Какво представляват линиите на Дени-Морган и как да се отървем от тях?

Какво представляват линиите на Дени-Морган?

Линиите на Дени-Морган (DM) са малки гънки, които се образуват по долните клепачи. Те могат да доведат до появата на двойни кожни гънки под очите.

Наричани още Дени-Морган гънки, тези линии не са свързани с естествения процес на стареене, както могат да бъдат бръчките. Вместо това, линиите на DM са склонни да се развиват в ранна детска възраст, обикновено в отговор на алергии и свързани реакции на имунната система.

Ако имате тези гънки под очите и имате анамнеза за алергии или екзема, има вероятност те да са DM линии. Лекар може да ви помогне да направите това решение.

Прочетете, за да научите повече за точните причини за DM гънките и какви възможности за лечение могат да бъдат налични, за да се намали появата им.

линии на Дени Морган

Причини за гънките на Дени-Морган

Фините линии и дълбоките бръчки обикновено се образуват с възрастта, особено след 30-годишна възраст, когато кожата ви започва да губи колаген и еластин.

Генетиката може да играе голяма роля във времето и тежестта на вашите бръчки. Излагането на слънце, неправилното хранене, стресът и тютюнопушенето също могат да увеличат риска от преждевременно стареене на кожата.

Бръчките, които се образуват с възрастта, са склонни да се развиват:

 • около външните ъгли на очите ви (пачи крак)
 • отстрани на устата (назолабиални гънки)
 • между веждите ви (намръщени линии)
 • над челото си (тревожни линии)

Въпреки това, DM гънките не са в същия клас като бръчките, свързани със стареенето. Вместо да бъдат причинени от загуба на еластин и колаген, тези линии се развиват от генетична предразположеност към алергии и екзема.

Генетика

DM линиите могат да бъдат приписани на атопия, генетична склонност за развитие на силни имунни отговори към алергени.

Атопията може да доведе до развитие на алергични заболявания. Ако един от вашите родители има алергично заболяване заедно с DM линии, вие също сте изложени на по-висок риск да ги имате.

Атопичен дерматит

Обикновено известен като екзема, атопичният дерматит е изключително често срещан в ранна детска възраст, като засяга приблизително едно на всеки пет бебета. Самата екзема е свързана с възпаление, причинено от алергични заболявания.

Въпреки че екземата ви може да се подобри като възрастен, все още може да останете с линиите на DM, свързани с това състояние. В някои случаи наличието на DM линии може да служи и като един диагностичен критерий за екзема.

Алергичен ринит

Наричан още “сенна хрема”, алергичният ринит е силно свързан с линиите на DM.

Когато имате алергичен ринит, имунната ви система погрешно третира безобидните вещества като натрапници, което води до каскада от симптоми, които засягат очите, носа, ушите, гърлото и кожата.

Освен симптомите на алергия, забележителна черта на някой, който има алергичен ринит, са тъмните кръгове под очите (наречени „блестящи“).

Ако имате сенна хрема, може да имате както DM линии, така и тъмни кръгове под очите. Смята се, че постоянната назална конгестия от сенна хрема допринася и за двете тези характеристики под очите.

астма

Ако имате умерени до тежки алергии, може да сте изложени на повишен риск от алергична астма. Атопията се свързва и с инхалаторни алергени.

По този начин може да има връзка между алергично-индуцираната астма и DM гънките.

Лечение на гънките на Дени-Морган

Линиите на DM са склонни да се образуват в детството заедно с алергичните заболявания. Въпреки това, гънките могат да станат по-забележими с напредване на възрастта.

Лечението на DM гънките включва предимно справяне с основните причини, но някои козметични лечения също могат да помогнат. Обсъдете следните опции с лекар.

Лекарства за алергия

За лечение на алергичен ринит лекарят може да препоръча както антихистамин, така и деконгестант. Ваксините срещу алергии могат да предложат по-дългосрочно облекчение.

Въпреки че лечението на алергии няма да се отърве само от DM линиите, те могат да намалят възпалението и да намалят появата на алергични блясъци.

Блефаропластика

В случай на тежки DM линии и отпусната кожа, дерматологът може да препоръча блефаропластика като постоянно лечение. Тази хирургична процедура е насочена към излишната кожа и увисването под очите ви, за да помогне за изглаждане на всички линии и бръчки.

Както при други козметични операции, блефаропластиката може да крие риск от:

 • инфекции
 • кървене
 • белези

Тази процедура е запазена само за най-значимите случаи на бръчки под очите и отпусната кожа. Не е предназначен за лечение на леки до умерени DM линии.

Дермални филъри

Дермалните филъри са инжекционни лечения, предназначени да помогнат за запълване на линии и бръчки с временни вещества като хиалуронова киселина и колаген.

Ще ви трябват последващи лечения, след като инжекциите изчезнат след няколко месеца. Страничните ефекти могат да включват временни синини и подуване.

Лазерна терапия

Някои форми на лазерна терапия също са проучени като възможни възможности за лечение на алергични блести и DM гънки.

Въпреки това, това мощно лазерно лечение може да не е подходящо за всички типове кожа. Страничните ефекти могат да включват:

 • зачервяване
 • белези
 • хиперпигментация

Химически пилинг

Дерматологът може да препоръча химически пилинг като начин за изглаждане на линиите под очите и намаляване на цялостния им вид. Тези пилинги съдържат киселини, като гликолова, млечна или лимонена киселина.

Избягвайте химически пилинг, ако имате някое от следните състояния:

 • екзема
 • розацея
 • чувствителна кожа

В тези случаи химическият пилинг може да доведе до кожни обриви.

Кремове за локално приложение

Кремовете против бръчки около очите, съдържащи витамин С, хиалуронова киселина, пептиди и керамиди, могат да помогнат за намаляване на появата на DM линии, както и възпаление.

Ще трябва да ги използвате всеки ден, за да постигнете пълния им ефект. Избягвайте кремове под очите, които съдържат алкохол и аромати, тъй като те могат да причинят обостряне на екзема.

За вкъщи

Линиите на Дени-Морган са свързани с алергични заболявания, включително екзема и сенна хрема.

Тези гънки под очите не са същите видове бръчки, които може да изпитате при старееща кожа, така че е важно да имате предвид, че цялостният подход на лечение може да бъде различен.

Докато управлението на алергиите трябва да бъде вашата първа цел, може също да успеете да намалите появата на DM линии чрез козметични процедури.

Говорете с дерматолог, за да видите кои опции могат да работят най-добре за вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss