Какво показва албуминът в урината ви?

Албуминът е вид протеин, който циркулира в кръвта ви. Когато в урината ви се появят високи нива на албумин, това може да е признак на бъбречно заболяване. Научете как лекарите тестват за албумин и какво могат да означават резултатите.

Повечето хора имат следи от протеин в урината си, но значителните нива на протеини могат да бъдат червен флаг.

Протеинурията е общ термин, използван за описание на наличието на множество видове протеин в урината. Албуминът е специфичен вид протеин и албуминурия се развива, когато имате високи нива на албумин в урината.

Албуминурията може да се развие по различни причини, но бъбречните проблеми са едни от най-честите. Разберете кой развива албуминурия и какво да очаквате, ако имате по-високи от нормалните нива на албумин в урината.

Какво е албумин?

Албуминът е вид протеин, съставен от аминокиселини. Той помага за придвижването на хормони, хранителни вещества и ензими в тялото ви чрез кръвния поток. Албуминът е най-често срещаният вид протеин в кръвта ви, съставлявайки около половината от общото количество протеини в тялото ви.

Албуминът се произвежда в черния дроб и се съхранява и използва най-вече в кръвта. Може да се намери в други телесни течности, включително урина, но големи количества албумин извън кръвния поток често са признак за проблем.

Какво е албуминурия?

Албуминурия е терминът, който лекарите използват, за да посочат твърде много албумин в урината ви. Това често е признак на бъбречно заболяване, тъй като здравите бъбреци обикновено не позволяват на албумина да премине от кръвта в урината.

Беше ли Ви полезно?

Какво причинява албуминурия?

Албуминурията обикновено се причинява от проблем с бъбреците. Вашите бъбреци филтрират телесните ви течности, като премахват ценни хранителни вещества и ги връщат обратно в тялото и превръщат отпадъчните частици в урина.

Когато системата за филтриране в бъбреците ви не работи добре, твърде много протеин може да се премести в урината ви.

Хроничното бъбречно заболяване е един от основните проблеми, които могат да доведат до протеинурия или албуминурия. Хората с риск от развитие на хронично бъбречно заболяване включват хора с:

 • диабет
 • високо кръвно налягане
 • фамилна анамнеза за хронично бъбречно заболяване

Хора над 65 години и с определен расов или етнически произход – като афро-американците, испанците и индианците – също имат повишен риск от бъбречни заболявания.

Може също така да имате остро (временно) бъбречно увреждане, което може да доведе до преминаване на албумин в урината. Албуминурията също може да сигнализира за по-висок риск от развитие на различни сърдечно-съдови заболявания.

Албуминурия означава ли, че имате бъбречно заболяване?

Здравите бъбреци не позволяват големи количества албумин да преминат в урината ви. Някои временни проблеми с бъбреците, като остро бъбречно увреждане, причинено от някои заболявания или лекарства, могат да доведат до албуминурия, но наличието на протеини като албумин в урината често е признак на по-хронично бъбречно заболяване.

Беше ли Ви полезно?

Защо е важно проследяването на албумина в урината?

Ако имате анамнеза за високи нива на албумин в урината си или сте били диагностицирани с хронично бъбречно заболяване, Вашият лекар ще иска редовно да проверява нивата на албумин и други протеини в урината ви.

Проследяването на нивата на албумин и други протеини в урината ви може да помогне на вашия лекар или специалист по бъбреците, наречен нефролог, да наблюдава прогресията на вашето заболяване и ефективността на всяко лечение.

Различни тестове на урината обикновено се извършват по време на вашите рутинни здравни прегледи, но вашият лекар може да поиска да проверява урината ви по-често, ако сте диагностицирани с бъбречно заболяване.

Еднократен тест, показващ албумин в урината ви, може да не е достатъчен, за да оправдае диагнозата на бъбречно заболяване. Вашият лекар вероятно ще поиска да повтори изследването на урината още веднъж или два пъти, за да види дали албуминът продължава да се открива в пробата от урина.

Ако имате хронично бъбречно заболяване, текущият график за изследване на урината ще зависи от това как се лекува вашето бъбречно заболяване, стадия и тежестта на вашето бъбречно заболяване и какви други здравословни проблеми може да имате.

Скрининг за албуминурия при хора с диабет

Албуминурията може да бъде усложнение на хронична хипергликемия (висока кръвна захар) поради неконтролиран диабет. Медицинските насоки препоръчват хората с диабет тип 1 да бъдат проверявани за албуминурия 5 години след поставянето на диагнозата и всяка година след това.

За тези с диабет тип 2 насоките препоръчват скрининг при поставяне на диагнозата и ежегодно след това. Това е от решаващо значение, тъй като бързата употреба на определени лекарства, включително инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим (ACE) и ангиотензин II рецепторни блокери (ARB), може да намали албуминурията и прогресията на бъбречното заболяване.

Как се изследва албуминът в урината?

Нивата на албумин в урината ви се проверяват с проста проба от урина. Не е необходимо специално събиране или подготовка преди този тест и са необходими само около 2 супени лъжици урина.

Веднъж събрана, урината ви може да бъде изследвана за албумин и други протеини по два начина:

 • Тест с измервателна пръчка: Тестът с пръчка за измерване използва пластмасова лента за тестване, покрита с реактивен материал, който веднага ще покаже наличието на албумин, когато бъде поставен в пробата от урина.
 • Лабораторни изследвания: Може да се направи и лабораторно изследване за изследване на урината ви под микроскоп. Този тест обикновено се нарича тест за съотношението албумин към креатинин (ACR). Въпреки че може да се използва обикновено събиране на урина, вашият медицински специалист може да пожелае да направи 24-часово събиране на урина.

Какво означават резултатите ми?

Два теста за период от три месеца, които показват повишени нива на албумин в урината, обикновено показват проблем. Тестът с пръчка ще покаже наличието на албумин, но няма да ви даде информация за конкретни количества.

Следните диапазони се използват за класиране на нивата на албумин, открити чрез лабораторно изследване на урината:

 • Нормално до леко повишено: ACR над 30 mg/g
 • Умерено повишени: ACR между 30 и 300 mg/g
 • Силно повишени: ACR от 300 mg/g или повече

Нивата на ACR в умерено повишен диапазон за 3 месеца показват хронично бъбречно заболяване. ACR над 2000 mg/g може да е признак на по-сериозен проблем, като нефротичен синдром.

Всичко под 30 mg/g се счита за нормално.

Беше ли Ви полезно?

Можете ли да намалите количеството албумин в урината си?

Ако имате повишени нива на албумин в урината си, но все още не сте диагностицирани с хронично бъбречно заболяване, можете да опитате тези съвети за начина на живот, за да разрешите албуминурията си и да подобрите здравето на бъбреците си:

 • Яжте питателна, балансирана диета.
 • Поддържайте умерен диапазон.
 • Следете приема на сол и натрий.
 • Бъдете активни и спортувайте редовно.
 • Внимавайте колко и какви видове протеини ядете.
 • Използване на АСЕ инхибитори и АРБ, както е препоръчано от Вашия лекар.
 • Прегледайте с Вашия лекар всички други лекарства, които приемате редовно.

Ако сте диагностицирани с хронично бъбречно заболяване, вашият нефролог ще обсъди промени в диетата и начина на живот, които може да се наложи да направите, както и лекарства и други лечения. Ранните лечения за намаляване на албуминурията могат да включват лекарства за понижаване на кръвното Ви налягане.

В по-напредналите стадии на бъбречно заболяване може да се наложи да следвате специална диета, да ограничите приема на течности или да се подложите на диализа или бъбречна трансплантация.

Малки количества протеини като албумин могат да бъдат намерени в урината ви, но нивата на албумин над определен праг обикновено са знак, че бъбреците ви не работят правилно.

Вашият лекар може да препоръча редовно изследване на урината ви при здравни прегледи, особено ако имате определени рискови фактори за развитие на хронично бъбречно заболяване.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss