Какво причинява гестационен диабет и можете ли да го предотвратите?

Гестационният диабет понякога може да бъде предотвратен чрез упражнения и диетични промени, особено при хора с наднормено тегло или затлъстяване.

Гестационният захарен диабет е често срещано състояние на бременност, характеризиращо се с високи нива на кръвната захар. Това представлява риск от гестационна хипертония, прееклампсия и усложнения при раждане.

Гестационният диабет засяга около 14% бременности в световен мащаб и може да доведе до дългосрочни усложнения както за бременната, така и за детето, включително сърдечно-съдови проблеми и повишен риск от диабет тип 2.

Въпреки че се препоръчват превантивни мерки, включително здравословен начин на живот, пълното избягване не е гарантирано. Редовните пренатални грижи са жизненоважни за ранното откриване и ефективно управление.

Езикът има значение

Ще забележите, че езикът, използван за споделяне на статистика и други точки от данни, е доста двоичен, с използването на „жени“.

Въпреки че обикновено избягваме език като този, спецификата е ключова, когато докладваме за участниците в изследването и клиничните открития.

За съжаление, проучванията и анкетите, посочени в тази статия, не съобщават данни за или включват участници, които са транссексуални, небинарни, несъответстващи на пола, genderqueer, agender или без пол.

Беше ли Ви полезно?

Как се получава гестационен диабет по време на бременност?

Гестационният диабет възниква, когато тялото не може да произведе достатъчно инсулин, за да отговори на допълнителните нужди по време на бременност. Ето как става:

 • Инсулинова резистентност: По време на бременност плацентата произвежда хормони, които могат да доведат до инсулинова резистентност. Това означава, че клетките на тялото не реагират добре на инсулина, което води до повишаване на кръвната захар.
 • Повишени нужди от инсулин: С напредването на бременността плацентата произвежда повече от тези хормони, което изисква повече инсулин, за да поддържа нивата на кръвната захар под контрол.
 • Недостатъчно производство на инсулин: В някои случаи панкреасът не може да произведе достатъчно инсулин, за да отговори на повишеното търсене, което води до повишени нива на кръвната захар.
 • Начало по време на бременност: Гестационният диабет обикновено се развива около 24-28-та седмица от бременността, когато инсулиновата резистентност е в своя пик.

Рискови фактори за гестационен диабет

Проучване показва, че рисковите фактори за гестационен диабет включват:

 • По-напреднала възраст: Рискът е по-висок при жените на възраст 35–39.
 • Голямо бебе при раждането: Голямото бебе увеличава риска както от гестационен диабет, така и от диабет тип 2 с до 20%.
 • Многоплодна бременност: Повече от една бременност увеличава риска от развитие на гестационен диабет.
 • Предишен случай на гестационен диабет: Ако преди сте имали гестационен диабет, рискът да го получите отново се увеличава шест пъти.
 • Висок индекс на телесна маса (ИТМ) (≥30 килограма на квадратен метър): Значителното наднормено тегло повишава риска от 12,3%.
 • Фамилна анамнеза за гестационен диабет: Наличието на роднини с гестационен диабет увеличава риска, особено ако се комбинира с висок ИТМ.
 • Синдром на поликистозни яйчници (PCOS): Ако сте били лекувани за PCOS, вашият риск е повече от два пъти.
 • Сезонна вариация: Разпространението е по-високо през лятото в сравнение със зимата.
 • Оплождане ин витро (IVF): Ако забременеете чрез IVF, рискът е 50% по-висок.

Струва си да се отбележи, че ефектите от дискриминацията в теглото също могат да допринесат за отрицателни ефекти върху здравето.

Симптоми на гестационен диабет

Гестационният диабет често не показва забележими симптоми; но някои жени могат да получат симптоми като следните:

 • повишена жажда
 • често уриниране
 • умора
 • замъглено зрение

Можете ли да предотвратите гестационен диабет?

Възприемането на здравословен начин на живот, включително редовни упражнения и балансирана диета, особено за хора с наднормено тегло или затлъстяване, може да играе решаваща роля в намаляване на риска на гестационен диабет. Въпреки че може да не гарантира пълна превенция, тези мерки допринасят за цялостното благосъстояние на майката и плода.

Управлението на теглото преди и по време на бременност е особено важно, като се подчертава значението на персонализираните съвети от здравни специалисти.

Усложнения на гестационния диабет

Усложненията на гестационния диабет могат да включват:

Усложнения при майката

 • повишен риск от развитие на диабет тип 2 по-късно в живота
 • по-висока вероятност от развитие на прееклампсия (високо кръвно налягане по време на бременност)
 • повишени шансове за необходимост от цезарово сечение по време на раждане

Фетални и неонатални усложнения

 • по-голямо от нормалното тегло при раждане, което може да доведе до усложнения при раждането
 • ниски нива на кръвната захар (хипогликемия) при бебето след раждането
 • затруднено дишане на новороденото (синдром на неонатален респираторен дистрес)
 • пожълтяване на кожата и очите (жълтеница)

Дългосрочни ефекти

 • повишен риск от затлъстяване и диабет тип 2 при детето по-късно в живота

Лечение на гестационен диабет

Лечението на гестационния диабет обикновено включва диетични корекции и повишена физическа активност, допълнени от инсулинова терапия, когато е необходимо. Ако те не работят, може да са необходими лекарства.

 • Инсулинова терапия: Приложена чрез подкожни (подкожни) инжекции, инсулиновата терапия се счита за най-безопасната форма на лечение по време на бременност.
 • Метформин: Перорално лекарство, метформин преминава през плацентата, но е малко вероятно да причини проблеми с развитието на плода. Но проучвания са показали смесени резултати по отношение на дългосрочните резултати за потомството.

В рандомизирано контролирано проучване, бременни жени, които са получили диагноза гестационен диабет преди 20 седмици, са назначени на незабавно или отложено лечение въз основа на орални тестове за глюкозен толеранс на 24-28 седмици (контрола).

Незабавното лечение на гестационния диабет леко намалява вероятността от усложнения при новороденото, но няма голяма разлика в свързаната с бременността хипертония или телесната маса на бебето в сравнение с тази в групата, която е получила отложено лечение.

Препоръки за хранене при гестационен диабет

За да предотвратите гестационен диабет, от съществено значение е да възприемете здравословен начин на живот с балансирана диета и редовни упражнения. Хранителните съвети предлагат добре закръглени хранения, за да се поддържа кръвната захар нормална, да се осигури умерено наддаване на тегло и да се подпомогне растежа на бебето.

Ако имате гестационен диабет или сте изложени на риск, насочете се към три основни хранения и две до три закуски, включете въглехидрати с нисък гликемичен индекс, приемайте достатъчно фибри и наблегнете на постни протеини.

Протеинът трябва да съставлява около 30% на калориен прием, с акцент върху растителни протеини, постно месо и риба. Диета с високо съдържание на мазнини (20–30%) не се препоръчва, предпочитайки омега-3 и омега-6 мастни киселини.

Наддаването на тегло по време на бременност обикновено трябва да бъде в рамките на 18-26 паунда и се препоръчва добавяне на фолиева киселина, витамин D, калций и желязо. Също така се препоръчва да ограничите преработените храни и да поддържате подходяща хидратация.

В Обединени арабски емирства проучване включващи бременни жени с висок риск, 12-седмична интервенция в начина на живот с умерена интензивност значително намалява относителния риск от гестационен диабет с 41%. Интервенцията в начина на живот включва диетични консултации, водещи до намален прием на калории, въглехидрати и мазнини, както и повишена физическа активност.

Изчезва ли гестационният диабет?

Гестационният диабет обикновено изчезва след раждането, но хората с анамнеза за заболяването при предишни бременности имат по-голяма вероятност да го изпитат отново при следващи бременности. Те също така са изправени пред повишен риск от развитие на диабет тип 2 по-късно в живота.

Долен ред

Гестационният диабет е форма на диабет, която се появява по време на бременност. Това крие рискове като прееклампсия, преждевременно раждане и повишени шансове за диабет тип 2 както за бременната, така и за детето.

Превантивните мерки включват здравословен начин на живот, но състоянието не винаги може да се избегне. Необходими са ранно откриване и правилно управление чрез пренатални грижи, за да се избегнат потенциални усложнения.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss