Какво представлява синдромът на Адамс-Стокс?

Синдромът на Адамс-Стокс е сърдечно заболяване, което причинява кратки епизоди на припадък. Често може да се лекува с помощта на пейсмейкър.

Синдромът на Адамс-Стокс е сърдечно заболяване. Хората с това състояние изпитват периодични пристъпи на припадък (синкоп) без видима причина. Това състояние се нарича още синдром на Стокс-Адамс и атаки на Стокс-Адамс.

Тази статия ще разгледа причините, симптомите и известните рискови фактори за синдрома на Адамс-Стокс. Ще обсъдим също как се диагностицира и лекува.

Getty Images/FG Trade

Симптоми

Припадъкът е основният симптом на синдрома на Адамс-Стокс. Припадък може да настъпи без предупреждение и във всяка позиция, като седнало, изправено или ходене.

Припадъкът или припадането в медицината се нарича синкоп. Хората със синдром на Адамс-Стокс припадат за кратко, за секунди. Те обикновено идват в съзнание внезапно и изпитват объркване или дезориентация при събуждане. Зачервена, зачервена кожа е често срещана при събуждане.

Допълнителни симптоми могат да започнат минути или часове преди припадък. Те варират от човек на човек, но могат да включват:

 • неправилен пулс
 • аритмия (нестабилен или бавен сърдечен ритъм)
 • неволно потрепване
 • бледа или изпотена кожа
 • чувство на замайване или замаяност

Някои хора също могат да получат конвулсии, подобни на гърчове. Поради това Адамс-Стокс може понякога да се бърка с епилепсия.

причини

Епизодите на припадък, причинени от синдрома на Адамс-Стокс, се появяват, когато сърдечната Ви честота рязко се ускори или забави. Тези промени променят притока на кръв към мозъка, причинявайки епизод на припадък.

Хората със синдром на Адамс-Стокс обикновено имат пълен сърдечен блок трета степен (атриовентрикуларен блок). Това блокиране нарушава електрическите сигнали, които контролират сърдечната честота, причинявайки забавяне на сърдечната честота.

Вашият сърдечен ритъм или пулс се отнася до броя удари на сърцето ви в минута. Нормалната сърдечна честота при възрастни варира от 60 до 100 удара в минута.

Когато сърцето функционира нормално, електрическите импулси или сигнали преминават безпрепятствено от предсърдията (горните камери на сърцето) до вентрикулите (долните камери на сърцето). Тези сигнали казват на вентрикулите да изпомпват кръв към мозъка, белите дробове и тялото.

Ако имате сърдечен блок, комуникацията между предсърдията и вентрикулите става нарушена и хаотична, променяйки притока на кръв към мозъка.

Рискови фактори

Наличието на пълен сърдечен блок (трета степен) е най-значимият рисков фактор за синдрома на Адамс-Стокс. Пълните сърдечни блокове могат също да бъдат причинени от коронарна болест на сърцето, със или без инфаркт.

Имате заболяване, което отслабва сърдечния мускул или причинява сърдечно възпаление също може да причини пълен сърдечен блок.

Други рискови фактори могат да включват:

 • саркоидоза
 • Лаймска болест
 • някои видове рак и лечение на рак
 • тежък хипертиреоидизъм
 • кардиомиопатия
 • вродено сърдечно заболяване
 • електролитни аномалии

Също така е възможно да се роди със сърдечен блок. Това е известно като вроден сърдечен блок.

Диагноза

Важно е да посетите медицински специалист за диагностика и лечение, ако припадате без предупреждение.

Вашият медицински специалист ще диагностицира състоянието ви, като ви направи пълен медицински преглед и като ви попита за вашите симптоми. По време на прегледа те ще проверят кръвното налягане и може също да направят кръвен тест, за да проверят нивата на холестерола и кръвните маркери за заболяване.

За да изключат страничните ефекти на лекарствата, те ще ви попитат за лекарствата и добавките, отпускани с рецепта и без рецепта, които приемате.

Ще Ви бъде направена и електрокардиограма (ЕКГ), която записва електрическите импулси на сърцето. Ако резултатите от ЕКГ са неубедителни, Вашият лекар вероятно ще продължи с допълнителни тестове за наблюдение на сърцето Ви, като:

 • ултразвук на сърцето (ехокардиограма), за да видите сърцето и сърдечните клапи

 • стрес тест за измерване на реакцията на сърцето по време на усилие

 • 24-часов холтер мониторинг за измерване на сърдечната честота и ритъма за 12 до 48 часа

Лечение

Лечението на синдрома на Адамс-Стокс изисква лечение на подлежащия сърдечен блок трета степен, който причинява това състояние. Това обикновено изисква хирургическа имплантация на пейсмейкър. Пейсмейкърите са малки електрически устройства, които стабилизират сърдечната честота.

Outlook

Лечението на синдрома на Адамс-Стокс намалява риска от усложнения, като сърдечен арест. Той също така елиминира или намалява епизодите на припадък, които могат да причинят сериозни падания и злополуки, като тези, които могат да възникнат по време на шофиране или работа с машини.

Ако живеете с пейсмейкър, важно е редовно да се срещате с вашия медицински специалист за прегледи и рутинни проверки на пейсмейкъра.

Синдромът на Адамс-Стокс е състояние, което причинява кратки епизоди на припадък. Обикновено се причинява от сърдечен блок трета степен.

Лечението на Адамс-Стокс се съсредоточава върху лечението на основния сърдечен блок. Най-често срещаното лечение е хирургическата имплантация на пейсмейкър.

Перспективата за хората, които получават лечение, е много добра. Важно е да следвате инструкциите на вашия медицински специалист за живот с пейсмейкър и да получите последващо лечение, ако е необходимо.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss