Какво е изразена емоция при шизофрения?

Изразената емоция се отнася до начина, по който болногледачите и близките се изразяват към човека, за когото се грижат. Ако имате шизофрения, изразената емоция на вашите връстници може да повлияе на вашите психични резултати.

Получаването на диагноза шизофрения може да ви остави зашеметени и да се почувствате претоварени. Казват ви неща, които ви се струват реални – като халюцинации и заблуди – всъщност са симптоми на психично разстройство.

Нещо повече, вие научавате, че шизофренията е прогресивно състояние през целия живот. Това ще изисква многоизмерно лечение, което често включва изграждане на разбиране и подкрепа от най-близките ви.

Има значение как болногледачите и близките си взаимодействат с вас. Тяхната висока или слаба изразена емоция (EE) може да ви помогне да се почувствате подкрепени или може да увековечи негативността, увеличавайки шансовете ви за рецидив на шизофрения.

Какво означава изразена емоция при шизофрения

Изразената емоция се отнася до начина, по който болногледачите и близките изразяват отношението си към вас, когато живеете с психично разстройство.

Д-р Кейси Мангнал, лицензиран психолог от Йордания, Юта, посочва, че има пет компонента на ЕЕ:

 • Критични коментари: Това са негативни твърдения за човека, живеещ с шизофрения.
 • Враждебност: Това е гняв, агресия или раздразнение към този човек.
 • Емоционална прекомерна ангажираност: Това включва практикуване на прекомерно саможертвено поведение.
 • Топлина: Това показва съпричастност, доброта и състрадание.
 • Положително отношение: Това означава да правите подкрепящи изявления и да показвате признателност към човека, живеещ с шизофрения.

Скоростта, с която изпитвате експресия в тези области, определя дали хората около вас имат високо или ниско ЕЕ.

Какво е високо спрямо ниско емоционално изразяване?

EE може да бъде високо или ниско, в зависимост от начина, по който се предават чувствата.

Високото EE показва, че чувствата са демонстрирани по негативни начини, докато ниското EE предполага по-балансиран, състрадателен подход.

„Семействата със силно изразена емоция са склонни да проявяват високи нива на враждебност, прекомерна ангажираност и критика към пациента“, казва Мангнал. „Следователно тези взаимодействия обикновено са опозиционни, интензивни, твърди и негативни. Семействата със слабо изразени емоции са склонни да проявяват високи нива на топлота и положително отношение.

Ниската EE не означава, че няма да изпитвате отрицателни емоции като болногледач. Шизофренията може да бъде предизвикателство за всеки, не само за лицето, което получава диагнозата.

Ниската EE обаче означава, че никакви негативни емоции не се съобщават по безполезни начини. Вместо да се конфронтират по отношение на опасенията, например, болногледачите с ниска EE общуват чрез разбиращ, проактивен подход.

Примери за изразени емоции

Ето някои примери за изразена емоция към някой с шизофрения:

Висок EE

 • физическа агресия
 • обиден език
 • липса на разбиране
 • обвиняване/засрамване/вина
 • негодувание
 • разочарование/раздразнение

Ниска EE

 • приемане
 • разбиране
 • безусловна любов
 • зачитане на границите и неприкосновеността на личния живот
 • желание за помощ/на разположение
 • насърчаване на автономията

Мангнал дава ситуационен пример за лоша хигиена, възможен ефект от симптомите на шизофрения.

„Семействата с високи нива на изразена емоция са по-склонни да припишат това поведение на недостатък на характера“, казва тя. „Например, те могат да наричат ​​пациента „мързелив“ и да го гледат като неспособен.“

Членовете на семейството с ниско изразена емоция, от друга страна, са по-склонни да разпознаят кога поведението е симптом на шизофрения, добавя тя. Това означава разбиране, че хигиенните задачи могат да бъдат предизвикателство за някой, живеещ с шизофрения, и че е необходима повече подкрепа.

Когато добрите намерения са равни на високо емоционално изразяване

Въпреки че може да се почувства така, не всяко високо ЕЕ идва от негативно отношение към шизофренията.

Д-р Зишан Хан, сертифициран психиатър от Фриско, Тексас, дава друг ситуационен пример, който започва с добри намерения.

„Да кажем, че човек изпитва негативни симптоми на шизофрения и в резултат на това той е немотивиран и се бори да стане сутрин, избирайки вместо това да остане в леглото в уюта на стаята си“, казва Хан.

„Тяхната майка, която има добри намерения и иска най-доброто за детето им, ги насърчава да станат и да бъдат продуктивни, но в крайна сметка започва да се разочарова, когато изглежда, че детето им не ги слуша и повишава тон.“

Тази ситуация доведе до високо ЕЕ, не непременно поради негативно отношение към шизофренията, а повече поради липса на разбиране за това какво означава да живееш със състоянието.

Изразена емоция при оценка на шизофрения

Изразената емоция може да бъде оценена от специалист по психично здраве чрез оценки, фокусирани върху семейството.

„Има редица мерки, използвани за оценка на изразените емоции в семейна система“, казва Мангнал. „Някои мерки оценяват мнението на пациента за динамиката на семейството, докато други измервания оценяват качеството на взаимодействията на семейството.“

Възможните инструменти за оценка включват:

 • Семейно интервю на Камбъруел
 • Скала за ниво на изразена емоция
 • Пример за петминутна реч
 • Скала за семейно емоционално участие и критичност
 • Скала за семейно отношение

Рецидив на шизофрения и изразена емоция

Когато възприемате, че отношението на вашите близки е негативно, неподкрепящо и неприемащо, това може да ви направи по-вероятно да се върнете към рецидив, когато живеете с шизофрения.

А 2019 преглед установиха, че високото EE е свързано с 95% повишена вероятност от рецидив при състояния на психоза, като шизофрения. Тази констатация е вярна за различните култури и държави, въпреки че опитът с ЕЕ варира в световен мащаб.

„Важно е да се разбере, че изразяването на емоции, които може да не повлияят на обикновения човек, все още може да повлияе неблагоприятно на човек с шизофрения“, обяснява Хан.

„Наличието на силно изразена емоция в семейния контекст може да бъде форма на травма за индивид с шизофрения. В резултат на това може да изостри или вероятно да предизвика психоза при някой податлив.

Долен ред

Изразената емоция се отнася до начина, по който предавате чувствата и мислите си към любим човек, живеещ с шизофрения.

Високата EE, която е свързана с повишен риск от рецидив, може да включва сарказъм, чувство на неудовлетвореност, враждебност и свръхпротективност, които пречат на автономността.

Ниската EE включва подход на топлина, емпатия и състрадание към това, през което преминава вашият любим човек. Когато се появят негативни мисли и емоции, те се третират по положителен начин.

Изразената емоция при шизофрения има значение. Това може да промени дългосрочното психично здраве и благополучие на вашия любим човек.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss