Какво е сентинелно главоболие?

Стражното главоболие е внезапно, много силно главоболие, което се появява без предупреждение. Обикновено предшества инсулт или друг вид мозъчен кръвоизлив.

Стражното главоболие е внезапно, силно главоболие. Може да се появи произволно, без други симптоми или специфични области на болка.

Много експерти виждат предупредителното главоболие като предупредителен знак за по-сериозно състояние – кървене в мозъка – но има и други възможни причини.

Тази статия ще проучи някои от потенциалните задействания на сентинелно главоболие, какво означава този вид главоболие за цялостното ви здраве и как може да бъде лекувано или предотвратено.

Какви са симптомите на стражево главоболие?

Сентинелното главоболие е внезапно и много интензивно главоболие. Много хора ги описват като най-лошото главоболие. Изследванията показват, че главоболието от стража е много по-лошо от обикновеното главоболие, но не е толкова интензивно, колкото главоболието от гръмотевица.

Няма официални критерии за диагностициране на сентинелно главоболие или за конкретното му разграничаване от други видове главоболие. Ако почувствате внезапно, силно главоболие, най-добре е да потърсите мнение от медицински специалист.

Обикновено основните характеристики на сентинелното главоболие са:

 • внезапна болка
 • болка, която е трудно да се определи към определена област на главата
 • главоболие, което е различно от всяко, което сте имали преди
 • главоболие, което не е свързано със специфични дейности, храни или лекарства

Други възможни, но по-рядко срещани симптоми могат да включват:

 • гадене или повръщане
 • промени в зрението
 • променен психичен статус или загуба на съзнание

Стражното главоболие може да продължи известно време, дори период от няколко дни или седмици, с различна интензивност.

Сентинелно главоболие срещу гръмотевично главоболие

А гръмотевично главоболие е друг вид силно главоболие. Подобно е на часово главоболие по начина, по който се появява внезапно и интензивно. Едно проучване описва гръмотевичното главоболие като „най-лошото главоболие“, което хората са изпитвали, като интензитетът на болката достига пик за по-малко от минута и продължава поне 5 минути.

Колко бързо се засилва гръмотевичното главоболие обаче, а не колко болезнено е като цяло, това наистина го отличава от другите главоболия.

Беше ли Ви полезно?

Сензорното главоболие признак ли е на инсулт?

Стражните главоболия са предупредителен знак за нещо по-значително, което предстои.

Това обикновено означава субарахноидален кръвоизлив или разкъсана аневризма. Ако се появят симптоми, подобни на сигнално главоболие, но не е последвано от друго здравословно събитие и пациентът има нормална медицинска работа, тогава това главоболие не е истинско контрольно главоболие.

относно 15–60% от хората, които имат субарахноидален кръвоизлив (SAH), съобщават, че са имали главоболие в дните или седмиците, водещи до тази диагноза.

В някои случаи сентинелното главоболие се появява първо с незначително изтичане на кръв в мозъка. Може да свърши дотук или да бъде последвано през следващите седмици от по-голямо, по-сериозно кървене.

Как се диагностицира сентинелното главоболие?

Главоболието е често срещан повод за посещения в спешните отделения, но има много потенциални причини.

Вашият здравен екип ще използва вашата медицинска история, списък с лекарства и описание на симптомите, за да ви помогне да направите диагноза. Други симптоми като промени в зрението или дори загуба на съзнание също ще бъдат взети предвид, но образната диагностика ще помогне да се изключат сериозни медицински проблеми.

Компютърна томография и други форми на образни изследвания на мозъка могат да идентифицират различни видове и места на кървене в мозъка. Той може да разбере дали вашето стражещо главоболие всъщност е предупредителен знак за кървене, което може да бъде диагностицирано като SAH, руптура на аневризма или инсулт.

Лумбална пункция може също да се използва за някой, който има главоболие от стража. Този тест може да помогне за оценка на субарахноидален кръвоизлив.

Как се лекува сентинелното главоболие?

Ако вашето стражещо главоболие е свързано с някакъв вид кървене в мозъка ви, това е спешен медицински случай и изисква незабавно лечение. Аневризми, SAH и други форми на мозъчни кръвоизливи се лекуват чрез хирургично възстановяване на разкъсаните кръвоносни съдове.

Какви са перспективите за сентинелно главоболие?

Стражните главоболия обикновено са червен флаг за предстояща спешна медицинска помощ. За тези хора, които имат някаква степен на мозъчен кръвоизлив след сигнално главоболие, вашата прогноза ще зависи от неща като:

 • къде в мозъка ви е станало кървенето
 • колко обилно е било кървенето
 • колко дълго е продължило кървенето
 • колко бързо е отстранено кървенето

Кървенето в мозъка обикновено се нарича хеморагичен инсулт и е възможно дълготрайно последствия на сериозен инсулт може да включва неща като:

 • загуба на подвижност
 • проблеми с говора
 • проблеми с преглъщането
 • комуникационни проблеми
 • когнитивни промени

Ако имате хеморагичен инсулт или друга форма на кръвоизлив в мозъка, имате нужда от спешна медицинска помощ, както и от последващи грижи, които да ви помогнат да се възстановите и рехабилитирате.

Стражното главоболие е внезапно интензивно главоболие, което много добре може да бъде червен флаг за сериозна спешна медицинска помощ. В много случаи то предшества инсулт.

Тези главоболия може да са трудни за разграничаване от някои други видове главоболия, но могат да се появят в дните и седмиците преди кръвоизлив в мозъка ви. Тези кръвоизливи, често наричани хеморагични инсулти, изискват спешно медицинско лечение, за да се избегне трайно увреждане на мозъка или смърт.

Ако развиете внезапно, интензивно главоболие, което не прилича на предишни, незабавно потърсете медицинска помощ, за да изключите всякакъв вид инсулт или неврологична спешност.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss