Какво представляват доброкачествените белодробни (белодробни) възли?

Доброкачествените белодробни възли могат да имат няколко различни причини. Те включват настоящи и минали инфекции на белите дробове и възпаление в тялото от състояние като ревматоиден артрит.

Белодробният възел е малък растеж в белия дроб, който е по-малко от 3 сантиметра. Повечето са доброкачествени (неракови) и не причиняват никакви симптоми.

Повечето белодробни възли не са причина за безпокойство, но Вашият лекар може да пожелае да наблюдава възел с редовни CT сканирания в продължение на няколко години, за да види дали расте.

белодробен нодул на рентгенова снимка, таблица с размера на белодробния нодул
Белодробен възел, открит при рентгенография на гръдния кош. Lange123, CC BY-SA 3.0, чрез Wikimedia Commons.

Какви са симптомите на доброкачествен белодробен възел?

Приблизително 95% от хората с доброкачествен белодробен възел, който се показва при диагностично сканиране, нямат никакви симптоми. Ако имате симптоми, те обикновено са свързани с основно заболяване, причиняващо възела.

След компютърна томография лекарят може да направи разлика между доброкачествен (нераков) и злокачествен (раков) възел по неговия размер и форма.

Доброкачествените възли обикновено са кръгли, гладки, по-малки от 8 милиметра (mm)без дефинирана граница и калцифицирани (втвърдени с калций).

Злокачествените възли обикновено са по-големи с добре дефинирана граница, неравни (лобулирани) или шипове (шипове) и с неправилна форма. Те също са склонни да присъстват в горните дялове на белите дробове.

Може да имате един белодробен възел (самотен белодробен възел) или множество възли.

Какво причинява доброкачествени белодробни възли и кой е изложен на риск от тях?

Доброкачествените белодробни възли могат да се дължат на възпаление от редица състояния, включително:

  • бактериални или гъбични инфекции
  • хамартом или малки колекции от нормални клетки

  • съединителна тъкан
  • белодробни кисти и белодробни абсцеси
  • възпалителни състояния, като ревматоиден артрит или саркоидоза

The най-честата причина на доброкачествен възел е предишна инфекция. В някои случаи причината за белодробния възел е неизвестна.

Белодробни възли след COVID-19

Изследванията показват, че 3–12% от хората с инфекции с COVID-19 имат възли на компютърната си томография.

Как лекарите диагностицират белодробен възел и казват дали е доброкачествен?

Лекарите откриват повечето белодробни възли случайно по време на компютърна томография или рентгенова снимка на гръдния кош по друга причина. Те се показват като бели петна при сканиране.

Според Американското торакално дружество лекарите откриват възли при до половината от възрастните, които получават рентгенова снимка на гръдния кош или компютърна томография.

Повечето малки белодробни възли са доброкачествени и никога няма да станат ракови. Но е възможно доброкачественият белодробен възел да стане злокачествен с времето.

По-вероятно е да се появи злокачествен възел:

  • ако си по-възрастен
  • ако възелът е голям
  • ако пушите или сте пушили в миналото
  • ако имате фамилна анамнеза за рак на белия дроб
  • ако сте имали експозиция на радон, азбест или пасивно пушене

Ако имате някой от тези рискови фактори, Вашият лекар може да пожелае да наблюдава вашия възел с течение на времето, за да види дали расте. Нодули по-малък от 6 мм обикновено не изискват рутинно проследяване.

Възел, който расте с течение на времето, може да означава, че е злокачествен.

За да диагностицира злокачествен възел, лекарят може да вземе проба от нодула (биопсия), за да я изследва под микроскоп. Лекарите обикновено не препоръчват биопсии, когато възлите са малки.

Как лекарите лекуват доброкачествени белодробни възли?

Доброкачествените белодробни възли обикновено не изискват лечение или отстраняване. Лекарят може да назначи допълнителни компютърни томографии в продължение на няколко месеца или години, за да наблюдава промените в размера на възела. Това е известно като активно наблюдение.

Ако възлите станат достатъчно големи, за да причинят симптоми или са ракови, може да се наложи хирург да ги отстрани.

Колко бързо растат доброкачествените белодробни възли?

Доброкачествените белодробни възли обикновено не растат. Дори да са злокачествени, те ще растат доста бавно.

Необходими са няколко месеца, за да се увеличи един възел. Смята се за безопасно да изчакате няколко месеца за следващото CT сканиране. Изчакването не трябва да повлияе на вашето лечение или шансовете за излекуване, ако възелът се окаже раков.

Често задавани въпроси за доброкачествени белодробни възли

Ето отговорите на някои често задавани въпроси относно доброкачествените белодробни възли.

Може ли да имате белодробни възли, които не са рак?

Да, можете да имате белодробни възли, които не са ракови. Всъщност, повече от 95% белодробните възли са неракови (доброкачествени).

Нормално ли е да имате доброкачествени възли по белите дробове?

Доброкачествените белодробни (белодробни) възли са доста чести. Лекарите ги откриват при до половината от възрастните, които получават рентгенова снимка на гръдния кош или компютърна томография.

Какви са шансовете белодробният възел да е раков?

По-малко от 5% от белодробните възли се оказват ракови.

Кога трябва да се тревожите за белодробни възли?

Повечето белодробни възли са доброкачествени и не са причина за безпокойство. Ако възелът се увеличи с течение на времето, това може да е признак на рак.

Могат ли белодробните възли да изчезнат сами?

Повечето белодробни възли не се променят с времето, но могат да станат по-малки или дори да изчезнат сами.

Трябва ли лекарите да премахват доброкачествени белодробни възли?

Доброкачествените белодробни възли обикновено не изискват лечение или отстраняване. Лекарят може да препоръча операция за отстраняване на възел, ако той расте с течение на времето или стане раков.

За вкъщи

Доброкачествените белодробни възли са малки образувания, които се образуват в белите дробове. По-голямата част от белодробните възли не са ракови и повечето не причиняват никакви симптоми или изискват лечение.

Ако вашият лекар открие възел на белия ви дроб по време на компютърна томография или рентгенова снимка на гръдния кош, той може да препоръча последващи сканирания, за да види дали възелът се увеличава с течение на времето.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss