Какво да очаквате с лейомиосаркома на матката

Лейомиосарком на матката е рядка форма на рак. Колкото по-рано се диагностицира лейомиосарком на матката, толкова по-добра е перспективата.

Лейомиосарком на матката отчита 2–5% от всички видове рак на матката. Започва в мускулите, покриващи стените на матката.

Състоянието често е трудно за лечение, тъй като може да расте бързо, да се разпространява бързо и да бъде резистентно към някои форми на лечение.

Какви са симптомите на лейомиосаркома на матката?

Симптомите могат да бъдат подобни на други неракови състояния на матката.

Списъкът има тенденция да включва:

 • необичайно вагинално кървене
 • тазова болка или натиск
 • забележима маса в таза

Други възможни, но редки симптоми включват:

 • раздут корем, където стомахът се издува необичайно
 • кашлица
 • задух

Какво причинява лейомиосарком на матката и кой е най-застрашен?

Лекарите все още не знаят какво точно причинява лейомиосаркома на матката.

Това, което се знае е, че има тенденция да се появява около времето на менопаузата, независимо дали това е преди или след.

Средната възраст на засегнатите хора е около 50 години.

Как се диагностицира лейомиосарком на матката?

Лекарят обикновено ще извърши физически преглед и ще може да напипа маточна маса или повече от една маса. Но за тях е много трудно да разберат дали образуванието (обикновено миома) е доброкачествено или раково.

Често е така предполага се масата е доброкачествена, тъй като лейомиосаркомът на матката е рядък, така че обикновено не се вземат биопсии. Обикновено ракът се диагностицира само когато масата се отстрани хирургично.

Според а 2011 прегледсамо около 0,5% от случаите на миома на матката, които изискват операция, се оказват лейомиосаркома.

Как се поставя лейомиосаркома на матката?

Лейомиосаркомът на матката се разделя на четири етапавариращи от Етап 1 до Етап 4. Колкото по-голям е броят, толкова повече ракът се е разпространил и толкова по-труден е обикновено лечението.

След това те се разделят допълнително на подетапи.

Етап 1 означава, че ракът се намира само вътре в матката:

 • Етап 1А е за тумор с размер 5 сантиметра или по-малък
 • Етап 1В е за тумор, който е по-голям от 5 сантиметра

Етап 2 се използва, когато ракът се е разпространил извън матката, но не извън областта на таза:

 • Етап 2A: ракът се е разпространил в яйчниците, фалопиевите тръби или тъканите около матката
 • Етап 2B: ракът се е разпространил в други тазови тъкани

Етап 3 показва рак в коремните тъкани:

 • Етап 3A: ракът се е разпространил само в едно коремно място
 • Етап 3B: ракът се е разпространил в повече от една коремна област
 • Етап 3C: ракът се е разпространил в лимфните възли в или около тазовата и коремната област

Етап 4 е най-високият стадий на лейомиосаркома на матката и се използва, когато ракът се е разпространил в по-отдалечени области:

 • Етап 4А е за тумор, който се е разпространил в ректума или пикочния мехур (или и двете)
 • Етап 4В означава, че ракът се е разпространил в части на тялото, които са отдалечени от първоначалното местоположение (матката)

Какви възможности за лечение са налични?

Ако ракът остане вътре в матката (Етап 1), операцията за отстраняването му и матката чрез хистеректомия може да бъде само лечение необходими.

За по-напреднали стадии лекарите могат да препоръчат операция за отстраняване на други части на тялото, като яйчниците или фалопиевите тръби, заедно с матката.

Може да се предложат и допълнителни лечения като химиотерапия или лъчетерапия. В някои случаи тези лечения може да са единствените налични опции за хора, които не са достатъчно добре за операция.

Тези допълнителни лечения все още не са показали, че могат да помогнат на хората да живеят по-дълго, но могат да намалят шанса за повторна поява на рак в определени области.

Тъй като лейомиосаркомът на матката може да бъде труден за лечение, могат да се обмислят и по-нови видове лечения като имунотерапия и таргетна лекарствена терапия – особено когато други терапии са неефективни.

Какви са перспективите за някой с лейомиосарком на матката?

Колкото по-рано се диагностицира лейомиосарком на матката, толкова по-добра е перспективата. Наоколо 60% от хората с тази форма на рак са диагностицирани в ранен стадий.

Според Преглед публикуван през 2017 г., 75,8% от хората с лейомиосарком на матката в стадий 1 оцеляват най-малко 5 години след лечение без рак.

Това намалява до 60,1% за етап 2, 44,9% за етап 3 и 28,7% за етап 4.

Този рак обикновено е агресивен и по-труден за лечение от други видове, независимо от стадия. Има и а значителен шанс на рецидив на рак след лечение, дори в ранните етапи.

В крайна сметка лекарите все още се опитват да намерят най-ефективното лечение за този рядък рак.


Лорън Шарки е базирана в Обединеното кралство журналистка и авторка, специализирана в проблемите на жените. Когато тя не се опитва да открие начин за прогонване на мигрена, тя може да бъде намерена да разкрива отговорите на вашите дебнещи въпроси за здравето. Тя също е написала книга, представяща профили на млади жени активистки по целия свят и в момента изгражда общност от такива съпротивители. Хвани я Twitter.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss