Какво е химичен стрес тест?

Химическият стрес тест използва лекарства, за да симулира реакцията на сърцето ви към упражнения. Стрес тестът може да оцени колко добре работи сърцето ви по време на тренировка. Вашият лекар може да предложи стрес тест, ако подозира, че може да имате сърдечен проблем.

Ако ви е трудно да се натоварвате на бягаща пътека или стационарен велосипед, може да сте кандидат за химичен стрес тест. Този скрининг разчита на инжектирано лекарство, което симулира ефекта на упражнението върху сърцето ви.

Химическият стрес тест може да помогне да се определи колко добре сърцето ви изпомпва кръвта и дали има проблеми като запушени артерии или клапно заболяване.

Кога се прави химичен стрес тест?

Различни симптоми могат да накарат Вашия лекар да назначи стрес тест. Признаците и симптомите могат да включват:

 • ангина (болка в гърдите, причинена от намаляване на притока на кръв към сърдечния мускул)

 • неправилен сърдечен ритъм
 • задух

Стрес тест може също да се използва, за да се провери как сърцето ви реагира на лечението или как сърцето ви се възстановява след инфаркт.

Стандартен стрес тест за упражнения се прави, докато ходите на бягаща пътека. Скоростта и наклонът се увеличават постепенно, за да накарате сърцето ви да работи по-усилено. Понякога, особено за хора, които имат затруднения с равновесие или ходене, се използва стационарен велосипед вместо бягаща пътека.

Ако вашето здравословно състояние затруднява използването на бягаща пътека или стационарен велосипед за стрес тест, химическият стрес тест може да имитира как би се увеличил сърдечният ви ритъм, ако тренирате.

Може да сте кандидат за химичен стрес тест вместо стандартен стрес тест, ако имате проблеми като:

 • артрит
 • проблеми с гърба
 • ставни заболявания
 • история на инсулт
 • хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) или други респираторни заболявания

 • нестабилна походка

Индивиди, които имат пейсмейкър или състояние, което пречи на сърдечния им ритъм да се ускори с упражнения, може също да се нуждаят от химически стрес тест вместо стрес тест с помощта на бягаща пътека или велосипед.

Какво може да се научи от химичен стрес тест?

Химическият стрес тест може да разкрие много за анатомията и функционирането на сърцето ви. По време на тренировка търсенето на кислородна кръв към сърдечния мускул и останалата част от тялото се увеличава.

Химичен стрес тест може да помогне да се определи:

 • колко добре работи сърцето, когато трябва да помпа по-силно
 • ако има запушване на коронарна артерия
 • ако сърдечните клапи работят ефективно
 • ако има нарушен сърдечен ритъм (аритмия)

Стрес тестът обикновено се използва за диагностициране на:

 • заболяване на коронарната артерия
 • сърдечна недостатъчност
 • заболяване на сърдечната клапа
 • сърдечни аритмии

Ако тестът покаже, че сърцето ви не работи както трябва, вашият лекар може да използва тези открития, за да създаде план за лечение за подобряване на сърдечната ви функция или за забавяне на прогресията на сърдечните проблеми.

Колко точен е химическият стрес тест?

Точността на химическите стрес тестове (известни също като фармакологични стрес тестове) се счита за сравнима с тази на стрес тестовете при физическо натоварване. Поради тези причини химическите стрес тестове сега се използват по-често.

Какво включва тестът?

Преди да направите химичен стрес тест, ще бъдете посъветвани да не приемате кофеин до 24 часа преди теста и да избягвате да пушите, да ядете или пиете нещо освен вода около 4 часа преди теста. Носенето на удобно облекло също може да помогне.

След като пристигнете на срещата си, химическият стрес тест вероятно ще включва следните стъпки:

 1. Точно преди началото на теста може да се подложите на кратък физически преглед. Това може също да включва ехокардиограма и проверка на кръвното налягане.
 2. За самия тест ще бъдете прикрепен към сърдечен монитор, за да може да се оцени сърдечната ви функция. Електроди могат да бъдат поставени върху кожата ви за електрокардиограма (ЕКГ). Това ще запише сърдечния ви ритъм преди, по време и след теста.
 3. Ще бъдете свързани с интравенозни (IV) течности. Към IV ще бъде добавен химикал, за да накара сърцето ви да бие по-бързо и да разшири кръвоносните ви съдове. The Лекарства, одобрени от FDA за химически стрес тестове включват:
  • аденозин
  • дипиридамол
  • регаденозон
 4. След като химикалите бъдат добавени към вашето IV, може да се почувствате подобно на това, което чувствате, когато тренирате. Може да почувствате, че сърцето ви бие по-бързо и да изпитате задух и зачервяване.
 5. Всички ваши жизнени показатели ще бъдат внимателно наблюдавани по време на теста. ЕКГ също ще следи сърдечния ви ритъм. Тестът може да бъде спрян, ако имате неприятни странични ефекти като болка в гърдите, замаяност или затруднено дишане.
 6. След като тестът е направен и химикалите вече не навлизат в тялото ви, ще изчакате в зона за възстановяване, където ще бъдете наблюдавани и ще ви дават леки закуски и вода.

Целият процес – от подготовката за теста до възстановяването след това – отнема около 2-4 часа.

Химически агент

Според 2021 изследванерегаденозон се превръща в предпочитано средство, отчасти поради по-малкото нежелани реакции и защото действа бързо и позволява по-бързо възстановяване в края на теста.

Дали химическият стрес тест е същият като ядрен стрес тест?

Химическият стрес тест не е същото като ядрен стрес тест.

Ядреният стрес тест използва малко количество радиоактивно вещество, наречено индикатор. Той се инжектира в кръвоносен съд и специално оборудване за изображения може да го открие, докато преминава през кръвния поток към сърцето.

Трасерът може да разкрие дали има запушвания в коронарните артерии или други проблеми с кръвния поток с по-големи подробности от стандартния стрес тест.

Може да имате или да нямате радиоактивен маркер като част от химически стрес тест. Тестът може също да включва използването на ехокардиограма, която е инструмент за скрининг, който използва звукови вълни за създаване на движещи се изображения на сърцето ви.

Колко болезнен е химическият стрес тест?

Химическият стрес тест не вреди. Може да почувствате известен дискомфорт, когато IV линията е поставена в ръката ви. Когато химикалът навлезе в тялото ви, може да почувствате леко зачервяване.

Може да ви се стори странно да почувствате, че сърцето ви бие по-бързо, без да се напрягате, но това е част от целта на теста. Може да почувствате усещания, подобни на тези, които изпитвате, когато тренирате, но ще сте неподвижни. Естествено е да се чувствате тревожни, когато това се случи.

Безопасно ли е?

Подобно на други стрес тестове, химическият стрес тест е безопасна процедура. Ще бъдете внимателно наблюдавани от обучени здравни специалисти по време на процедурата и докато се възстановявате.

Все пак има някои рискове. В редки случаи химическият агент може да предизвика аритмия или проблем с дишането, но те могат да бъдат лекувани веднага по време на теста.

Още по-рядко химически стрес тест може да причини инфаркт. Отново, обучен здравен екип ще присъства, за да полага грижи при първите признаци на всяко усложнение.

Долния ред

Химическият стрес тест е често срещан, безопасен и ефективен тест, който може да симулира реакцията на сърцето към физическо натоварване. Този тест обикновено се използва, когато стандартен стрес тест за упражнения не е опция.

Лекарство, което се доставя интравенозно, може да ускори сърдечната честота и да разшири кръвоносните съдове. Това позволява на Вашия лекар и други здравни специалисти да оценят как функционира сърцето Ви, когато е натоварено.

Химичният стрес тест може да бъде важен инструмент за скрининг на различни сърдечни заболявания, включително коронарна артериална болест, аритмия или заболяване на сърдечната клапа. Поради силно контролираната среда и внимателното наблюдение, стрес тестовете като цяло са безопасни с нисък риск от странични ефекти.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss