Какво означават левкоцитите в урината?

Пробите от урина понякога могат да съдържат левкоцити. Левкоцитът е бяла кръвна клетка, жизненоважна за защитните сили на имунната система срещу болести. Белите кръвни клетки обикновено не присъстват в урината в значителен брой.

Наличието на левкоцити в урината може да е симптом на инфекция. Инфекцията на пикочните пътища (UTI) често причинява повишаване на нивото на левкоцитите в урината

Приблизително 150 милиона случая на инфекции на пикочните пътища се случват по света всяка година.

Тази статия ще обясни какво означава излишък на бели кръвни клетки в урината, както и как да се лекува инфекция на пикочните пътища.

Левкоцити в урината

Понякога при тестове за урина могат да се появят левкоцити.
Понякога при тестове за урина могат да се появят левкоцити.

Необичайно голям брой левкоцити в урината показва възпаление или инфекция по пикочните пътища, често в пикочния мехур или бъбреците.

Бременните жени трябва да бъдат тествани за търсене на инфекции на пикочните пътища по време на първия им пренатален преглед и тестване по друго време по време на бременността. Други хора може да се нуждаят от тестове въз основа на тяхното здраве, симптоми или анамнеза за повтарящи се инфекции.

Лекарят може да извърши тест с пръчка, при който химическа лента открива ензим, наречен левкоцитна естераза. Левкоцитната естераза показва наличието на бели кръвни клетки, обикновено свързани с инфекция. Тестът с пръчка за измерване също така подчертава нитритите, които са отпадъчен продукт от разграждането на определени бактерии.

Наличието на нитрити в урината е силно специфично за някои бактериални инфекции. Нитритите не се срещат при всички видове бактерии.

Липсата на левкоцитна естераза в урината означава, че е малко вероятно урината да съдържа бели кръвни клетки.

Лекарят или лаборантът може също да извърши посявка на урина. Културата на урината е процес на отглеждане на бактерии от урината за идентифициране на причината за инфекцията.

Левкоцити в урината без нитрити

Ако тестът на лейкоцитната естераза е положителен, но не открива нитрит, може да има инфекция.

Този тест е специфичен за някои бактериални ензими, което означава, че може да поеме специфични бактериални инфекции с по-голяма сигурност. Този тест обаче не е силно чувствителен, което означава, че не поема всички бактериални инфекции. Е. coli бактериите най-често се свързват с нитритите в урината.

Наличието на левкоцити в урината без нитрити също може да доведе до фалшиво положителен резултат, който показва бактериална инфекция, когато всъщност няма никаква инфекция. Патологът или техникът ще извърши допълнителни тестове, за да потвърди наличието на инфекция.

Необходими са допълнителни изследвания, тъй като може да има други причини за възпаление в пикочните пътища. Гениталният канал понякога може да предаде левкоцити в урината по време на процеса на даване на проба.

За да се избегне фалшиво положителен резултат, хората трябва да почистят областта около отвора на уретрата, преди да дадат пробата, като използват почистващи кърпички и държат срамните си устни или препуциума настрана.

Вземете проба по средата на уринирането. Първоначалният поток от урина може да бъде замърсен от кожни бактерии, така че вземането на проба по този начин също намалява риска от подвеждащ резултат.

Какво представляват левкоцитите?

Белите кръвни клетки са важна част от имунната система.
Белите кръвни клетки са важна част от имунната система.

Левкоцитите участват силно в имунните реакции, които предпазват хората от инфекция.

Има няколко вида бели кръвни клетки. Двата основни левкоцита са фагоцити и лимфоцити.

Фагоцитите се произвеждат в костния мозък. Фагоцитите поглъщат чужди частици, като бактерии или паразити, като ги заобикалят, абсорбират и унищожават.

Лимфоцитите са белите кръвни клетки, които разпознават чужди частици въз основа на предишни срещи. Лимфоцитите допринасят за „адаптивния“ имунитет, усъвършенстваната способност на имунната система да запомня и да произвежда съобразени и ефективни отговори на инфекция.

Лимфоцитите произвеждат антитела. Тези антитела се свързват с чужди частици и позволяват на имунната система да ги запомни по-късно, ако се появи същата инфекция.

Има и други видове левкоцити. Цитотоксичните бели кръвни клетки например могат да убият други клетки.

По време на бременност

Лекарят често извършва анализ на урината по време на бременност, за да провери за левкоцити. Това е същият тест, който потвърждава инфекция на пикочния мехур или бъбреците.

Този анализ проверява и за определени състояния, свързани с бременността. Едно от тези медицински състояния е прееклампсия или високо кръвно налягане по време на бременност. Протеинът в урината и повишената стойност на кръвното налягане могат да показват прееклампсия.

Инфекцията на пикочните пътища е често срещана по време на бременност. Лекарите често намират левкоцити в урината, което предполага наличието на инфекция. Някои бременни жени обаче имат бактериална инфекция в урината без симптоми.

Това е асимптоматична бактериурия.

Инфекции на пикочните пътища (UTI)

ИПП често е причина за появата на левкоцити в урината.
ИМП често е причина за появата на левкоцити в урината.

ИПП може да засегне горните и долните пикочни пътища, бъбреците, пикочния мехур, уретрата и простатата.

Инфекциите на долните пикочни пътища също могат да имат следните специфични имена:

 • цистит
 • уретрит, инфекция на уретрата, която е тръбата, отвеждаща урина от пикочния мехур към външната страна на тялото
 • простатит

Както горната, така и долната UTI могат да доведат до левкоцити в урината.

Симптомите на инфекции на горните и долните пикочни пътища варират и често се припокриват, но те могат да включват:

 • уриниране по-често и често усещане за нужда от уриниране
 • усещане за парене или болезнено уриниране, отделяне на само малки количества урина
 • затруднено уриниране или болка при отделяне на урина
 • мътна урина
 • кръв в урината
 • болка или натиск в долната част на корема

Симптомите на по-сериозни инфекции могат да включват:

 • треска и студени тръпки
 • болка в хълбока или болка в кръста
 • гадене
 • повръщане
 • чувствате се значително зле

Важно е незабавно да се потърси медицинска помощ, ако се появи някой от тези симптоми.

Лечение на инфекция на пикочните пътища

Повечето UTIs причиняват управляеми инфекции, които човек може да лекува с антибиотици. Лекарят може да предпише редица различни антибиотици, въпреки че те ще предписват само определени антибиотици на жени по време на бременност.

По-тежките или сериозни инфекции с усложнения, като абсцеси, засягане на бъбреците или всякакви инфекции, възникнали по време на бременност, може да се нуждаят от по-интензивно лечение, включително хоспитализация.

Лекарят може да се наложи да промени курса на антибиотичните лекарства, след като бактериите бъдат идентифицирани. Някои бактерии могат да бъдат лекувани само със специфични антибиотици.

Профилактика на UTI при жени

Някои жени имат чести инфекции на пикочните пътища. Превантивните мерки могат да включват:

 • пиене на повече течност
 • изпразване на пикочния мехур без забавяне
 • уриниране веднага след секс
 • предприемане на защитни мерки по отношение на секс, като избягване на спермициди и диафрагми
 • използване на леки сапуни без аромат за почистване на гениталната област
 • носенето на естествени материи, като 100% памук

Въпреки че UTI могат да дразнят и са чувствителни, те често могат да бъдат предотвратени и обикновено лечими.

.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss