Какво трябва да знаете за атипичните чернодробни ултразвукови резултати

Ултразвукът на черния дроб е процедура, която използва звукови вълни за създаване на изображения на вашия черен дроб. Той може да улови размера, формата и кръвния поток на черния дроб.

Лекар може да препоръча тази неинвазивна процедура, ако кръвните изследвания или симптомите предполагат, че имате чернодробно заболяване. Те могат също така да поръчат ултразвук, за да наблюдават продължаващото състояние на черния дроб.

Абнормните резултати от ултразвука могат да доведат до диагноза или да покажат необходимостта от други изследвания.

Какво да попитате Вашия лекар преди ултразвук на черния дроб

Ако вашият лекар препоръча ултразвук на черния дроб, можете да задавате въпроси, за да разберете по-добре мотивите зад това.

Можете да попитате Вашия лекар какво състояние подозират, че може да имате, какъв ще бъде процесът и кога ще научите за резултатите. Можете също така да попитате за възможни последващи тестове, ако ултразвукът разкрие нещо нетипично.

Какво могат да показват анормалните резултати от ултразвук на черния дроб?

Вашият лекар може да назначи ултразвук, ако имате симптоми, които предполагат чернодробно заболяване. Абнормен ултразвук може да покаже признаци на следните състояния:

Омазнен черен дроб

Затлъстяването на черния дроб попада в две категории. Неалкохолното мастно чернодробно заболяване възниква, когато метаболизмът ви не функционира както трябва. Алкохолната мастна чернодробна болест възниква в резултат на консумация на твърде много алкохол за продължителен период от време.

Понякога мастното чернодробно заболяване може да възникне и в резултат на друго състояние или фактор, като хепатит, употреба на лекарства или бременност.

Това състояние изисква диагностика и лечение, за да се предотврати влошаването му. Ултразвукът може да открие мазнини в черния дроб и да помогне на Вашия лекар да диагностицира Вашия случай като лек, умерен или тежък. Нелекуваното мастно чернодробно заболяване може да доведе до подуване на черния дроб, образуване на белези и дори смърт на чернодробните клетки.

Белези

Ултразвукът може да покаже белези на черния дроб. Ранният стадий на белези се нарича фиброза. По-напреднал стадий се нарича цироза. Белезите могат да бъдат причинени от мастно чернодробно заболяване, прекомерна консумация на алкохол или хепатит.

Белезите засягат начина, по който кръвта тече в черния дроб и могат да доведат до чернодробна недостатъчност или рак на черния дроб, ако не бъдат диагностицирани и нелекувани. Освен това може да ви направи по-податливи на инфекции и да причини развитие на:

 • високо кръвно налягане в порталната вена (портална хипертония)
 • остеопороза
 • камъни в жлъчката
 • чувствителност към лекарства
 • неспособност за усвояване на хранителни вещества
 • усложнения с вашите жлъчни пътища

Чернодробни възли и израстъци

Ултразвукът може да открие образувания в черния дроб. Някои може да са кисти или други доброкачествени образувания. Други могат да бъдат ракови и инвазивни. Израстъци или други необичайни петна по черния дроб могат да се появят, ако имате друго чернодробно заболяване, като хепатит или цироза.

Камъни в жлъчката

Ултразвукът на черния дроб може да открие камъни в жлъчката. Те се появяват в жлъчния мехур, който е до черния дроб. Този орган задържа и освобождава жлъчката, вещество, което помага за разграждането на храната. Жлъчните камъни са твърди образувания, които са много болезнени и могат да засегнат:

 • жлъчен мехур
 • черен дроб
 • жлъчните пътища
 • панкреас

Хепатомегалия

Хепатомегалията е състояние, при което черният дроб се увеличава. Различни основни състояния могат да причинят това, като например:

 • рак
 • сърдечна недостатъчност
 • цироза
 • задържане на мазнини
 • хепатит
 • инфекция

Свързано с алкохол увреждане на черния дроб

Прекомерната употреба на алкохол за продължително време може да засегне черния дроб по няколко начина. Може да развиете едно или повече чернодробни заболявания, като мастна чернодробна болест, чернодробни белези или рак на черния дроб. Те могат да доведат до чернодробна недостатъчност и евентуално дори до смърт.

Важно е медицинският специалист да диагностицира и лекува всички чернодробни заболявания, свързани с алкохола, възможно най-рано, за да предотврати влошаването им.

Нормален срещу анормален чернодробен ултразвук

Ултразвукът на черния дроб ще позволи на Вашия лекар да види размера, формата и структурата на черния Ви дроб. Този изглед може да им даде поглед отвътре на черния ви дроб и да им помогне да открият дали се случва нещо нетипично.

Типични резултати

Ултразвук с типични резултати ще покаже черен дроб, който:

 • е очакваната форма и размер
 • изглежда еднообразен
 • няма допълнителни мазнини
 • е без белези, израстъци и лезии
 • няма запушвания във вените или каналите

Освен това типичният ултразвук няма да покаже признаци на камъни в жлъчката или други препятствия на жлъчния мехур.

Нетипични резултати

Атипичните чернодробни ултразвукови резултати могат да включват:

 • промени в размера на черния дроб
 • допълнителни мастни натрупвания в черния дроб
 • лезии или възли на черния дроб
 • белези по черния дроб
 • запушвания на жлъчния мехур или жлъчния канал
 • запушвания във вени или канали
 • подуване

Какво се случва след получаване на необичайни резултати от чернодробен ултразвук

Анормален резултат от чернодробен ултразвук вероятно ще изисква някои последващи тестове, за да помогне на Вашия лекар да диагностицира основно заболяване. След това Вашият лекар ще реши дали състоянието Ви се нуждае от наблюдение или лечение.

Още тестове

След необичаен ултразвук на черния дроб, Вашият лекар може да пожелае да назначи различни други тестове, за да разбере повече за черния Ви дроб. Тестовете, които те избират, ще зависят от вашите специфични ултразвукови резултати.

Лекарите могат да използват кръвни тестове, за да търсят определени маркери, които показват състояния, свързани с черния дроб.

Компютърната томография и ядрено-магнитен резонанс могат да дадат на Вашия лекар по-подробна представа за черния Ви дроб от ултразвука. CT сканирането използва рентгенови лъчи, докато MRIs разчитат на радиовълни и магнити. MRIs са по-подробни от компютърната томография и могат да открият леки форми на мастно чернодробно заболяване и дори да разграничат нераковите тумори от раковите.

Може да се нуждаете от контрастен или доплеров ултразвук, ако не можете да получите компютърна томография. Това е друг вид ултразвук, при който техник прилага боя в черния ви дроб, за да улови как кръвта ви тече през него.

Тест, наречен еластография, може да бъде полезен като проследяване. Този тест използва ултразвук или MRI технология, за да се види колко еластичен е черният дроб. Лекарят може да използва този тест, за да събере информация, свързана с мастно чернодробно заболяване и фиброза.

Чернодробната биопсия е най-инвазивният вид изследване, но предлага много полезна информация на Вашия лекар. Лекарят ще използва игла, за да извади парче тъкан от черния ви дроб и да го прегледа под микроскоп.

Мониторинг

Вашият лекар може да прецени, че състоянието Ви изисква редовно проследяване. Може да се нуждаете от допълнителни ултразвукови изследвания или други изследвания, за да следите състоянието си с течение на времето. Може също да се нуждаете от постоянно наблюдение, ако сте имали чернодробна трансплантация.

Лечение

Лечението ще варира в зависимост от вашето състояние, неговата тежест и основната причина.

Някои планове за лечение ще ви помогнат да управлявате симптомите, докато други ще имат за цел да излекуват определено състояние.

В какво се състои лечението?

Вашият лекар може да препоръча стратегии като:

 • избягване на алкохола
 • хранене на балансирана диета
 • редовно упражняване
 • полагане на усилия за сваляне на излишните килограми
 • правилно управление на други здравословни състояния, като диабет или висок холестерол

Може също да се нуждаете от лекарства или по-широко лечение за чернодробни заболявания, като например:

 • операция на черния дроб или жлъчния мехур
 • химиотерапия
 • радиация
 • чернодробна трансплантация

Често задавани въпроси

Ето някои често задавани въпроси относно ултразвука на черния дроб.

Проявява ли се увреждане на черния дроб на ултразвук?

Ултразвукът може да покаже известно увреждане на черния дроб, въпреки че не е най-чувствителният вид тест. Лекарят може да назначи допълнително изследване, ако нещо изглежда нетипично на ултразвука.

Какви чернодробни заболявания се показват при чернодробен ултразвук?

Ултразвукът на черния дроб може да открие състояния като мастно чернодробно заболяване, образувания в черния дроб, белези и камъни в жлъчния мехур.

Трябва ли да получите второ мнение за резултатите от ултразвука на черния дроб?

Получаването на второ мнение за резултатите от ултразвука е личен избор. Можете да зададете на Вашия лекар всякакви въпроси, които имате, за да разберете по-добре резултатите си и след това да потърсите второ мнение, ако не се чувствате доволни от тяхната диагноза.

За вкъщи

Ултразвукът на черния дроб може да открие много здравословни състояния. Лекарят може да назначи ултразвук, ако подозира, че имате чернодробно заболяване.

Вашият ултразвук може да покаже признаци на чернодробно заболяване или Вашият лекар може да назначи допълнителни изследвания, за да им помогне да направят правилна диагноза. Говорете с Вашия лекар, ако имате някакви въпроси или притеснения преди или след чернодробен ултразвук.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss