Какво трябва да знаете, ако смятате, че детето ви има труден темперамент

Децата с труден темперамент могат да бъдат по-трудни за успокояване и по-бързи да се ядосат. Важно е да избягвате да реагирате на това, като попаднете в модел на негативно родителство.

дете, което държи картина на тъжно лице пред лицето си
Катрин Фолс Реклама/Гети изображения

Докато родителството може да бъде възнаграждаващо изживяване, то може да бъде и изискващо. Особено ако имате дете с труден темперамент, може да има дни, в които да се чувствате изтощени и претоварени. Може да е лесно да изпаднете в модел на негативно родителство, когато чувствате, че детето ви постоянно плаче или избухва.

Следването на рутина и обучението на детето ви да етикетира емоциите си може да помогне за намаляване на борбите, с които се сблъсквате. Въпреки това, ако се притеснявате, че може да има медицинска причина зад начина, по който детето ви се държи, може да искате да говорите с неговия лекар или здравен специалист относно вашите притеснения. Те могат да ви помогнат да определите дали здравословното състояние засяга поведението на детето ви.

Какво означава, ако детето има труден темперамент?

А труден темперамент е описано като дете, което се ядосва бързо, бори се с промяната и е интензивно или мрачно, но хората може да го опишат по различен начин. Няма „официална“ дефиниция за термина. Много хора го наричат ​​предизвикателен темперамент, по-положителен начин да се види темперамента на детето.

Ако бебето има труден темперамент, то може да се суети по-бързо, да бъде по-трудно за успокояване и да се бори да заспи.

При по-голямо дете може да се прояви предизвикателен темперамент чрез чести конфликти в класната стая и на детската площадка. Те може да имат проблеми с приспособяването към промените в рутината си.

Защо някои деца имат труден темперамент?

Различни генетични и екологични фактори се смята, че допринасят за труден темперамент.

Когато едно дете се роди, много аспекти от темперамента на детето вече са вградени в неговата ДНК. Всъщност проучванията показват, че до 75% разликата в трудния темперамент може да бъде свързана с гени.

Но докато детето расте и остарява, начинът, по който хората, които се грижат за него, реагират, може да играе роля в темперамента на детето. Изследванията показват, че родителите са по-вероятно да използват отрицателни техники за родителство, когато детето им има труден темперамент, като например:

 • авторитарен контрол
 • да бъдеш емоционално студен или дистанциран
 • конфликт
 • принуда

Тези родителски поведения могат допълнително да засилят трудния темперамент на детето, като го накарат да почувства повече гняв, раздразнителност или страх.

Как можете да помогнете на дете с труден темперамент?

Ако имате дете с предизвикателен темперамент, има неща, които можете да направите, за да му помогнете.

Особено когато детето ви е много малко, е важно да:

 • гарантират, че всичките им нужди са удовлетворени
 • установете и спазвайте рутини
 • прекарайте време, за да научите за детето си и как то реагира на различни ситуации

Докато детето ви расте, може да намерите за полезно:

 • моделират подходящо поведение
 • обозначавайте и обсъждайте емоциите
 • уверете се, че ядат питателни храни и спят достатъчно
 • изберете своите битки
 • намерете начини да покажете силните страни на вашето дете и да изградите самочувствието му

Въпреки че понякога може да е трудно, важно е да приемете детето си такова, каквото е. Знанието, че са обичани и приети, може да им помогне да се чувстват сигурни.

Дори и да предприемете стъпки, за да помогнете на детето си, то може да се държи по трудни начини. Важно е да запомните, че това не е ваша вина или отражение върху вас. Ако чувствате, че нивата на стрес се повишават, може да е полезно да организирате почивки и възможности да се свържете с други възрастни.

Намиране на подкрепа, ако имате дете с предизвикателен темперамент

Ако детето ви има труден темперамент, може да намерите подкрепа от:

 • местни или онлайн групи за подкрепа на родителството
 • детски или семеен терапевт
 • книги за позитивното родителство
 • класове за родители
 • болногледач или учители на вашето дете
Беше ли Ви полезно?

Често задавани въпроси

Какво е характерно за труден или предизвикателен темперамент?

Децата с труден темперамент могат да бъдат по-упорити и склонни към избухливи избухвания. Те могат да се оттеглят, да имат негативни настроения или да им е по-трудно да се справят с промяната. Те може да са по-трудни за удовлетворяване.

Какво е труден срещу лесен темперамент?

Децата с лек темперамент обикновено лесно се успокояват и бавно се ядосват. Те обикновено се адаптират по-лесно към промяната, отколкото децата с труден темперамент.

Повечето деца имат ли труден темперамент?

Въпреки че не сте сами, ако имате дете с труден темперамент, повече деца се класифицират като такива с лесен темперамент, отколкото като труден.

За вкъщи

Децата с труден или предизвикателен темперамент могат по-бързо да се ядосат и по-трудно да се успокоят. Преди да решите, че детето ви има труден темперамент, важно е да изключите хронични заболявания и други стресови фактори, които могат да допринесат за поведението му.

Ако сте родител на дете с труден или предизвикателен темперамент, може да откриете, че е полезно да се придържате към рутина. Важно е да се уверите, че техните нужди са удовлетворени и да избягвате модел на негативно родителство. Има налични ресурси, ако смятате, че детето ви може да има труден темперамент.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss