Какво причинява белите петна по лицето ми и как мога да ги лекувам?

Това причина за безпокойство ли е?

Оцветяването на кожата е често срещано, особено по лицето. Някои хора развиват червени петна от акне, а други могат да развият тъмни старчески петна. Но едно конкретно обезцветяване на кожата може да ви накара да се почешете по главата.

Може да забележите бели петна по бузите или другаде по лицето си. Понякога тези петна могат да покрият голяма повърхност и дори могат да се разпрострат до други части на тялото ви.

Редица състояния могат да доведат до образуване на бели петна по лицето ви и като цяло не са причина за безпокойство. Ето един поглед към най-честите причини и как да се справите с тях.

Снимки

1. Милия

Милията се развива, когато кератинът попадне в капан под кожата. Кератинът е протеин, който изгражда външния слой на кожата. Това причинява образуването на малки бели кисти по кожата. Това състояние най-често се среща при деца и възрастни, но се наблюдава и при новородени бебета.

Когато белите петна са причинени от уловения кератин, това се нарича първична милиа. Въпреки това, тези малки бели кисти могат да се образуват и върху кожата в резултат на изгаряне, увреждане от слънцето или отровен бръшлян. Кисти могат да се развият и след процедура за възстановяване на кожата или след използване на локален стероиден крем.

Милиите могат да се развият по бузите, носа, челото и около очите. Някои хора също образуват кисти в устата си. Тези подутини обикновено не са болезнени или сърбящи и състоянието обикновено преминава от само себе си без лечение в рамките на няколко седмици.

Ако състоянието ви не се подобри в рамките на няколко месеца, Вашият лекар може да Ви предпише локален ретиноиден крем или да препоръча микродермабразио или киселинен пилинг за възстановяване на увредената кожа. Вашият лекар може също да използва специален инструмент за извличане на подутините.

Научете повече: Бебешко акне или обрив? 5 вида и как да ги лекуваме »

2. Pityriasis alba

Pityriasis alba е вид екзема, която причинява появата на лющещо се, овално петно ​​от обезцветена бяла кожа. Това кожно заболяване засяга около 5 процента от децата по света, предимно на възраст между 3 и 16 години.

Точната причина за това състояние е неизвестна. Обикновено се наблюдава при атопичен дерматит. Може да е свързано с излагане на слънце или дрожди, които причиняват хипопигментация.

Pityriasis alba често се изчиства от само себе си в рамките на няколко месеца, въпреки че обезцветяването може да продължи до три години.

Ако изпитвате симптоми, нанесете овлажняващ крем върху всички сухи петна и използвайте локален стероид без рецепта (OTC), като хидрокортизон, за да облекчите сърбежа или зачервяването.

3. Витилиго

Витилигото е кожно заболяване, причинено от загуба на пигментация. Тези петна от депигментирана кожа могат да се образуват навсякъде по тялото. Това включва вашето:

  • лице
  • обятия
  • ръце
  • крака
  • крака
  • гениталиите

Тези петна може да са малки по размер първоначално и постепенно да се увеличават, докато белите зони покрият голям процент от тялото. Въпреки това, широко разпространените бели петна не се появяват във всички случаи.

Въпреки това, това състояние може да се развие на всяка възраст повечето хора не показват симптоми на заболяването до 20-те си години. Рискът от витилиго се увеличава, ако има фамилна анамнеза за заболяването.

Лечението зависи от тежестта на състоянието. Вашият лекар може да препоръча локални кремове, терапия с ултравиолетова светлина или перорални лекарства, за да помогне за възстановяване на цвета на кожата и да спре разпространението на бели петна.

Кожните присадки също са ефективни за премахване на малки петна от бяла кожа. За да направите това, Вашият лекар ще премахне кожата от една част на тялото Ви и ще я прикрепи към друга част от тялото Ви.

4. Tinea versicolor

Tinea versicolor, известен също като pityriasis versicolor, е кожно заболяване, причинено от свръхрастеж на дрожди. Дрождите са често срещан вид гъбички по кожата, но при някои могат да причинят обрив. Петната от Tinea versicolor могат да изглеждат люспести или сухи и да варират по цвят.

Някои хора с това състояние развиват розови, червени или кафяви петна, а други развиват бели петна. Ако имате по-светла кожа, белите петна може да са незабележими, докато кожата ви не почернее.

Това кожно заболяване може да се появи при хора от всички възрасти, но обикновено засяга хора, които живеят във влажен климат, както и хора с мазна кожа или компрометирана имунна система.

Тъй като везикуларната тинея се причинява от свръхрастеж на дрожди, противогъбичните лекарства са основната линия на защита. Говорете с Вашия лекар за ОТС или противогъбични продукти с рецепта. Това включва шампоани, сапуни и кремове. Нанесете според указанията, докато белите петна се подобрят.

Вашият лекар може също да предпише перорално противогъбично лекарство, като флуконазол, за спиране и предотвратяване на свръхрастеж на дрожди.

Белите петна обикновено изчезват, след като гъбичките са под контрол. Може да отнеме седмици или месеци, докато кожата се върне към нормалния си цвят. Без последователно лечение с локални средства, често се повтаря.

Научете повече: Това псориазис ли е или tinea versicolor? »

Tinea versicolor и бременност

Вашето тяло преминава през много промени по време на бременност, включително промени в кожата. В допълнение към развитието на тъмни петна, стрии и акне, някои очакващи жени развиват tinea versicolor. Това обикновено не е причина за безпокойство. Цветът на кожата обикновено се връща, след като нивата на хормоните се нормализират.

Научете повече: Втори триместър на бременността: Промени в кожата, зрението и венците »

Ако искате по-бързо да избледнеете петна, които може да имате, говорете с Вашия лекар за противогъбични лечения, които са безопасни за употреба по време на бременност.

5. Идиопатична гутатна хипомеланоза (слънчеви петна)

Идиопатичната гутатна хипомеланоза или слънчеви петна са бели петна, които се образуват по кожата в резултат на дългосрочно излагане на UV лъчи. Броят и размерът на белите петна варират, но обикновено са кръгли, плоски и между 2 и 5 милиметра.

Тези петна могат да се развият в различни части на тялото, включително:

  • лице
  • обятия
  • обратно
  • крака

Това състояние е по-очевидно при хора със светла кожа и рискът от слънчеви петна се увеличава с възрастта. Жените често развиват петна на по-ранна възраст от мъжете.

Тъй като тези бели петна са причинени от излагане на UV лъчи, трябва да използвате слънцезащита, за да предотвратите влошаване на слънчевите петна. Това може да помогне да се предотврати образуването на нови.

Различните лечения могат да намалят появата на бели петна и да възстановят цвета. Опциите включват локални стероиди за намаляване на възпалението на кожата и ретиноиди за стимулиране на клетъчния растеж и хиперпигментацията.

Кога да видите Вашия лекар

Повечето бели петна по кожата не са основна причина за безпокойство. Все пак е важно да посетите лекар или дерматолог за диагноза, особено ако белите петна се разпространят или не реагират на домашно лечение след няколко седмици.

Може да се отървете от бяло петно, което не сърби или боли, но продължете да наблюдавате кожата си. С ранна намеса Вашият лекар може да препоръча продукти за евентуално възстановяване на пигментацията.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss