Какво означава да имаш набръчкана ретина

очен лекар, провеждащ очен преглед
FG Trade/Getty Images

Какво е набръчкана ретина?

Набръчкана ретина – известна също като макулна махина – е когато на повърхността на ретината се появяват фини бръчки в област, наречена макула. Това е рядко заболяване на очите, според Национален очен институт.

Макулата се намира точно в средата на ретината и е отговорна за централното зрение и способността да виждате по-фини детайли при шофиране, четене и др.

Но трябва да седи плътно до задната част на окото, за да функционира правилно. Ако се набръчка, това засяга централното зрение на човека.

Как се получава набръчкана ретина?

Основната причина за набръчканата ретина все още е загадка, въпреки че се смята, че възрастта играе важна роля.

С напредване на възрастта стъкловидното тяло – гел, който се намира вътре в окото – се свива и започва да се отдалечава от ретината.

Ако стъкловидното тяло се отдръпне успешно, обикновено няма проблем. Но ако се залепи за ретината, на повърхността на ретината може да се появи мембрана, която да издърпа макулата и да я набръчка с времето.

Не само възрастта може да причини образуването на тази мембрана. Операцията на очите или възпалението на очите могат да имат същия ефект.

Какво е усещането при набръчкана ретина?

Ретината не се набръчква моментално, така че симптомите могат да се развият постепенно.

Обикновено ще започнете да забелязвате разлики в централното ви зрение, като например замъгляване, когато гледате право напред.

Хората са склонни да забелязват такива неща, когато четат или шофират. Правите линии може да изглеждат вълнообразни, а някои букви или думи може да изглеждат така, сякаш липсват или са натъпкани една в друга.

Едното или и двете очи могат да бъдат засегнати – въпреки че едното око има тенденция да е по-лошо – и тежестта на симптомите зависи от тежестта на бръчките.

Някои хора по-склонни ли са към това състояние от други?

По-възрастните хора имат по-висок риск от набръчкване на ретината – това е най-често при хора над 50 години.

Следното също може да увеличи риска от развитие на набръчкана ретина:

 • нараняване на очите или операция

 • възпаление или подуване на окото
 • отлепване на стъкловидното тяло или ретината
 • разкъсване на ретината

Как се диагностицира набръчкана ретина?

Прегледът на разширените очи може да е всичко, което е необходимо за диагностициране на това състояние.

Ще ви бъдат дадени капки за очи, за да разширите зениците си, така че очният лекар да може ясно да види ретината.

Ако смятат, че може да имате макулно набръчкване, те могат също да извършат оптична кохерентна томография с помощта на специална машина.

Тази процедура използва светлинни вълни, за да сканира задната част на окото ви и да направи подробни снимки на ретината и макулата, които лекарят може да оцени след това.

След тези прегледи очите ви може да са замъглени за няколко часа, така че може да се наложи някой да ви закара до вкъщи.

Какви възможности за лечение са налични за набръчкана ретина?

Ако набръчканата ретина е лека, лекарят може да не препоръча лечение и вместо това да посъветва редовно да наблюдавате окото.

Понякога очилата или нова рецепта могат да подобрят зрението. Но окото ви може естествено да се приспособи към промяната в зрението.

За по-тежки случаи, когато ежедневните дейности са станали трудни, операцията е опция за намаляване на зрителното изкривяване. Това ще премахне мембраната, която се е образувала, и ще помогне за изглаждане на всички бръчки по ретината.

Хирургическа процедура може да помогне на набръчкана ретина.

Витректомията включва лекар, който прави малки разрези в ключалката и използва инструмент за засмукване за отстраняване на стъкловидния гел, който се заменя с течност.

След това мембраната се отстранява от повърхността на ретината с помощта на малки щипци в процес, наречен мембранектомия.

Лекарят ще провери ретината за признаци на увреждане или слабост. Ако бъдат открити такива, те могат да бъдат лазерно обработени или замразени, за да се намали вероятността от отлепване на ретината.

Процедурата обикновено завършва с поставяне на шевове от лекаря, които се разтварят естествено върху повърхността на окото.

Ще ви бъде поставена локална упойка, така че вероятно няма да почувствате болка, но може да усетите лек натиск, светлина и сянка навсякъде.

Както при всяка операция, има потенциални рискове. Те включват:

 • инфекция
 • кървене
 • отлепване на ретината
 • възпаление
 • синини
 • повторна поява на макулна бръчка

Съществува и висок риск от образуване на катаракта след процедурата, която вероятно ще трябва да се лекува навреме.

Докато зрението може да се подобри с операция, то често не се връща към начина, по който е било преди ретината да се набръчка. Средно около половината от загубеното зрение се възстановява след операция, но изкривяването на зрението е значително подобрено.

Какъв е процесът на възстановяване за възстановяване на набръчкана ретина?

В края на очната операция върху окото ви ще бъде поставена подложка и щит, за да го предпазите. Те често могат да бъдат отстранени в деня след операцията.

Ще Ви бъдат дадени капки за очи, които да използвате в продължение на няколко седмици и ще бъдете посъветвани кога и как да ги прилагате, за да намалите възпалението и да избегнете инфекция.

Ще бъдете посъветвани също колко дълго да избягвате следните дейности:

 • шофиране
 • интензивни упражнения
 • вдигане на тежко
 • плуване
 • въздушно пътуване

Ако се поставят шевове, те ще се разтворят сами за 4 до 6 седмици. Но може да почувствате усещане за песъчинки в окото си и то може да изглежда червено, докато има шевове.

Пълният процес на възстановяване може да отнеме няколко месеца, така че може да се наложи да изчакате, за да видите окончателните резултати.

Ако почувствате силна болка или други нежелани реакции, които ви притесняват, консултирайте се с лекар или друг медицински специалист възможно най-скоро.

Какви са перспективите за някой с набръчкана ретина?

Ако набръчканата ви ретина или макулното набръчкване са леки, окото ви може да се приспособи към промените с течение на времето.

Вашите симптоми може да се влошат с течение на времето, така че продължаването на редовните очни прегледи е най-добрият начин да сте в крак с нещата.

Но операцията може да бъде най-добрият вариант, ако симптомите ви пречат на ежедневието ви. Очаква се значително намаляване на изкривяването на зрението, но точният резултат е трудно да се предвиди.

Ако се препоръчва операция, но вие решите да не я правите, има вероятност от тежка загуба на зрението или дупка в макулата може да се случи. Няма да изпитате пълна слепота, тъй като набръчканата ретина засяга само централното зрение.

Има ли нещо, което можете да направите, за да предотвратите образуването на набръчкана ретина?

Много набръчкани ретини изглежда се появяват с възрастта или имат неизвестна причина, така че няма начин да ги спрете да се случват.

Подлагането на годишен очен преглед ще помогне за навременната диагностика и лечение на всякакви очни заболявания.

Други често задавани въпроси

Ако лекар е диагностицирал набръчкана ретина и е споменал лечение, вероятно ще имате много въпроси.

Ето още някои от най-често задаваните.

Набръчканата ретина същото ли е като сълза?

Набирането на макулата – или набръчканата ретина – е различно от разкъсването на ретината, въпреки че същото издърпване на стъкловидното тяло може да доведе до разкъсване, ако е особено тежко.

Разкъсване на ретината също може да ви постави в повишен риск на набръчкване на ретината.

Колко време отнема възстановяването от лечението?

Подуване и зачервяване на засегнатото око са често срещани за няколко седмици след операцията, заедно с известна степен на дискомфорт и замъглено зрение.

Вероятно ще трябва да си вземете 2 до 4 седмици почивка от работа или училище, за да се възстановите и може да се наложи да избягвате неща като вдигане на тежки предмети и интензивни упражнения за известно време. Вашият лекар ще Ви каже точно колко време да избягвате тези дейности.

Що се отнася до вашето зрение, може да отнеме няколко месеца, за да се видят пълните ефекти от операцията.

Трябва ли да спите по определен начин, докато се възстановявате?

Някои видове операции на ретината изискват да останете с лицето надолу за няколко дни, но това обикновено е, докато сте будни.

Ако имате витректомия, обикновено ще ви бъде казано да направите това само ако лекарят е трябвало да постави газов мехур в окото ви на мястото на стъкловидното тяло и има нужда този мехур да остане на определено място, за да заздравее окото ви.

Може също да бъдете посъветвани да избягвате да спите по гръб, за да запазите газовия мехур на място.

Можете ли да шофирате или летите след лечение?

Тъй като зрението ви вероятно ще бъде донякъде замъглено след операцията, няма да можете да шофирате, докато вашият лекар не каже, че отговаряте на минималния стандарт, който е необходим, за да седнете зад волана.

Може да е по-лесно да започнете да шофирате през деня по по-тихи пътища, преди да опитате по-натоварени места и през нощта.

Ако в окото ви е поставен газов мехур, няма да можете да летите, докато не се разтвори. Това е така, защото голямата надморска височина може да увеличи налягането в окото ви и потенциално да направи мехура по-голям.

Възможно ли е това да се развие отново в същото око или в другата ретина?

Да, възможно е макулна бъркотия да се появи отново в същото око и можете да изпитате такава в другото око.

Да бъдете в крак с очните прегледи е чудесен начин да следите здравето на очите си.

Долния ред

Набръчканата ретина е рядко състояние, което може да причини значително изкривяване на зрението, но не води до пълна слепота.

Ако се случи, може да не се нуждае от лечение и може да се научите да живеете с него.

Но ако зрението ви затруднява изпълнението на ежедневните задачи, резервирайте очен преглед възможно най-скоро, за да разберете най-добрия път напред.


Лорън Шарки е базирана в Обединеното кралство журналистка и авторка, специализирана в проблемите на жените. Когато тя не се опитва да открие начин за прогонване на мигрена, тя може да бъде намерена да разкрива отговорите на вашите дебнещи въпроси за здравето. Тя също е написала книга, представяща профили на млади жени активистки по целия свят и в момента изгражда общност от такива съпротивители. Хвани я Twitter.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss