Какво да направите, когато получите отровен бръшлян в окото си

Отровният бръшлян може да засегне очите и клепачите ви, но няма да причини слепота. Вероятно можете да управлявате обрива с домашни средства или лекарства без рецепта. Но инфекция или тежко подуване може да изисква пътуване до лекар.

Ако обичате да прекарвате времето си на открито, в даден момент може да влезете в контакт с отровен бръшлян. Ако сте алергични към него, обикновено развивате обрив по кожата си, където сокът на растението го е докоснал.

Въпреки че е малко вероятно да се потъркате в лоза от отровен бръшлян с клепачите си, можете да развиете алергична реакция върху или в очите си, след като влезете в контакт с растението и докоснете лицето си. Очите ви също могат да реагират на дим от изгорял отровен бръшлян.

Прочетете, за да научите за симптомите на отровен бръшлян върху и в очите ви. Ние също така ще покрием домашните и медицински лечения, които можете да използвате, за да намалите дискомфорта.

Как отровният бръшлян попада в очите ви?

Наоколо 50% до 75% от населението на САЩ е чувствително към отровен бръшлян.

Отровният бръшлян съдържа вид сок, наречен урушиолово масло. Именно това масло причинява сърбеж, парене и болезнен обрив, свързани с отровния бръшлян. Освен ако не го измиете старателно, маслото от урушиол остава за неопределено време върху всичко, с което влезе в контакт.

Ако маслото от урушиол е върху ръцете или под ноктите ви, можете неволно да го разнесете в очите си, ако ги докоснете. Можете също да го получите, като разтриете очите си, след като сте докоснали нещо, върху което има масло от урушиол, като вашия телефон, ограда или дори козината на вашия домашен любимец.

Директното докосване не е единственият начин да получите отровен бръшлян в очите си. Хората понякога изгарят отровен бръшлян, за да спрат растежа му. Това освобождава масло от урушиол във въздуха.

Можете да получите изпаренията в очите си, ако има дим от горящ отровен бръшлян в близост до вас. Маслото може да попадне и върху дрехи и открита кожа.

Какви са симптомите на отровен бръшлян в очите ви?

Симптомите на отровен бръшлян във или върху очите ви обикновено отнемат часове или дни, за да се появят. Може да изпитате:

 • обрив по клепачите и кожата около очите ви
 • възпалена кожа
 • червени, сърбящи, сълзещи очи
 • подуване, което може да затрудни отварянето на очите ви
 • подутини под клепачите

При хора с по-светъл тон на кожата обривът ще бъде червен и неравен. При хора с по-тъмен тон на кожата неравният обрив може да бъде кафяв, черен или лилав.

Понякога обривът от отровен бръшлян може да изглежда като ивици вместо подутини. Мехури, които се отделят, също могат да се образуват в обрива.

Когато обривът заздравее, той ще се изравни и върху мехурите ще се образуват струпеи. Заздравяването може да отнеме 2 до 3 седмици или повече, в зависимост от вашата чувствителност и тежестта на реакцията.

Какво трябва да направя, ако имам отровен бръшлян в окото си?

Ако смятате, че сте влезли в контакт с отровен бръшлян, помислете за следните стъпки:

 1. Измийте добре ръцете, лицето и областта около очите с топла вода и сапун или нежен почистващ препарат.
 2. Използвайте капки за очи без рецепта (известни още като изкуствени сълзи) в очите си, за да отмиете маслото или изпаренията.
 3. Измийте всичко, което може да е влязло в контакт с отровен бръшлян, за да предотвратите разпространението на обрива в други части на тялото ви.
 4. Вземете перорален антихистамин, като лоратадин (кларитин) или дифенхидрамин (бенадрил). Избягвайте антихистаминови кремове, тъй като те могат да влошат сърбежа.

Най-важното е да не се паникьосвате. Ако очите ви показват признаци на алергична реакция, лекувайте ги незабавно. Бъдете нащрек за признаци на тежест на симптомите, като екстремни отоци, които изискват пътуване или обаждане до лекар.

Кога да посетите лекар

Посетете Вашия лекар, ако имате някой от тези симптоми:

 • тежък обрив около едното или двете очи
 • обрив, който отделя гной
 • сърбеж, толкова силен, че не можете да спите
 • подути очи, особено ако са затворени подути
 • треска
 • затруднено дишане или преглъщане
 • инфектиран обрив
 • обрив все още присъства след 2 до 3 седмици

Как мога да лекувам отровен бръшлян в окото си?

Управление вкъщи

Ако симптомите ви са леки, опитайте да използвате хладен, влажен компрес за 15 до 30 минути върху засегнатата област няколко пъти на ден.

Можете да охладите бутилка изкуствени сълзи в хладилника и да ги използвате в очите си, за да облекчите зачервяването.

Ако изпитвате леко до умерено подуване, спането с повдигната глава може да помогне за намаляването му.

И се опитайте да не драскате. Чесането може да доведе до инфекция и да удължи дискомфорта ви.

лекарства

Антихистаминовите алергични капки за очи могат да осигурят облекчение за сърбеж в очите. Можете да опитате продукти без рецепта или да помолите Вашия лекар за рецепта.

Вашият лекар може също така да препоръча противовъзпалителни алергични капки за очи, като кеторолак (Acular).

Пероралните антихистамини могат да помогнат за намаляване на кожните и очните симптоми.

Избягвайте да използвате локални кремове против сърбеж в областта на очите, освен ако не са направени специално за тази цел.

Как да защитите очите си от отровен бръшлян

Най-добрият начин да предпазите очите си от отровен бръшлян е да избягвате да ги докосвате или търкате, освен ако не знаете, че ръцете ви са чисти. Можете лесно да нанесете масло от урушиол от други части на тялото си към очите си.

Можете да намерите отровен бръшлян в гори, селски райони, паркове и градове. Опитайте се да избегнете излагането, като си спомните старата поговорка: „Листа от три? Нека бъдат.” Това може да ви помогне да избегнете и отровния дъб и смрадликата.

Избягвайте места, където хората изгарят отровен бръшлян или плевели за изхвърляне. Това включва есенни огньове от листа, където неволно може да дебнат лози от отровен бръшлян.

Ако видите отровен бръшлян във вашия имот, отстранете го внимателно, докато носите дрехи с дълги ръкави и чорапи. Носете работни ръкавици или ръкавици за еднократна употреба, които можете да изхвърлите веднага след употреба. Уверете се, че избягвате да докосвате очите или лицето си, докато носите ръкавиците си.

Ако сте в район с отровен бръшлян, свалете дрехите, обувките и аксесоарите си веднага щом се приберете вкъщи и ги поставете в пералнята. Не забравяйте да се изкъпете обилно и да измиете косата си.

Домашните любимци на открито могат да се търкат в отровен бръшлян, като маслото попадне върху козината им. Ако смятате, че вашето животно може да е влязло в контакт с отровен бръшлян, изкъпете го незабавно и старателно. Носете ръкавици, докато къпете вашия домашен любимец.

Често задавани въпроси

Колко дълго продължават симптомите на отровен бръшлян в окото?

Обриви от отровен бръшлян, които се появяват навсякъде по тялото ви, включително очите, обикновено изчезват в рамките на 3 седмици. Ако имате тежък обрив или обривът ви се инфектира, може да отнеме повече време, докато симптомите отшумят. Лекарят трябва да прегледа всеки обрив, който не изчезне в рамките на този период от време.

Може ли отровният бръшлян в очите ми да причини слепота?

Не. Всичко, което засяга очите ви, може да бъде страшно. Но никъде в научната литература няма докладвани случаи на слепота, причинена от отровен бръшлян.

Отровният бръшлян заразен ли е?

Обривът от отровен бръшлян не е заразен. Но ако маслото от урушиол е върху кожата на някой друг и вие влезете в контакт с него, можете да получите отровен бръшлян по този начин.

Отровният бръшлян може да причини алергична реакция във и около очите ви. Най-добрият начин да избегнете това е да сте сигурни, че не търкате или докосвате очите си, освен ако ръцете ви не са чисти.

Обикновено можете да лекувате очите с отровен бръшлян у дома. Но ако забележите подуване или силен обрив, посетете лекар или друг медицински специалист, за да може да го оцени.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss