Какво представлява реагиращата невростимулация (RNS) за епилепсия?

Епилепсията е неврологично (мозъчно) разстройство, което причинява повтарящи се припадъци без известна причина или непровокирано.

Припадък се случва, когато прилив на необичайна активност в мозъка ви предизвика необичайно поведение или усещания. Епилепсията се дефинира като два или повече непровокирани припадъка, настъпили през поне 24 часа един от друг.

Епилепсията обикновено се лекува с лекарства, наречени антиепилептици или антиконвулсанти. Въпреки това, колкото 30% до 40% от хората продължават да имат гърчове, въпреки че приемат тези лекарства. Това се нарича трудноразрешима (резистентна към лекарства) епилепсия.

Има доста възможности за лечение на нелечима епилепсия, включително:

 • стимулация на блуждаещия нерв (VNS)
 • диета при припадъци
 • избягване на определени задействания като алкохол, глад или стрес

 • мозъчна хирургия

Друга възможност за лечение на трудноразрешима епилепсия се нарича реагираща невростимулация (RNS). Продължете да четете, за да научите за RNS — процедурата, нейните ползи и рискове, разходи и друга полезна информация.

Как работи терапията с реагираща невростимулация (RNS)?

RNS използва интелигентно устройство, наречено невростимулатор, което се имплантира под скалпа в черепа. Работи подобно на сърдечен пейсмейкър. Невростимулаторът непрекъснато следи мозъчната ви активност чрез малки електроди, поставени на повърхността или вътре в областта на мозъка ви, отговорна за гърчовете.

Когато устройството идентифицира мозъчна активност, съответстваща на гърчовете, то доставя малко количество електрически ток към мозъка ви, за да спре, съкрати или дори предотврати гърчовете.

Предимствата на RNS включват:

 • Не е необходимо да премахвате хирургично части от мозъка си, за да имплантирате устройството RNS. (Все още е необходима операция за поставяне на невростимулатор в черепа ви, но се счита за много по-малко рисковано.)
 • RNS е обратимо. Имплантът може да бъде отстранен, ако е необходимо.
 • RNS е регулируем. Невростимулаторът научава какво се случва в мозъка ви и настройките му могат да бъдат пригодени към конкретното ви състояние.
 • Не можете да почувствате стимулацията. Няма болка или необичайни усещания, свързани с устройството, след като бъде имплантирано.

Обърнете внимание, че трябва да продължите да приемате вашите антиепилептични лекарства с RNS импланта. В даден момент може да сте в състояние да намалите дозата на вашите антиепилептични лекарства, след като гърчовете се стабилизират с устройството RNS.

Има ли риск терапията с RNS?

Добрата новина е, че RNS не е свързан с много рискове и рядко причинява странични ефекти.

Операцията на RNS за имплантиране на устройството може потенциално да причини някои странични ефекти, но те все още не са много чести. Те включват:

 • кървене
 • инфекция
 • болка
 • неврологични дефицити (анормална функция на област на тялото)
 • увреждане на олово

Ефективна ли е RNS терапията при епилепсия?

Терапията с RNS не лекува епилепсия, но помага на много хора с епилепсия да контролират своите припадъци. Нека обсъдим данните, които говорят за ефективността на RNS.

А Проучване в реалния свят през 2020 г проследи 150 души с RNS импланти в продължение на няколко години. Изследователите откриха, че ефективността на RNS нараства с времето:

 • След първата година средното намаление на честотата на пристъпите е 67%.
 • След втората година беше 75%.
 • След поне 3 години беше 82%.

В допълнение към намаляването на честотата на припадъците, има и други предимства на RNS. Според а скорошен преглед на проучванияRNS може:

 • намаляват риска от неочаквана смърт от гърчове
 • подобряване на качеството на живот
 • подобряване на когнитивната (мислеща) функция

Процедура за имплантиране на устройство за реагираща невростимулация

Преди операцията Вашият лекар ще проведе диагностични тестове, за да определи точно местоположението на гърчовата активност в мозъка Ви. Резултатите от тези тестове им помагат да разберат колко електроди да използват и къде да ги поставят в мозъка ви.

Процедурата по имплантиране на устройството се извършва под обща анестезия и обикновено отнема около 3 до 4 часа. Хирургът ще направи поне един разрез в скалпа и черепа ви, за да постави невростимулатора и електродите, свързани с него. Устройството RNS най-вероятно ще бъде имплантирано отстрани и към задната част на главата ви.

След процедурата можете да очаквате да останете в болницата за 1 или 2 нощувки. Не се изисква почивка на легло след операцията и можете да се върнете към ежедневните си дейности в рамките на няколко дни.

В момента животът на батерията на последния модел RNS устройство е повече от 10 години. Това означава, че процедурата ще трябва да се повтори преди това.

Илюстрация на RNS невротрансмитер, поставен върху мозъка. Илюстрация от Алиса Кийфър.

Кандидати за RNS терапия за епилепсия

RNS терапията е одобрена от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) от 2014 г.

Можете да бъдете кандидат за това лечение, ако:

 • имате фокални (известни също като парциални) припадъци
 • са навършили 18 години
 • приемайте антиепилептични лекарства
 • продължавате да получавате гърчове, въпреки че сте опитали поне две различни лекарства
 • или не можете да се подложите на операция за епилепсия за отстраняване на засегнатата част от мозъка или операцията не е подействала за вас

Колко струва RNS терапията?

Имплантирането на RNS устройство е скъпа процедура. Общата цена варира, но можете да очаквате да платите около 50 000 долара за това лечение. Въпреки това, според скорошно проучване, RNS е рентабилен в дългосрочен план. В сравнение с използването само на лекарства, това може да ви спести колкото $46 000 след 9 години.

Проверете със застрахователната си полица дали терапията с RNS е покрита.

Алтернативно лечение на епилепсия

Въпреки че епилепсията обикновено се лекува с лекарства, има няколко алтернативни лечения за тези с трудноразрешима епилепсия. Един от тези подходи е стимулацията на блуждаещия нерв (VNS). Подобно е на RNS, защото също използва невростимулатор, който изпраща електрически импулси към мозъка ви. Има обаче някои основни разлики:

 • VNS невростимулаторът се имплантира в гърдите ви
 • той стимулира мозъка чрез вашия вагусов нерв
 • вместо да се насочва към определена част от мозъка ви, той стимулира мозъка като цяло
 • той има редица странични ефекти, включително дрезгав глас, болка в гърлото и кашлица.

Въпреки тези важни разлики, проучвания предполагат че както VNS, така и RNS са ефективни подходи за лечение на епилепсия. Говорете с лекар, за да определите кой от тях е най-подходящ за вас.

Живот с невростимулатор

След инсталирането на импланта RNS лекарите ще ви дадат дистанционен монитор, който по същество е специализиран лаптоп. Той ви позволява да изтеглите данни от невростимулатора и да ги изпратите на вашия лекар. Те ще използват тази информация за фина настройка на настройките на системата при бъдещи срещи.

Системата RNS идва със специален магнит, който позволява на невростимулатора да записва мозъчната активност, когато го плъзнете върху мястото на импланта на главата си. Лекарите ще ви помолят да използвате този магнит, когато имате припадък, за да запишете мозъчната дейност. Можете също така да използвате магнита, за да спрете временно невростимулацията.

Ще имате редовни прегледи при лекар, за да сте сигурни, че системата работи правилно и за фина настройка на нейните настройки. Те постепенно ще станат по-редки, докато системата се настройва към вашето състояние.

Важно здравно съобщение

След като устройството е инсталирано, трябва да избягвате определени медицински процедури, защото те могат да активират устройството, което да доведе до тежки мозъчни наранявания и дори смърт. Те включват:

 • ЯМР
 • диатермия
 • електроконвулсивна терапия
 • транскраниална магнитна стимулация

За вкъщи

RNS използва устройство, наречено невростимулатор, за да наблюдава, спира или предотвратява припадъци, като използва малки количества електрически ток, доставен до мозъка ви. Въпреки че не лекува епилепсия, е доказано, че намалява честотата на пристъпите с течение на времето.

Имате право на RNS, ако сте на 18 или повече години, имате нелечима епилепсия с фокални припадъци и не можете да се подложите на операция за епилепсия. Ще трябва да продължите да приемате вашите антиепилептични лекарства с това лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss