Какво трябва да знаете за еректилната дисфункция след рак на пикочния мехур

Ракът на пикочния мехур и неговите лечения могат да причинят сексуални странични ефекти, включително еректилна дисфункция (ЕД). Продължителността на този страничен ефект варира значително, но лечението с ЕД може да помогне за справянето му.

Еректилната дисфункция (ЕД) е невъзможността за получаване или задържане на ерекция. Не е необичайно да изпитате ЕД след рак на пикочния мехур или лечение на рак на пикочния мехур, като операция за отстраняване на пикочния мехур.

Прочетете, за да научите повече за това защо ракът на пикочния мехур и неговите лечения могат да причинят ЕД, какво можете да направите по въпроса и колко дълго можете да очаквате да продължи ЕД.

Защо ракът на пикочния мехур причинява еректилна дисфункция?

Ракът на пикочния мехур може да се разпространи до близките нерви или органи, които са част от вашата сексуална функция, включително простатата, тестисите и пениса.

Лечението на рак на пикочния мехур също може да засегне тези органи и нервите, участващи в подпомагането ви да се втвърдите, да еякулирате и да се чувствате възбудени.

Ракът на пикочния мехур и лечението му не винаги причиняват ЕД. Но когато го направят, причините може да са както физически, така и психологически.

Физически причини

Лечението на рак, което засяга нервите и органите около пикочния мехур, е най-ясно свързано с ЕД.

Статия от 2020 г. прави преглед на 17 проучвания на няколко хиляди души, които са били подложени на лечение за рак на пикочния мехур и други свързани ракови заболявания.

Изследователите откриха, че леченията на рак като радикална цистектомия (отстраняване на целия пикочен мехур) са значително свързани с по-къса дължина на пениса и сексуална дисфункция, което е, когато сте изправени пред значителни предизвикателства, свързани със способността ви да изпитвате удоволствие или да реагирате сексуално.

Рецензентите споменават, че увреждането на нервните клетки играе роля в ЕД след лечение на рак на пикочния мехур. Лъчетерапията и химиотерапията също могат да променят начина, по който тялото ви използва азотен оксид, основен компонент, участващ в получаването на ерекция, когато сте възбудени.

Проучване от 2022 г. сред близо 1800 души с рак на пикочния мехур разкрива, че лечението има забележим ефект върху сексуалната функция. До 60% от мъжете, попълнили анкетата, са имали ЕД и проблеми с еякулацията след инвазивни лечения като трансуретрална резекция на тумор на пикочния мехур или отворена операция за отстраняване на пикочния мехур.

Психологически причини

А 2020 преглед изследва 37 проучвания, изследващи сексуалните ефекти на рака на пикочния мехур при мъже и жени.

Констатациите показват, че много мъже не смятат, че получават медицинската помощ, от която се нуждаят, за да се справят със сексуалните странични ефекти след лечение на рак на пикочния мехур. Това води до по-ниско качество на живот и психическо благополучие, което може да причини промени в способността за ерекция, еякулация и сексуално желание.

Другият преглед от 2020 г., споменат по-рано, отбелязва, че стресът и негативната представа за тялото могат да играят роля в ЕД след лечение на рак на пикочния мехур.

Други ефекти върху сексуалното здраве от рак на пикочния мехур

Някои от ефектите върху сексуалното здраве на рака на пикочния мехур могат да включват:

  • промени в усещането в пениса или тестисите
  • по-малко твърди ерекции
  • понижено чувство на възбуда
  • има проблеми да остане твърд
Беше ли Ви полезно?

Какво мога да направя за еректилната дисфункция след рак на пикочния мехур?

Ето някои лечения, които могат да ви помогнат да управлявате ЕД след рак на пикочния мехур.

PDE-5 инхибитор

Инхибиторите на фосфодиестераза-5 (PDE-5) намаляват вещество, наречено PDE-5, което може да попречи на мускулите в пениса ви да ви помогнат да се втвърдите. PDE-5 инхибиторите като силденафил (виагра) са широко достъпни, като се получи рецепта от медицински специалист или чрез телездравни платформи, които са специализирани в сексуалното здраве.

PGE1 супозитория

Можете да вмъкнете простагландин E1 (PGE1) супозитории в уретрата, за да отпуснете мускулите на пениса и да разширите кръвоносните съдове на пениса. Това помага на пениса ви да се напълни с кръв по време на ерекция.

Помпа за пенис

Помпите за пенис помагат за вкарване на кръв в пениса ви с помощта на устройство за вакуумно изсмукване и задържане на кръвта там с пръстен, поставен около основата на пениса ви.

Помпите за пенис могат да ви помогнат да се изправите, когато органите и нервите около пикочния ви мехур не работят добре и ви пречат да получите ерекция сами.

Пенилен имплант

Имплантът на пениса е хирургично поставено устройство, което ви позволява да надуете пениса си с течност, за да получите ерекция. Можете също така да поставите твърди импланти, които остават твърди през цялото време.

Терапия

Промените в качеството на живот и сексуалния ви живот могат да ви накарат да се чувствате тревожни, депресирани или да се чувствате зле за това колко дълго може да продължи ерекцията ви или как партньорът ви се чувства относно вашите сексуални действия.

Работата със секс терапевт може да ви помогне да се справите с промените в живота си след рак на пикочния мехур, които засягат сексуалния ви живот или представата ви за себе си.

Колко дълго продължава сексуалната дисфункция след рак на пикочния мехур?

Няма лесен отговор колко дълго продължават трудностите с получаване или поддържане на ерекция след рак на пикочния мехур.

Проучване от 2023 г. установи, че видът на лечението, което получавате, има значение.

Някои хора в проучването, които са претърпели радикална цистектомия, никога не са имали подобрение в сексуалната си функция до 5 години след лечението.

Но хората, които са били по-млади или са имали по-малко инвазивни операции за отстраняване на пикочния мехур, в крайна сметка са забелязали подобрения в сексуалната си функция.

Често задавани въпроси

Ето някои от най-често задаваните въпроси за ЕД след рак на пикочния мехур.

Колко честа е еректилната дисфункция след цистектомия?

ЕД е често срещана след цистектомия, особено радикална цистектомия, която премахва целия пикочен мехур. А 2014 проучване предполага, че до 80% от хората, на които е направена цистектомия, изпитват затруднения с получаването или поддържането на ерекция след това.

Кои лечения за рак на пикочния мехур е по-малко вероятно да причинят сексуална дисфункция?

Лечение на рак на пикочния мехур, като щадяща нервите операция и полово запазваща цистектомия са много по-малко вероятно да причинят ЕД или затруднения с получаването или поддържането на ерекция, отколкото радикалната цистектомия, лъчетерапията или химиотерапията.

Какви видове рак причиняват еректилна дисфункция?

Ракът на простатата и ракът на пикочния мехур е най-вероятно да причинят ЕД. Но много лечения на рак имат връзки към EDкато:

  • химиотерапия
  • хормонална терапия
  • лъчетерапия
  • хирургия на дебелото черво и ректума
  • лекарства за болка
  • лечение на депресия

Може ли да получите еректилна дисфункция след цистоскопия?

Цистоскопията е част от диагностичния процес за рак на пикочния мехур. Лекарите също използват техниката, за да наблюдават състоянието ви, така че може да имате няколко цистоскопии.

Ан по-старо проучване свързана цистоскопия с еректилна дисфункция, особено в рамките на 2 седмици след процедурата. Но а 2017 проучване предполага, че видът на цистоскопията (твърда срещу гъвкава) може да има ефект.

ЕД е често срещан страничен ефект от рак на пикочния мехур или неговото лечение. Говорете със здравен специалист какви лечения могат да ви помогнат да намалите риска от ЕД след рак на пикочния мехур или какво можете да направите, за да намалите ефекта му върху сексуалния ви живот.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss