Какво да направите, ако забелязвате, докато приемате хапчета

Преглед

Хапчетата за контрол на раждаемостта са ефективен, безопасен и евтин вариант за предотвратяване на бременност. Както при всяко лекарство, може да получите някои странични ефекти, докато приемате хапчето.

Ето повече за това защо може да забележите, докато приемате хапчето и как да лекувате този страничен ефект.

Как действат противозачатъчните?

Има два основни типа противозачатъчни хапчета. Първият комбинира изкуствени версии на хормоните естроген и прогестерон. Те се наричат ​​етинил естрадиол и прогестин.

Вторият тип противозачатъчни хапчета са хапчета само с прогестин. Нарича се още „минихапчето“. Вашият лекар може да ви помогне да решите кое хапче е подходящо за вас.

Комбинираното хапче действа, като потиска хипофизната жлеза, така че да не настъпи освобождаването на яйцеклетка от яйчниците или овулацията.

Това хапче също сгъстява цервикалната ви слуз, за ​​да попречи на спермата да достигне до наличните яйцеклетки. Лигавицата на матката също се променя, за да се предотврати имплантирането.

Минихапчето също променя цервикалната слуз и маточната лигавица. Хормоните също могат да потискат овулацията, но това е по-малко надеждно.

При перфектна употреба, противозачатъчните хапчета са до 99 процента ефективни за предотвратяване на бременност. Перфектната употреба означава, че приемате хапчето всеки ден по едно и също време. Това не отчита закъснели, пропуснати или пропуснати дози от лекарството.

При типична употреба, която позволява някаква грешка, хапчето е около 91 процента ефективно. За най-добри резултати трябва да се стремите да приемате противозачатъчните си хапчета по едно и също време всеки ден.

Важно е да запомните, че противозачатъчните хапчета не предпазват от полово предавани инфекции (ППИ), така че винаги трябва да използвате презервативи. Вие също трябва да сте в крак с годишните посещения на здравни жени за прожекции.

Странични ефекти

Хапчето е популярна опция за контрол на раждаемостта отчасти поради ограничените странични ефекти. Дори ако усетите нежелани реакции след започване на хапчето, тези симптоми обикновено са временни.

Зацапването е един такъв симптом. Нередовно кървене или зацапване са често срещани през първите три до четири месеца след като започнете да приемате хапчето. Това трябва да отшуми, след като тялото ви се приспособи към лекарството. По-късно може да получите зацапване, ако сте пропуснали или сте пропуснали доза.

Ако това кървене стане силно, не спирайте да приемате лекарствата си. Продължете да приемате хапчето си, както е предписано и се свържете с Вашия лекар.

Други нежелани реакции могат да включват:

 • нередовно кървене
 • зацапване
 • гадене
 • главоболие
 • промени в настроението
 • нежни гърди
 • наддаване или загуба на тегло

Много жени откриват, че тялото им се приспособява към хапчето след няколко месеца и симптомите отшумяват.

Какво може да причини зацапване?

Въпреки че някои жени могат да изпитат зацапване през цялото време, докато са на противозачатъчни хапчета, този страничен ефект обикновено намалява по тежест след около четири месеца употреба. В много случаи причината за зацапването е неизвестна и безвредна.

Естрогенът в комбинираните хапчета помага за стабилизиране на лигавицата на матката. Това може да предотврати нередовно кървене и зацапване. Жените, които приемат хапчета само с прогестин, могат да получат по-чести зацапвания.

Зацапването може също да бъде причинено от:

 • взаимодействие с друго лекарство или добавка
 • пропускане или пропускане на дози, което води до колебания в нивата на хормоните
 • повръщане или диария, които могат да попречат на правилното усвояване на лекарството

Особено важно е да обърнете внимание на зацапването, ако сте пропуснали дози от лекарството си и сте имали незащитен секс. Нередовното кървене със спазми също може да е признак на бременност или спонтанен аборт и може да изисква медицинска помощ.

Рискови фактори

Жените, които приемат хапчета, съдържащи само прогестин, са изложени на по-висок риск от зацапване. Може да имате повишен риск от зацапване, докато приемате хапчета, ако пушите цигари. Уведомете Вашия лекар за всякакви навици за пушене, преди да получите рецепта, за да можете да говорите за потенциалните усложнения.

Жените, които приемат непрекъснато противозачатъчни хапчета, също могат да бъдат изложени на по-висок риск от зацапване. Тези хапчета включват Seasonale, Seasonique и Quartette.

Понякога Вашият лекар може да Ви посъветва да направите кратка почивка от непрекъснатия цикъл на хормоните, за да позволите на тялото ви да има кратък период. Това може да помогне за разрешаване на всяко нередовно кървене.

Хапчето също е свързано с повишен риск от съсирване на кръвта. Съсирването на кръвта може да доведе до:

 • удар
 • сърдечен удар
 • дълбока венозна тромбоза
 • белодробна емболия

Общият риск от съсирване на кръвта е нисък, освен ако:

 • имат високо кръвно налягане
 • дим
 • са с наднормено тегло
 • са на почивка на легло за продължителен период от време

Вашият лекар може да ви помогне да изберете опция за контрол на раждаемостта с най-малък риск.

Говорете с Вашия лекар

Повечето случаи на зацапване по време на приема на хапчета са временни и ще отзвучат с течение на времето. Ако се притеснявате, свържете се с Вашия лекар. Не забравяйте да уведомите Вашия лекар, ако изпитате някое от следните:

 • главоболие
 • подуване на краката ви
 • натъртване
 • умора
 • нередовно кървене или зацапване, особено ако кървенето ви е силно

Ако имате незащитен секс след пропускане на две или повече хапчета или правите секс с партньор, който може да има ППИ, говорете с Вашия лекар.

След като изключите всички основни причини за нередовното си кървене, Вашият лекар може да предпише различен тип хапче или форма на контрол на раждаемостта. Попитайте за хапчета, които съдържат естроген, тъй като този хормон помага за поддържане на лигавицата на матката на място.

Монофазните хапчета поддържат нивата на естроген стабилни през месеца. Многофазните хапчета променят нивата в различни точки през целия ви цикъл. Вашето тяло може да реагира различно на по-високи или по-ниски нива на естроген, така че сменяйте хапчетата само по указание на Вашия лекар.

Като алтернатива, Вашият лекар може да Ви предпише хапче с ниска доза естроген, ако предпочитате да останете на хапче, съдържащо само прогестин. Тези хапчета са безопасни и Вашият лекар ще Ви даде инструкции кога да ги приемате за най-добри резултати.

Outlook

Зацапването обикновено отзвучава след първите три до четири месеца от употребата на противозачатъчни хапчета. Ако забелязвате и все още сте в този период от време, опитайте се да го издържите.

Един от най-добрите начини за предотвратяване или намаляване на зацапването по време на приема на хапчета е да приемате лекарствата си по едно и също време всеки ден. Това помага за регулиране на хормоналните нива. Носенето на бикини може да помогне за предотвратяване на неочаквани инциденти и изцапани дрехи.

Не забравяйте да обърнете внимание на кървенето и други симптоми. Обилното кървене не е нормална реакция към хапчето. Ако това се случи, трябва да си уговорите час с Вашия лекар.

Въпреки че зацапването е неудобство, противозачатъчните хапчета са безопасна и ефективна форма на контрацепция. Ако откриете, че противозачатъчните не са подходящи за вас, не се притеснявайте. Днес има много различни видове опции за контрол на раждаемостта.

Вашият лекар може да ви помогне да намерите най-доброто за вашето тяло и начин на живот.

Професионален съвет Носенето на бикини може да помогне за предотвратяване на неочаквани инциденти и изцапани дрехи.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss