Какво е дилатативна кардиомиопатия?

Основната помпена камера на сърцето, лявата камера, става по-слаба, разтегната и по-голяма при хора с разширена кардиомиопатия (DCM). Това затруднява сърцето да изпомпва ефективно кръвта.

Разширената кардиомиопатия (DCM) е сърдечно заболяване, при което лявата камера на сърцето ви е слаба и разширена или разтегната. Това кара сърцето да стане по-голямо.

В резултат на това сърцето не може да изпомпва както трябва. Това задейства освобождаването на химикали, които могат да причинят влошаване на слабостта, създавайки порочен кръг.

илюстрация на нормално сърце срещу сърце, което е било засегнато от разширена кардиомиопатия
Илюстрация от Алиса Кийфър

DCM засяга около 36 от 100 000 души в общото население и представлява около 10 000 смъртни случая и 46 000 хоспитализации в Съединените щати всяка година. Това е основен рисков фактор за сърдечна недостатъчност и други усложнения, но през последните години са разработени по-добри възможности за лечение.

Навременната диагноза и правилното лечение могат да подобрят перспективите за това сърдечно заболяване.

Продължавайте да четете, докато разглеждаме по-отблизо причините и симптомите на DCM, както и как се диагностицира и лекува.

Какво причинява дилатативна кардиомиопатия?

Разширената кардиомиопатия обикновено се развива, когато има някакво увреждане на сърдечния мускул. Следните условия могат да доведат до DCM:

 • аритмии
 • заболяване на сърдечната клапа
 • високо кръвно налягане
 • заболяване на коронарната артерия
 • фамилна кардиомиопатия (наследствено заболяване, което засяга сърдечния мускул)
 • диабет
 • инфекции на сърцето, включително ендокардит

Други причини включват:

 • излагане на определени токсини, включително олово
 • излагане на наркотици като кокаин, метамфетамин и алкохол
 • някои лекарства за лечение на рак

Въпреки че не винаги е ясно какво причинява DCM, има някои установени рискови фактори.

Злоупотреба с алкохол

Хроничната злоупотреба с алкохол е особено важна причина за DCM при мъже на възраст между 30 и 55 години.

Свързаните с алкохола DCM сметки за близо 7% от всички смъртни случаи от кардиомиопатия в световен мащаб, според доклад от 2019 г.

Генетика

Наличието на родител с DCM увеличава шансовете да развиете това състояние. Приблизително 20% до 50% от случаите на DCM се дължат на генетични фактори.

Мъжки пол

Въпреки че дилатационната кардиомиопатия може да засегне всеки, тя е по-често при мъжете, отколкото при жените, според Проучване от 2021 г. Тази разлика може да се дължи на начина, по който половите хормони като естроген и тестостерон влияят на сърцето.

Някои гени, които се влияят от естрогена, подпомагат възстановяването на сърдечната тъкан. Тази защитна функция може да намали риска от сърдечна фиброза – белези и отслабване на сърдечния мускул. Сърдечната фиброза е фактор, допринасящ за DCM.

Какви са симптомите?

В ранните си стадии DCM може да не причинява симптоми. Но с течение на времето могат да се развият следните признаци и симптоми на сърдечна недостатъчност:

 • болка в гърдите
 • умора
 • сърцебиене
 • намалена издръжливост по време на тренировка
 • задух
 • подуване на корема или долната част на краката

важно

Ако имате някой от тези симптоми, не забравяйте да си уговорите среща с Вашия лекар. Въпреки това, ако изпитате внезапна и силна болка в гърдите, която продължава няколко минути или затруднено дишане, обадете се на 911 или незабавно отидете до най-близкото спешно отделение.

Как се диагностицира разширената кардиомиопатия?

Диагностицирането на DCM обикновено включва комбинация от физически преглед, кръвни изследвания и изображения.

За вашия физически преглед вашият лекар ще прослуша сърцето и белите ви дробове със стетоскоп, за да оцени вашето сърдечно-съдово здраве и статус на течности. Те също така ще слушат за признаци на нещо подозрително, като клапно заболяване или сърдечна недостатъчност.

Кръвните тестове могат да ви помогнат да проверите за инфекции и състояния като диабет, които могат да допринесат за DCM или други сърдечни проблеми.

Основният образен тест, използван за диагностициране на DCM, е ехокардиограма, която използва звукови вълни за създаване на движещи се изображения на биещото сърце. Ехокардиограмата показва кръвта, която тече през клапите и камерите. Тестът може също да разкрие дали лявата камера се е разтегнала.

Други образни тестове, използвани за диагностициране на DCM, включват:

 • Сърдечна катетеризация: Сърдечната катетеризация използва катетър за достигане до сърцето, където се прилага специално багрило, което може лесно да се види на рентгенови лъчи, които показват колко добре кръвта тече през коронарните артерии и клапи.
 • Сърдечен магнитен резонанс (MRI): ЯМР на сърцето използва магнитни полета и радиовълни, за да създаде изображения на сърдечните вентрикули и предсърдията (горните камери).
 • Рентгенография на гръдния кош: Рентгенова снимка на гръдния кош може да покаже дали има течност около белите дробове, което е признак на сърдечна недостатъчност.
 • Електрокардиограма (ЕКГ): Електрокардиограмата (ЕКГ) е друг неинвазивен тест, който измерва електрическата активност на сърцето, за да провери за аритмии или намаляване на кръвния поток.

Как се лекува разширената кардиомиопатия?

В някои случаи лечението на основната причина за дилатативна кардиомиопатия може да намали симптомите на DCM и да подобри здравето и функцията на лявата камера. Например, ако високото кръвно налягане е причината за DCM, поддържането на здравословно кръвно налягане може да помогне за облекчаване на симптомите и усложненията на DCM.

Обикновено лечението с DCM следва насоки за лечение за сърдечна недостатъчност. Това включва използването на „стълбови“ лекарства за сърдечна недостатъчност, които не само лекуват високо кръвно налягане, но могат да подобрят смъртността, като помагат на сърцето да си почине, възстанови и излекува. Тези лекарства включват:

 • инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим (ACE).
 • ангиотензин II рецепторни блокери (ARB)
 • инхибитори на ангиотензин рецептор неприлизин (ARNI)
 • бета-блокери
 • минералкортикоидни рецепторни антагонисти (MRA)
 • SGLT2 инхибитори

Освен това, бримкови диуретици могат да се използват за понижаване на кръвното налягане и намаляване на нивата на течности в тялото. Примери за това включват:

 • буметанид
 • фуроземид
 • торсемид

За някои хора терапията с устройства може да е необходима за укрепване и защита на сърцето. Примери за това включват имплантируем кардиовертер дефибрилатор (ICD) или сърдечна ресинхронизираща терапия (CRT).

Индивиди с DCM и определени аритмии или механична изкуствена сърдечна клапа също трябва да приемат антикоагуланти, за да намалят риска от образуване на кръвни съсиреци.

Ако DCM е довел до тежка сърдечна недостатъчност, тогава може да се наложи имплантирането на устройство за подпомагане на лявата камера (LVAD). Това помага на отслабеното сърце да изпомпва кръв в цялото тяло.

LVAD често се използва като мост към сърдечна трансплантация, но през последните години технологията LVAD се оказа достатъчно надеждна, така че много хора да използват LVAD постоянно.

Каква е перспективата?

Ако DCM е довел до тежка сърдечна недостатъчност, може да се наложи сърдечна трансплантация.

Въпреки това, общата прогноза за хората, диагностицирани с DCM, продължава да се подобрява, при условие че получат правилна диагноза и правилно лечение.

Изследванията през 2021 г. предполагат, че около 15% от хората с DCM, които получават подходящо лечение, изпитват връщане към здрав размер и функция на лявата камера и този брой може да се увеличи с по-новите терапии за сърдечна недостатъчност.

Освен това, с лечение, повече от 80% от хората са в състояние да оцелеят без необходимост от сърдечна трансплантация.

Долния ред

При хора с разширена кардиомиопатия (DCM), лявата камера на сърцето е станала по-слаба и по-голяма, принуждавайки сърцето да работи по-усилено, за да изпомпва достатъчно кръв в тялото.

DCM може да се дължи на увреждане на сърдечния мускул или генетично заболяване, което излага сърцето на риск.

Поставянето на диагноза и план за лечение по-рано често може да удължи дълголетието и да подобри качеството на живот.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss