Какво е хипертония в легнало положение?

Хората с хипертония в легнало положение имат високо кръвно налягане в легнало положение. Това може да се случи, когато вашата автономна нервна система (ВНС) не функционира правилно. Лечението включва промени в начина на живот и лекарства.

Хипертонията в легнало положение е, когато имате високо кръвно налягане, докато лежите. Имате хипертония в легнало положение, ако имате едно или и двете от следните след 5 минути легнало положение:

 • систолично кръвно налягане от 140 милиметра живачен стълб (mm Hg) или по-високо
 • диастолично кръвно налягане от 90 mm Hg или по-високо

За справка, Американска сърдечна асоциация определя нормалното кръвно налягане като систолично кръвно налягане под 120 mm Hg и диастолично кръвно налягане под 80 mm Hg.

Вашето кръвно налягане може леко да се промени в зависимост от позицията на тялото ви. Но има известни разногласия сред изследователите дали кръвното ви налягане е по-високо или по-ниско, когато лежите.

По-долу ще разгледаме по-отблизо хипертонията в легнало положение, какво я причинява и как се диагностицира и лекува.

Какво причинява хипертония в легнало положение?

Хипертонията в легнало положение възниква, когато вашата автономна нервна система (ВНС) не функционира както трябва. Вашият АНС регулира неволни функции на тялото като:

 • кръвно налягане
 • сърдечен ритъм
 • телесна температура
 • дишане
 • храносмилане
 • уриниране
 • сексуална възбуда

Когато дисфункцията на ВНС засяга кръвното налягане, това често води до ортостатична хипотония. Това е внезапно спадане на кръвното налягане, когато се изправите, което може да причини замаяност, замаяност или припадък.

Хипертонията в легнало положение често се проявява с ортостатична хипотония. около 50% на хората, които имат неврогенна ортостатична хипотония – ортостатична хипотония, дължаща се на неврологично състояние – също имат хипертония в легнало положение.

Неврогенната ортостатична хипотония и хипертонията в легнало положение често се свързват с ефектите на определени невродегенеративни разстройства. Това са състояния, които причиняват постепенно увреждане на нервната система.

Две такива заболявания, при които преобладава хипертонията в легнало положение, са болестта на Паркинсон (PD) и множествената системна атрофия (MSA). Хипертонията в легнало положение се среща при до 46% от хората с PD и 37% от хората с MSA.

Как се чувства хипертонията в легнало положение?

През повечето време хипертонията в легнало положение няма никакви симптоми. Това означава, че може да не знаете, че го имате.

Когато симптомите са налице, те може да включва:

 • главоболие
 • никтурия (учестено уриниране през нощта), което може да наруши съня ви

 • влошаване на ортостатичната хипотония сутрин

Въпреки че са необходими повече изследвания, се смята, че няколко потенциални дългосрочни риска са свързани с хипертонията в легнало положение. Те включват:

 • проблеми с бъбреците
 • левокамерна хипертрофия
 • мозъчно-съдово заболяване като инсулт

 • когнитивно увреждане

Тежест на хипертонията в легнало положение

Има три нива тежест на хипертонията в легнало положение:

 • Лек хипертония в легнало положение е, когато имате систолично кръвно налягане от 140 до 159 mm Hg или диастолично кръвно налягане от 90 до 99 mm Hg.
 • Умерена хипертония в легнало положение е, когато имате систолично кръвно налягане от 160 до 179 mm Hg или диастолично кръвно налягане от 100 до 109 mm Hg.
 • Тежка хипертония в легнало положение е, когато имате систолично кръвно налягане от 180 mm Hg или по-високо или диастолично кръвно налягане от 110 mm Hg или по-високо.

При хора, които също имат ортостатична хипотония, тежестта на хипертонията в легнало положение е свързани с тази на ортостатична хипотония. Това означава, че хората, които имат по-тежка ортостатична хипотония, обикновено имат по-тежка хипертония в легнало положение.

Беше ли Ви полезно?

Как се диагностицира хипертонията в легнало положение?

За да диагностицира хипертония в легнало положение, лекарят първо ще вземе вашата медицинска история и ще направи физически преглед. Те могат също така да направят неврологичен преглед, по време на който ще оценят фактори като вашия баланс, рефлекси и психическо състояние.

Вашият лекар вероятно ще измери кръвното Ви налягане преди и 5 минути след като легнете. Те ще проверят дали кръвното ви налягане се повишава значително, след като легнете.

Ако не сте получили диагноза ортостатична хипотония, други тестове може да са полезни. Те могат да включват измерване на кръвното ви налягане преди и след изправяне или извършване на тест с наклонена маса.

Ако изследванията в кабинета на Вашия лекар предполагат хипертония в легнало положение, Вашият лекар може да Ви помоли да направите 24-часово проследяване на кръвното налягане. Този тест може да предостави информация за това как кръвното Ви налягане варира през деня, включително докато спите.

Какво е лечението на хипертония в легнало положение?

Лечението на хипертония в легнало положение може да бъде трудно, тъй като много хора с хипертония в легнало положение също имат ортостатична хипотония.

Лекарствата, използвани за лечение на ортостатична хипотония, могат да влошат хипертонията в легнало положение, а понижаването на кръвното Ви налягане за лечение на хипертония в легнало положение може да влоши ортостатичната хипотония.

Следователно, лечението ще се съсредоточи върху управлението на ортостатичната хипотония, често с лекарства, като същевременно се предприемат стъпки за минимизиране на хипертонията в легнало положение.

Голяма част от лечението на хипертония в легнало положение се фокусира върху нощните часове. Това е така, защото ако имате хипертония в легнало положение, кръвното ви налягане може да бъде високо за продължителен период от време, докато спите.

Спането в легнало положение вместо в напълно плоско положение може да помогне при хипертония в легнало положение през нощта. Освен това приемането на краткодействащо лекарство за кръвно налягане през нощта може да помогне за понижаване на кръвното ви налягане, докато спите.

Има ли нещо, което можете да направите, за да предотвратите хипертонията в легнало положение?

Няма сигурен начин за предотвратяване на хипертония в легнало положение. Но ако имате хипертония в легнало положение, можете да предприемете следните стъпки, за да предотвратите влошаването й, особено през нощта:

 • Избягвайте да лежите след прием на лекарства за ортостатична хипотония, тъй като тези лекарства могат да влошат хипертонията в легнало положение.
 • Вземете последната си дневна доза от лекарството за ортостатична хипотония 3 до 4 часа преди лягане.
 • Спете в повдигната позиция, като например като се подпрете 30 градуса (6 до 9 инча) или спане в шезлонг.
 • Яжте лека закуска с високо съдържание на въглехидрати преди лягане. Това може да помогне за понижаване на кръвното ви налягане чрез разширяване на кръвоносните съдове и насочване на притока на кръв към корема.

Долния ред

Хипертонията в легнало положение е, когато имате високо кръвно налягане, докато лежите. Много хора, които имат хипертония в легнало положение, също имат неврогенна ортостатична хипотония.

Няма стандартно лечение за хипертония в легнало положение. Лечението обикновено включва промени в начина на живот и потенциално използване на краткодействащи лекарства за кръвно налягане през нощта.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss