Какво да направите, ако ви ухапе прилеп

Какво се случва, ако ви ухапе прилеп?

Ухапванията от прилепи са необичайни в Съединените щати.

Около 1% от посещенията в спешното отделение в Съединените щати се дължат на ухапвания от животни, според 2021 изследване. Повече от 95% от тези ухапвания са от кучета и котки.

Изключително важно е да потърсите незабавна медицинска помощ всеки път, когато подозирате, че сте били ухапани от прилеп. Прилепите, миещите мечки и скунксовете са най-често срещаните животни, пренасящи бяс в Съединените щати.

Бясът е вирусна инфекция на централната нервна система. Почти винаги води до смърт, ако не се лекува с профилактична ваксина, преди да се появят симптомите. всичко неваксинирани бозайници се смята, че са податливи на бяс.

През 2004 г. Джена Гизе-Фрасето стана първият документиран случай на човек, оцелял от бяс без ваксина, след като прилеп я ухапа в църквата.

Нека разгледаме рисковете от ухапвания от прилепи и какво да правите, ако бъдете ухапани.

Рискове от ухапвания от прилепи

Прилепите могат да предават инфекции на хората чрез слюнката си. Най-смъртоносната болест, предавана от прилепите, е бясът.

Бяс

Бясът убива приблизително 70 000 души в световен мащаб на година. Изследователите твърдят, че повечето от тези случаи са в по-слабо развитите страни. В Съединените щати и Канада, повечето документирани случаи от бяс през последните 10 години идват от прилепи. В по-слабо развитите страни ухапванията от кучета са най-честата причина.

Има само около два смъртни случая на година от бяс в Съединените щати през последните 20 години. Между 2003 и 2015 г. 81,1% от случаите на бяс, предаван чрез животни в Съединените щати, са от ухапвания от прилепи. Повече от 30 вида прилепи са известни като носители на бяс.

Хистоплазмоза

Гъбичките Histoplasma capsulatum причинява хистоплазмоза. Намира се в изпражненията на прилепи и птици. Можете да се заразите с тази инфекция, ако сте в близък контакт с изпражнения на прилеп и вдишвате спорите. Симптомите могат да варират, но могат да наподобяват пневмония.

Салмонелоза и йерсиниоза

Прилепите са най-свързани с предаване на вирусни заболявания и гъбични заболявания. Известно е, че те също предават бактериални инфекции, но това е по-рядко.

Група бактерии, наречени салмонела, причиняват салмонелоза. Инфекцията обикновено причинява стомашно-чревни симптоми, като:

 • диария
 • висока температура
 • болка в корема

Salmonella typhimurium и Salmonella enteritidis бил е идентифицирани при прилепите и са чести причини за човешки заболявания.

Друг вид бактерии, пренасяни от прилепи, Yersinia enterocolitica, причинява йерсиниоза. Тази инфекция може да причини симптоми като:

 • треска и втрисане
 • главоболие
 • подути лимфни възли

Как да разберете дали сте ухапани от прилеп

Ухапванията от прилепи могат да бъдат много малки. Те може да не оставят видима следа, особено ако сте ухапан от прилеп, който яде насекоми. Най-вероятно ще можете да усетите ухапването, ако сте будни.

Прилепите вампири, които пият кръвта на животни, могат да оставят забележими прободни рани и да причинят кървене. Само един вид прилеп вампир се среща в Съединените щати, в най-югозападната част на Тексас.

Възможно е да бъдете ухапан, без да го знаете. Ако намерите прилеп в зона, в която спите, важно е да приемете, че сте били в контакт и да потърсите спешна медицинска помощ.

Къде най-често се срещат прилепите?

Прилепите се срещат в почти всяка част на света и регион в Съединените щати. Повечето видове прилепи търсят тъмни места за сън, като например:

 • необитаеми сгради
 • мостове
 • мини
 • дървета
 • скални пукнатини
 • пещери

Повечето прилепи спят зимен сън или мигрират към топлите райони през зимата.

Прилепите, които са на земята, може да са по-склонни да имат бяс, отколкото прилепите, които могат да летят.

Какво да направите, ако ви ухапе прилеп

Според Тръста за опазване на прилепите, измийте раната си със сапун и вода в продължение на поне 5 минути. Организацията също така препоръчва почистване на раната с антисептик на алкохолна основа или друг дезинфектант.

Важно е незабавно да потърсите медицинска помощ след почистване на раната.

Спешна медицинска помощ

Важно е да потърсите спешна медицинска помощ всеки път, когато сте ухапани или одраскани от прилеп. В идеалния случай ваксинацията срещу бяс трябва да се приложи възможно най-скоро.

Всеки пряк контакт с прилеп трябва да се счита за излагане на бяс, дори ако не сте сигурни, че сте били ухапани или одраскани.

Важно е да потърсите медицинска помощ и ако се събудите в стая или палатка с прилеп. Драскотините и ухапванията може да са се случили през нощта и може да не са видими, когато се събудите.

Лечение на ухапвания от прилепи

Основното лечение на ухапвания от прилепи е ваксинацията срещу бяс. Самите рани от ухапване рядко са сериозни или се нуждаят от лечение.

Лечението на бяс включва инжектиране на човешки имуноглобулин против бяс и ваксина срещу бяс възможно най-скоро след ухапването, както и допълнителни ваксини срещу бяс 3, 7 и 14 дни по-късно.

Какви видове прилепи са най-често срещани в Северна Америка?

В Северна Америка има повече от 40 вида прилепи. Често срещаните типове включват:

 • малко кафяво прилепче
 • голям кафяв прилеп
 • Мексикански свободноопашат прилеп
 • блед прилеп
 • Бразилски свободноопашат прилеп
 • северен дългоух прилеп

Според Bat Conservation International пет от видовете, живеещи в континенталната част на Съединените щати, са предали бяс на хората. Те бяха:

 • среброкос прилеп
 • голям кафяв прилеп
 • Мексикански свободноопашат прилеп

Другите два вида не са потвърдени, но експертите подозират, че са били западният и източният дребнокрак прилеп.

Как да уловим прилеп за тестване

Ако вие или някой друг сте били ухапани от прилеп, улавянето му за тестване може да помогне да се определи дали е необходимо лечение срещу бяс. Ето как можете да уловите прилеп за тестване:

 1. Сложете дебели кожени или гумени работни ръкавици.
 2. Ако прилепът е във въздуха, опитайте да го съборите с метла, ракета, мрежа или подобно оборудване. Внимавайте да не повредите мозъка му, тъй като е необходим за тестване.
 3. Когато прилепът кацне, поставете кутия, чиния или кутия върху него. Плъзнете парче картон под бухалката. Внимателно сменете картона с капак или залепете картона на място.
 4. Пробийте отвори за въздух в капака на контейнера.
 5. Обадете се на местния здравен отдел.

Намерете телефонните номера на държавния здравен отдел от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) тук.

За вкъщи

Прилепите са едни от най-честите преносители на бяс. Ако подозирате, че сте били ухапани от прилеп, важно е да потърсите лекарска помощ възможно най-скоро.

Профилактичната ваксина срещу бяс е много ефективна при лечение на бяс преди появата на симптомите.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss