Какво може да причини наддаване на тегло, косопад и умора?

Проблемите с щитовидната жлеза могат да причинят необяснимо наддаване на тегло, загуба на коса и умора, които да се появят заедно. Може също да имате недостиг на желязо или витамин. Други симптоми могат да предложат представа за причината и да помогнат на лекаря да постави диагноза.

Когато изпитвате множество симптоми като наддаване на тегло, косопад и умора едновременно, може да се почувствате объркани и тревожни. Може да се чудите дали това е просто съвпадение или истинска загриженост за здравето.

Наддаването на тегло, загубата на коса и умората често са свързани със стреса, диетата и промените в начина на живот. Медицински състояния, като дисфункция на щитовидната жлеза и желязодефицитна анемия, понякога също могат да бъдат причина.

Обмислете да говорите с лекар, за да разберете дали вашите симптоми са свързани с медицинско състояние. По-долу обсъждаме различните медицински състояния, които могат да причинят тези симптоми и какво можете да направите, за да ги лекувате.

Езикът има значение

Полът и джендърът съществуват в спектъри. В тази статия понякога използваме „мъж“ и „жена“ или „мъже“ и „жени“, за да отразим езика, използван от източниците, които цитираме. Вашата полова идентичност може да не съответства на начина, по който тялото ви реагира на тези условия.

Научете повече за пола и пола.

Беше ли Ви полезно?

Хипотиреоидизъм

Хипотиреоидизмът, наричан още „слабо активна щитовидна жлеза“, възниква, когато щитовидната жлеза не произвежда достатъчно тиреоиден хормон. Тиреоидният хормон има множество роли които регулират:

 • метаболизъм
 • растеж
 • свиване на скелетните мускули
 • сърдечен ритъм

Някои симптоми на хипотиреоидизъм, като чуплива коса, наддаване на тегло и умора, се развиват постепенно. Някои хора може да ги забележат след няколко години.

Вашите космени фоликули имат рецептори за хормони на щитовидната жлеза, които играят роля в цикъла на растеж на косата. Нарушената функция на щитовидната жлеза може да повлияе на честотата на косата ви фаза на активен растеж.

Ниските нива на хормоните на щитовидната жлеза могат да повишат нивата на холестерола, да намалят разграждането на мазнините и да забавят метаболизма ви. Според Американската тиреоидна асоциация свързаното с хипотиреоидизъм наддаване на тегло обикновено се дължи на натрупване на сол и вода в тялото ви. Повечето хора наддават около 5 до 10 килограма.

Вашата щитовидна жлеза също помага за регулиране на енергийните нужди на тялото ви, така че намалената функция на щитовидната жлеза може да доведе до умора.

Други често срещани симптоми на хипотиреоидизъм включват:

 • чувствителност към студ
 • чупливи нокти
 • суха и люспеста кожа
 • нередовен цикъл
 • загуба на сексуално желание
 • мускулни болки и обща слабост

Как да се лекува хипотиреоидизъм

Ако лекар подозира, че имате хипотиреоидизъм, той може да нареди тест за функцията на щитовидната жлеза, за да измери нивата на хормоните в кръвта ви. Ако резултатите показват, че имате хипотиреоидизъм, те могат да предпишат левотироксин, синтетичен хормон.

Можете също да опитате да намалите стреса и да добавите липсващи хранителни вещества към вашата диета.

Научете повече за природните лекарства за хипотиреоидизъм.

Беше ли Ви полезно?

Хипертиреоидизъм

Хипертиреоидизмът е обратното на хипотиреоидизма. Хората с това състояние имат по-високи от типичните нива на щитовидната жлеза. Наричано още „свръхактивна щитовидна жлеза“, това състояние е по-често при жени на възраст от 20 до 40 години.

Хипертиреоидизмът ускорява метаболизма ви. Повишеният метаболизъм може да наруши съня и да повлияе на енергийните ви нива и настроение, което води до умора. Това състояние може също да причини изтъняване на косата.

Наддаването на тегло не е често срещан симптом на хипертиреоидизъм, но някои хора може да го изпитат поради повишен апетит.

Хипертиреоидизмът може също да причини:

 • безпокойство
 • мускулна слабост
 • удари на сърцето
 • неправилен сърдечен ритъм
 • треперене на ръцете и пръстите
 • промени в моделите на изхождане, особено по-чести движения на червата
 • необичайно изпотяване
 • отслабване

Как да се лекува хипертиреоидизъм

Възможностите за лечение на хипертиреоидизъм включват:

 • антитироидни лекарства за намаляване на производството на хормони
 • радиойод, за да намали щитовидната жлеза и да забави нейната дейност

 • бета-блокери за намаляване на сърдечните симптоми

 • операция за отстраняване на цялата или част от щитовидната жлеза

 • акупунктура за справяне със симптомите

Научете повече за естествените лечения за хипертиреоидизъм.

Беше ли Ви полезно?

Желязодефицитна анемия

Желязодефицитната анемия възниква поради ниски количества желязо в кръвта. Вашата кръв се нуждае от желязо, за да произвежда хемоглобин, протеин, който позволява на червените кръвни клетки да пренасят кислород до различни части на тялото ви.

Когато клетките ви нямат кислород, можете да се уморите и да се задъхвате. Ниската енергия и намаленият метаболизъм могат да затруднят упражненията или изгарянето на калории, което може да увеличи шанса за наддаване на тегло.

Дефицитът на желязо може също да засегне клетките, които възстановяват и стимулират растежа на косата, причинявайки косопад.

Други симптоми на недостиг на желязо включват:

 • кожа, която изглежда по-бледа от обикновено
 • чупливи нокти
 • болка в гърдите

Как да се лекува желязодефицитна анемия

Лекарят може да Ви предложи да приемате добавки с желязо, за да увеличите доставките на желязо. Възстановяването на нивата на желязо може да отнеме около 3 до 6 месеца. Други опции включват:

 • кръвопреливане за заместване на червените кръвни клетки

 • вливане на желязо, за да осигурите повече желязо в кръвта си

 • агент, стимулиращ еритропоезата (ESA), за да произвежда повече червени кръвни клетки

Научете за богатите на желязо храни, които можете да добавите към вашата диета.

Беше ли Ви полезно?

Дефицит на витамин В12

Витамин B12 или кобаламин е естествен витамин, намиращ се в храни, предимно от животински източници. Този витамин играе жизненоважна роля в:

 • мозъчна функция
 • здраве на нервните клетки
 • производство на ДНК
 • производство на червени кръвни клетки

Колко витамин B12 ви е необходим варира според възрастта. Бременни и кърмачки трябват по-големи суми на В12.

Състояние, наречено мегалобластна анемия, отличителен белег на дефицит на витамин B12, може да причини умора и слабост. Мегалобластна анемия също може да причини промени в косатавключително загуба на коса, която може да се дължи на нарушение на синтеза на ДНК.

Изследванията за това как дефицитът на витамин B12 влияе върху теглото са смесени. The Национални институти по здравеопазване (NIH) отбелязва, че дефицитът на витамин В12 има тенденция да причинява повече загуба на тегло, отколкото увеличаване на теглото, но a Преглед на проучванията за 2020 г предполага, че ниските нива на витамин B12 могат да допринесат за затлъстяването при деца и бременни хора.

Как да се лекува дефицит на витамин B12

Лечението на дефицит на витамин B12 ще зависи от основната причина. Например, хората с атрофичен гастрит имат проблем с усвояването на витамин B12 от храната. Лекарят може да ви помогне да откриете причината и подходящото лечение.

Можете също така да приемате добавки с витамин B12 и да ядете зърнени храни, обогатени с витамин B12.

Беше ли Ви полезно?

Диабет

Диабетът е хронично състояние, което причинява високи нива на глюкоза в кръвта. Тъй като диабетът засяга начина, по който тялото ви преобразува храната в енергия, той вероятно може да повлияе на теглото ви. Наддаване на тегло при диабет може да се дължи на повишена консумация на калории и инсулинова терапия, общ подход за лечение на диабет.

Диабетът също може да причини умора и летаргия. Клетките, които се нуждаят от глюкоза за енергия, едва получават достатъчно.

Нелекуваният диабет може също да увреди кръвоносните ви съдове, което затруднява кръвта ви да пренася кислород и хранителни вещества до клетките ви, включително клетките на косата. Това може да доведе до загуба на коса.

Други често срещани симптоми на диабет включват:

 • често уриниране
 • изтръпване или изтръпване на ръцете или краката
 • замъглено виждане
 • чувство на жажда
 • постоянно чувство на глад

Как се лекува диабет

Лечението на диабета ще зависи от вида. Хората с диабет тип 1 се нуждаят от инсулинова терапия, тъй като телата им не произвеждат инсулин.

Хората с диабет тип 2 може да се наложи да приемат лекарства като метформин. Някои хора може да се нуждаят само от промени в начина на живот и диетата, като редовни упражнения и хранене с цели, естествени храни.

Беше ли Ви полезно?

Кога да се свържете с лекар

Най-добре е да не пренебрегвате симптоми като необясними промени в теглото, косопад и умора. Обмислете да говорите с лекар, ако получите тези симптоми, особено когато се появяват с други необичайни симптоми.

Тези промени не винаги са резултат от медицинско състояние. Все пак често е най-добре да потърсите медицинска помощ, особено когато тези симптоми продължават, за да сте сигурни, че телесните ви функции не са нарушени.

На пръв поглед наддаването на тегло, загубата на коса и умората изглеждат несвързани. Ако се появят по едно и също време, това може да се дължи на основно медицинско състояние. Помислете да говорите с лекар за вашите симптоми.

Лекарят може да извърши преглед и да проведе някои изследвания. Ако симптомите ви не са свързани със здравословно състояние, те може да предложат домашни средства, които да ви помогнат да получите повече енергия, да подобрите здравето на косата си или да поддържате умерено тегло, ако желаете.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss