Какво можете да очаквате 6 месеца след смяна на аортна клапа

До 6 месеца трябва да можете да възобновите повечето си нормални дейности. Вие ще искате да посетите последващи лекарски прегледи и да се придържате към всички препоръки за възстановяване през седмиците след това.

Смяната на аортна клапа може да бъде животоспасяваща мярка за запазване на здрава сърдечна функция и стабилна циркулация в тялото. Като всяка сърдечна процедура, възстановяването може да бъде продължително и да изисква внимателни корекции на вашите дейности и начин на живот.

6 месеца след смяната на аортната клапа трябва да се чувствате по-добре и да можете да се върнете към обичайния си режим.

Вашата възраст и цялостно здравословно състояние ще повлияят на графика ви за възстановяване. Развитието на всякакви усложнения може също да удължи периода на възстановяване, поради което е толкова важно да следвате съветите на Вашия лекар и да съобщавате незабавно за всички тревожни симптоми.

Колко дълго е времето за възстановяване при смяна на аортна клапа?

Според Американската сърдечна асоциация обичайното време за възстановяване при смяна на аортна клапа е около 8 седмици. Вдигането на тежести и ръчният труд обаче може да не са подходящи до 12 седмици след процедурата.

Тези срокове са свързани с операции на открито сърце. Минимално инвазивна процедура, наречена транскатетърна смяна на аортна клапа (TAVR), може да има по-кратък период на възстановяване.

Процедура за смяна на аортна клапа

По време на операция за смяна на аортна клапа, хирургът премахва болната клапа и я заменя с протеза. Новата клапа е механична или направена от биологична тъкан от човек, крава или прасе.

Процедурата може да се извърши с отворена операция, която изисква счупване на гръдната кост, за да се стигне до сърцето. В някои случаи процедурата може да се извърши чрез вкарване на катетри до сърцето през кръвоносен съд от слабините.

Какво можете да очаквате след операция за смяна на аортна клапа?

Ще прекарате първите няколко дни след смяната на аортната клапа в болницата, където здравните специалисти могат да наблюдават отблизо вас и сърдечната ви функция.

Вашата дейност може да бъде ограничена до седене в леглото, но скоро вашият екип ще ви насърчи да започнете да ходите и да станете по-активни.

Докато сте в болницата, вашият екип ще ви наблюдава за признаци и симптоми на сърдечни усложнения, включително:

  • промени в кръвното налягане
  • промени в сърдечната честота или ритъма
  • болка в гърдите
  • задух

Около 1 седмица след процедурата някои хора може да започнат да се развиват симптоми на депресия, като лошо настроение. Въпреки че е предизвикателство, това е нормално. Възстановяването след всякакъв вид сърдечна операция е голямо начинание. Това е емоционално пътуване, не само физическо.

Ако развиете някакви симптоми на депресия, уведомете Вашия лекар. Третирането на всякакви проблеми с психичното здраве ще помогне за възстановяването ви.

Вашият лекар вероятно ще Ви предпише болкоуспокояващи и антибиотици. Ако вече приемате лекарства за регулиране на кръвното си налягане или за намаляване на риска от кръвосъсирване, вашият здравен екип ще ви даде инструкции кога да възобновите приема им.

Тези инструкции вероятно ще бъдат част от по-широк план за грижа, който включва елементи като:

  • здравословна за сърцето диета, като средиземноморската диета или диетичните подходи за спиране на хипертонията (DASH)
  • последващи прегледи при лекар, които обикновено са около 1 седмица след операцията и след това отново на 6 месеца, последвани от годишни прегледи при кардиолог, освен ако не е указано друго от вашия здравен екип
  • редовни упражнения

Можете да научите много съвети за диета и упражнения, както и съвети относно лекарства и други важни съображения за здравето на сърцето при сърдечна рехабилитация. Тази програма за рехабилитация обикновено започва в рамките на един месец след смяната на аортната клапа.

Проучване от 2019 г. предполага, че базираната на упражнения програма за сърдечна рехабилитация може да повиши капацитета за упражнения в краткосрочен план след процедури на открито сърце и TAVR.

През първите месец или два след процедурата на клапата може лесно да се уморите. Това е нормално и не е знак, че възстановяването ви не върви добре. Позволете си да си починете. Вземете нещата бавно и стабилно.

Колко време ще бъда в болницата или интензивното след операция?

Продължителността на вашия болничен престой след смяна на аортна клапа зависи от вида на извършената процедура.

Операцията на открито сърце обикновено изисква около 1 седмица в болницата, включително 1 до 2 дни в отделението за интензивно лечение (ICU). TAVR може да се нуждае само от 2 или 3 дни в болницата.

Проучване от 2019 г. предполага, че престоят в болницата повече от 72 часа след TAVR е свързан с повишен риск от инфаркт и инсулт.

Изследователите отбелязват, че хората с по-лошо здраве, като тези със сърдечна недостатъчност или тежко бъбречно заболяване, може да се наложи да останат в болницата по-дълго.

Има ли нещо забранено след тази процедура?

Основните дейности, които трябва да избягвате в дните и седмиците след смяната на аортната клапа, включват вдигане на тежести и упражнения или работа, които изискват голямо физическо натоварване.

Това е така, защото самото сърце се нуждае от почивка, за да заздравее правилно, но също и защото гръдната кост се нуждае от време, за да заздравее, ако е извършена операция на открито сърце.

Шофирането също не се препоръчва за около 6 седмици след процедурата.

Вашият екип ще обсъди дейностите, които трябва да избягвате или ограничавате по време на вашето възстановяване.

Кога мога да се върна на работа след смяна на аортна клапа?

Датата на връщане на работа зависи от вида работа, която извършвате. Работи, които не изискват голямо физическо натоварване, особено в горната част на тялото, може да е възможно да се върнете в рамките на 4 до 6 седмици след процедурата.

Ако работата ви натоварва силно тялото ви, планирайте да си вземете поне 3 месеца почивка, ако е възможно.

Важно е да обърнете внимание на това как се чувствате и да се консултирате с вашия екип за грижи относно всякакви притеснения, като например връщане на работа.

Твърде бързото връщане на работа или други дейности може да забави възстановяването ви или да причини усложнения със сърцето, хирургическия разрез или гръдната кост.

Когато изминат 6 месеца от смяната на аортната клапа, трябва да можете да възобновите повечето, ако не всички, дейности, на които сте се радвали преди процедурата. Може дори да откриете, че имате повече енергия и се чувствате по-добре, отколкото преди 6 месеца.

Ключът към успешното възстановяване след смяна на клапа или всяка сърдечна процедура е да следвате внимателно съветите на Вашия лекар и да предприемате нещата бавно.

Може да имате дни, когато сте по-уморени или се чувствате така, сякаш не напредвате. Нормално е възстановяването да има своите възходи и падения.

Получаването на резервна сърдечна клапа е голяма работа, така че бъдете търпеливи със себе си и си дайте благодат. Ако имате въпроси, не се колебайте да се свържете с Вашия лекар.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss