Какво е парафалцин менингиом?

Парафалцинният менингиом е вид тумор, който може да се развие между мозъчните полукълба. Това може да затрудни лечението, но много от тези тумори са доброкачествени и растат бавно.

Менингиомите са тумори, които растат в областта около главния и гръбначния мозък. Те са най-честите доброкачествени (неракови) тумори, които могат да се образуват в мозъка.

Парафалцинният менингиом е тумор, който расте върху менингеалния слой между двете полукълба на мозъка. Лекарите също го наричат ​​фалцинен менингиом. Въпреки че менингиомите обикновено са доброкачествени, те могат да станат големи. Когато това се случи, може да причини тежки или животозастрашаващи симптоми.

Какво причинява парафалцин менингиом?

Точната причина за парафалцинови менингиоми не е известна. Но няколко рискови фактора са свързани със състоянието. Те включват:

 • Предишно лъчелечение: Съществува връзка между предишно лъчелечение на главата и риска от парафалцин менингиом.
 • Неврофиброматоза 2: Неврофиброматоза 2 е наследствено състояние на нервната система, което се свързва с повишен риск от мозъчни тумори, включително парафалцин менингиом.
 • Хормони: Менингиомите са по-чести при жените и проучванията показват, че може да има връзка между рака на гърдата и употребата на хормонални лекарства като орален контрол на раждаемостта и естроген-базирана хормонална заместителна терапия и повишен риск от менингиоми. Това може да показва, че хормоните играят роля в риска от парафалцин менингиом.
 • Затлъстяване: Има тенденция да има по-голяма честота на всички видове менингиоми сред хората с по-висок индекс на телесна маса (ИТМ). Това може да се дължи на факта, че затлъстяването може да се свърже с риска от няколко вида рак. Но връзката между ИТМ и парафалцин менингиом все още не е известна.

Какви са симптомите на парафалцин менингиом?

Симптомите на парафалцинов менингиом могат да бъдат трудно забележими в началото. Тъй като туморът нараства, симптомите могат да станат по-тежки. Те често включват:

 • треперене
 • гърчове
 • главоболие
 • нестабилност
 • слабост в краката
 • промени в личността
 • плосък ефект
 • деменция

Дали парафалцинният менингиом е доброкачествен?

Повечето парафалцинови менингиоми са доброкачествени. Но малък процент от парафалциновите менингиоми се развиват бързо.

Експертите обикновено не считат парафалциновите менингиоми за доброкачествени. Групират ги в три степени. Степента на тумора описва колко бързо расте туморът. За парафалцинови менингиоми степени са:

 • 1 клас: Това са най-често срещаните видове парафалцинови менингиоми. Тези тумори растат бавно и са доброкачествени.
 • 2 степен: Тези тумори не са нито доброкачествени, нито ракови. Те изискват наблюдение.
 • 3 степен: Това са редки, ракови и бързорастящи тумори.
Беше ли Ви полезно?

Възможности за лечение на парафалцин менингиом

Възможностите за лечение на парафалцин менингиом зависят от фактори като размер при диагностициране, възраст на човека, неговите симптоми и цялостното му здраве. Типичните възможности за лечение включват:

 • Наблюдение: Понякога, тъй като парафалциновите менингиоми са доброкачествени, не е необходимо незабавно лечение. Вместо това, лекарите могат да препоръчат внимателно наблюдение, което включва годишно MRI сканиране и друг мониторинг. Това често е за хора с малки, бавно растящи парафалцинови менингиоми, които не причиняват симптоми.
 • Хирургия: Хирургията за отстраняване на тумора често е опция. Хирургичните процедури за парафалцин менингиом могат да бъдат сложни, тъй като туморът расте между мозъчните полукълба. Здравните специалисти могат да комбинират това лечение с други лечения, като радиация, за да подобрят резултатите.
 • Радиация: Лекарите използват радиация, за да намалят туморите и евентуално да спрат растежа им. Те го използват с операция или самостоятелно, когато операцията не е опция.

Експертите рядко използват опции като химиотерапия за парафалцин менингиом. Но те могат да използват тези лечения за парафалцинови менингиоми, които не реагират на други лечения или които растат отново след операция.

Някои хора с парафалцин менингиом също са добри кандидати за клинични изпитвания на възможности за лечение като таргетна терапия или имунотерапия.

Включете се в клинични изпитвания

Ако вие и вашият здравен екип сте съгласни, че сте добър кандидат за клинични изпитвания, можете да проверите ClinicalTrails.gov, за да потърсите отворени проучвания, нуждаещи се от участници.

Беше ли Ви полезно?

Цена и покритие лечение на парафалцин менингиом

Точната цена и покритие за лечение на парафалцин менингиом зависи от вашия застрахователен план, местоположение и леченията, от които се нуждаете.

За да разберете какво да очаквате, можете да използвате кода на ICD-10 за парафалцин менингиом, 32.0. Кодът на ICD-10 е начинът, по който здравните специалисти таксуват лечението на застрахователна компания.

След това можете да търсите разходите с вашия конкретен застрахователен план. Например Medicare предлага това онлайн търсене за амбулаторни процедури. Уебсайтът на вашия застрахователен план може да има подобна функция. Ако не, можете да им се обадите, за да попитате за вашето покритие.

Ако нямате застраховка, можете да прочетете нашето ръководство за получаване на здравни грижи без нея.

Парафалциновите менингиоми са тумори, които растат между двете мозъчни полукълба. Въпреки че обикновено са доброкачествени, те могат да причинят сериозни симптоми като гърчове, промени в личността и деменция.

Без лечение големите парафалцинови менингиоми могат да бъдат животозастрашаващи. Възможностите за лечение включват наблюдение, операция за отстраняване на тумора и радиация за спиране на туморния растеж и свиване на тумора.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss