Какво представлява болестта на Кавазаки?

Рядко, но сериозно заболяване

Болестта на Кавазаки (KD), или синдром на кожно-лигавите лимфни възли, е заболяване, което причинява възпаление на артериите, вените и капилярите. Той също така засяга лимфните възли и причинява симптоми в носа, устата и гърлото. Това е най-честата причина за сърдечни заболявания при децата.

Фондация Kawasaki Disease Foundation (KDF) изчислява, че KD засяга повече от 4200 деца в Съединените щати всяка година. KD също се среща по-често при момчета, отколкото при момичета и при деца от азиатски и тихоокеански островен произход. Въпреки това, KD може да засегне деца и тийнейджъри от всякакъв расов и етнически произход.

В повечето случаи децата се възстановяват в рамките на няколко дни след лечението без сериозни проблеми. Рецидивите са рядкост. Ако не се лекува, KD може да доведе до сериозно сърдечно заболяване. Прочетете, за да научите повече за KD и как да лекувате това състояние.

Какви са симптомите на болестта на Кавазаки?

Болестта на Кавазаки протича на етапи с издайнически симптоми и признаци. Състоянието има тенденция да се появява в края на зимата и пролетта. В някои азиатски страни случаите на KD достигат пик в средата на лятото.

Ранни стадии

Ранните симптоми, които могат да продължат до две седмици, могат да включват:

 • висока температура, която продължава пет или повече дни
 • обрив по торса и слабините
 • кървави очи, без корички
 • яркочервени, подути устни
 • „ягодов” език, който изглежда лъскав и ярък с червени петна
 • подути лимфни възли
 • подути ръце и крака
 • червени длани и стъпала

През това време могат да се появят и сърдечни проблеми.

Късни етапи

По-късните симптоми започват в рамките на две седмици след треската. Кожата на ръцете и краката на вашето дете може да започне да се бели и да се отделя на чаршафи. Някои деца могат също да развият временен артрит или болки в ставите.

Други признаци и симптоми включват:

 • болка в корема
 • повръщане
 • диария
 • увеличен жлъчен мехур
 • временна загуба на слуха

Обадете се на Вашия лекар, ако детето Ви показва някой от тези симптоми. Децата, които са по-малки от 1 или по-големи от 5, са по-склонни да проявяват непълни симптоми. Тези деца съставляват 25% от случаите на KD, които са изложени на повишен риск от усложнения от сърдечни заболявания.

Какво причинява болестта на Кавазаки?

Точната причина за болестта на Кавазаки все още не е известна. Изследователите спекулират, че смесица от генетика и фактори на околната среда може да причини KD. Това може да се дължи на факта, че KD се появява през определени сезони и има тенденция да засяга деца от азиатски произход.

Рискови фактори

Болестта на Кавазаки се среща най-често при деца, особено тези от азиатски произход. Около 75 процента от случаите на KD са деца на възраст под 5 години, според KDF. Изследователите не вярват, че можете да наследите болестта, но рисковите фактори са склонни да се увеличават в семействата. Братя и сестри на някой, който има KD, са 10 пъти по-склонни да имат заболяването.

Как се диагностицира болестта на Кавазаки?

Няма специфичен тест за болестта на Кавазаки. Педиатърът ще вземе предвид симптомите на детето и ще изключи заболявания със сходни симптоми, като:

 • скарлатина, бактериална инфекция, която причинява треска, втрисане и възпалено гърло
 • ювенилен ревматоиден артрит, хронично заболяване, което причинява болка и възпаление на ставите
 • дребна шарка
 • синдром на токсичен шок
 • идиопатичен ювенилен артрит
 • отравяне с живак при млади хора
 • медицинска реакция
 • Петниста треска от Скалистите планини, заболяване, пренасяно от кърлежи

Педиатър може да назначи допълнителни изследвания, за да провери как болестта е засегнала сърцето. Те могат да включват:

 • Ехокардиография: Ехокардиографът е безболезнена процедура, която използва звукови вълни за създаване на снимки на сърцето и неговите артерии. Този тест може да се наложи да се повтори, за да се покаже как болестта на Кавазаки е засегнала сърцето с течение на времето.
 • Кръвни изследвания: Може да се назначат кръвни изследвания, за да се изключат други заболявания. При KD може да има повишен брой на белите кръвни клетки, нисък брой на червените кръвни клетки и възпаление.
 • Рентгенова снимка на гръдния кош: Рентгеновата снимка на гръдния кош създава черно-бели изображения на сърцето и белите дробове. Лекарят може да назначи този тест, за да търси признаци на сърдечна недостатъчност и възпаление.

 • Електрокардиограма: Електрокардиограмата или ЕКГ записва електрическата активност на сърцето. Нередностите в ЕКГ могат да показват, че сърцето е било засегнато от KD.

Болестта на Кавазаки трябва да се разглежда като възможност при всяко бебе или дете, което има треска, продължаваща повече от пет дни. Това е особено важно, ако показват други класически симптоми на заболяването, като лющене на кожата.

Как се лекува болестта на Кавазаки?

Децата с диагноза KD трябва незабавно да започнат лечение, за да предотвратят увреждане на сърцето.

Лечението от първа линия за KD включва инфузия на антитела (интравенозен имуноглобулин) в продължение на 12 часа в рамките на 10 дни от треската и дневна доза аспирин през следващите четири дни. Детето може да се наложи да продължи да приема по-ниски дози аспирин в продължение на шест до осем седмици след като треската изчезне, за да предотврати образуването на кръвни съсиреци.

Едно проучване също така установи, че добавянето на преднизолон значително намалява потенциалното увреждане на сърцето. Но това все още предстои да бъде тествано в други популации.

Времето е от решаващо значение за предотвратяване на сериозни сърдечни проблеми. Проучванията също така съобщават за по-висок процент на резистентност към лечението, когато се прилага преди петия ден от треската. Около 11 до 23 процента от децата с KD ще имат резистентност.

Някои деца може да се нуждаят от по-дълго време за лечение, за да предотвратят запушване на артерия или сърдечен удар. В тези случаи лечението включва ежедневни антитромбоцитни дози аспирин, докато имат нормален ехокардиограф. Може да отнеме шест до осем седмици, за да се обърнат аномалиите на коронарните артерии.

Какви са възможните усложнения на болестта на Кавазаки?

KD води до сериозни сърдечни проблеми при около 25 процента от децата, които имат това заболяване. Нелекуваната KD може да увеличи риска от сърдечен удар и да причини:

 • миокардит или възпаление на сърдечния мускул

 • аритмия или ненормален сърдечен ритъм

 • аневризма или отслабване и изпъкване на стената на артерията

Лечението на този стадий на състоянието изисква продължително дозиране на аспирин. Пациентите може също да се наложи да приемат разредители на кръвта или да се подложат на процедури като коронарна ангиопластика, стентиране на коронарни артерии или коронарен артериален байпас. Децата, които развиват проблеми с коронарните артерии поради KD, трябва да се погрижат да избягват фактори на начина на живот, които могат да увеличат риска от сърдечен удар. Тези фактори включват затлъстяване или наднормено тегло, висок холестерол и тютюнопушене.

Каква е дългосрочната перспектива за болестта на Кавазаки?

Има четири възможни резултата за някой с KD:

 • Постигате пълно възстановяване без сърдечни проблеми, което изисква ранна диагностика и лечение.
 • Развивате проблеми с коронарните артерии. В 60 процента от тези случаи пациентите са в състояние да намалят тези опасения в рамките на една година.
 • Имате продължителни сърдечни проблеми, което изисква продължително лечение.
 • Имате повторна поява на KD, което се случва само в 3 процента от случаите.

KD има положителен резултат, когато се диагностицира и лекува рано. При лечение само 3 до 5 процента от случаите на KD се развиват с проблеми с коронарните артерии. Аневризмите се развиват в 1%.

Децата, които са имали болест на Кавазаки, трябва да получават ехокардиограма на всеки една или две години за скрининг за сърдечни проблеми.

Вземането за вкъщи

KD е заболяване, което причинява възпаление в тялото ви, главно на кръвоносните съдове и лимфните възли. Засяга предимно деца на възраст под 5 години, но всеки може да се зарази с KD.

Симптомите са подобни на треска, но се проявяват на два различни етапа. Постоянна висока температура, която продължава повече от пет дни, ягодов език и подути ръце и крака са някои от симптомите на ранния стадий. В по-късния етап симптомите могат да включват боя на ставите, лющене на кожата и коремна болка.

Говорете с Вашия лекар, ако детето Ви покаже някой от тези симптоми. При някои деца симптомите може да изглеждат непълни, но KD може да причини сериозни сърдечни проблеми, ако не се лекува. Около 25% от случаите, които се развиват в сърдечни заболявания, се дължат на погрешна диагноза и забавено лечение.

Няма специфичен диагностичен тест за KD. Вашият лекар ще разгледа симптомите на децата ви и ще направи предварителни тестове, за да изключи други състояния. Навременното лечение може значително да подобри резултата при деца с КД.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss