори ако редовно посещавате салона без проблеми, боядисването, къдренето и релаксацията не се препоръчват по време на активен пристъп на псориазис.

Може ли гримът да причини обостряне на псориазис?

Животът с псориазис не означава, че не можете да поставите нищо върху кожата си или трябва да избягвате целия грим – но съставките са важни. Някои оцветители, аромати и консерванти могат да причинят влошаване дори при хора без хронично кожно заболяване.

Ако се чудите какъв грим може да е подходящ за вас, Националната фондация за псориазис (NPF) поддържа компендиум от продукти, които носят техния печат за признание.

Наличието на печат върху етикета на продукта означава, че NPF разпознава този продукт като безопасен за хора, живеещи с псориазис, което включва псориазис и псориатичен артрит.

Псориазисът е хронично възпалително кожно заболяване, което се характеризира с удебелени, люспести петна по кожата. Тъй като нараняването на кожата може да предизвика обостряния на псориазис или да създаде нови псориазисни лезии, всички козметични процедури трябва да се обмислят внимателно и под ръководството на вашия дерматолог.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss