Какви са различните видове линии за коса за жени и мъже?

Линиите на косата се определят при мъжете и жените от няколко характеристики, като форма и височина. Линията на косата на всеки човек е различна и отличителна, но обикновено попада в една от няколко категории.

Линиите на косата също се променят с възрастта. Ако имате линия на косата, която не харесвате, може да успеете да я промените.

В тази статия ще разгледаме най-често срещаните видове линии на косата при мъжете и жените и ще обсъдим опциите за промяна на линията на косата, от която не сте доволни.

4

Какви са различните типове коса при жените?

Линиите на косата се влияят от множество фактори, включително генетика, хормони, възраст и навици на живот. Почти всяка линия на косата може да бъде оформена, за да изглежда привлекателна.

Типовете коса при жените включват:

Ниска линия на косата

Линиите на косата, които седят относително близо до веждите, се считат за ниски. Жените с ниска линия на косата изглеждат, че имат тесни или къси чела.

Тъй като линиите на косата както при мъжете, така и при жените могат да отстъпят с възрастта, започването с ниска линия на косата може да бъде предимство.

Висока линия на косата

Ако линията на косата ви започва високо на темето на главата ви, имате висока линия на косата.

Високите линии на косата често са резултат от генетиката, но могат да бъдат причинени и от загуба на коса.

Средна линия на косата

Средната линия на косата също се нарича средна или нормална линия на косата. Този тип линия на косата седи в средата на челото.

Въпреки че няма действителни данни, показващи най-често срещания тип линия на косата при жените, средната линия на косата изглежда е най-обичайният вид.

Вдовишкият връх

Ако линията на косата ви има отличителна V-образна форма, имате вдовишки връх. Тази отличителна линия на косата може да бъде наследена. Може също да е резултат от няколко редки генетични заболявания, като фронтоназална дисплазия.

Вдовишките върхове могат да станат по-изпъкнали или по-малко изпъкнали с възрастта.

Триъгълна линия на косата

Триъгълната линия на косата има противоположен вид на вдовишкия връх. Може също да придобие вид на леко изместен в центъра триъгълник, като точката нагоре се намира от едната страна на линията на косата.

В някои случаи триъгълната линия на косата може да бъде причинена от темпорална триъгълна алопеция, състояние, наричано също вродена триъгълна алопеция.

Неравномерна линия на косата

Липсата на симетрия е често срещана при линиите на косата. Може да откриете, че едната страна на линията на косата ви е малко по-висока от другата. Може също да имате линия на косата, която леко или значително се извива.

Неравномерните линии на косата могат да бъдат резултат от генетиката. Те могат да бъдат причинени и от практики за оформяне на косата, като дърпане или придърпване на косата твърде плътно с течение на времето.

Линията на косата също може да стане неравномерна, ако косата ви започне да се отдръпва.

С форма на камбана

Заоблените, овални или камбановидни линии на косата обикновено са симетрични. Те могат да накарат челото да изглежда дълго по форма.

Звънчевидните линии на косата имат извит вид, без неравномерни линии.

Права линия

Ако линията на косата ви е права през челото, тя се счита за права линия или с правоъгълна форма. Този тип линия на косата понякога се нарича юношеска линия на косата.

Отслабваща линия на косата или М-образна форма

Отслабването на косата при жените е по-рядко срещано, отколкото при мъжете. Те обаче далеч не са редки и могат да бъдат причинени от:

 • навици в начина на живот
 • хормони
 • генетика
 • стрес

Намаляването на косата при жените се различава от оплешивяването при жените (андрогенна алопеция).

Ако имате отдалечена линия на косата, косата ви може да спре да расте в едното или и двете слепоочия, което ще ви даде “М” форма.

Линията на косата ви може също да се оттегли назад хоризонтално, разкривайки повече от цялото ви чело.

Навици в начина на живот, като носенето на прекалено стегнати прически всеки ден в продължение на години, могат да доведат до отдръпване на линията на косата. Това явление може да бъде временно или постоянно и е известно като тракционна алопеция.

Ако косата ви се третира редовно с химикали, е по-вероятно да се появи тракционна алопеция. Отдръпването на космите може да бъде свързано и с хормоналните промени, свързани с менопаузата.

Някои жени може да забележат, че линиите на косата им са се отдръпнали леко в слепоочията след бременност. Този тип косопад често е временен.

Какви са различните типове коса при мъжете?

Мъжете могат да имат всяка от формите на косата, които правят жените. Мъжката линия на косата обаче може да се промени много по-драматично с времето.

Някои от най-често срещаните типове коса при мъжете включват:

Ниска линия на косата

Ниските линии на косата при мъжете може да са най-често срещани при момчета и млади мъже, които все още не са започнали да изпитват загуба на коса. Когато ниската линия на косата е права напречно, тя се нарича юношеска линия на косата.

Както при жените, ниската линия на косата е тази, която започва по-близо до веждите, отколкото средната линия на косата. Придава вид на тясно чело.

Средна линия на косата

Мъжете със средни или средни линии на косата имат пропорционален вид на челата си. Този тип линия на косата е често срещана при мъжете, през тийнейджърските и двадесетте години.

Средната линия на косата понякога може да бъде неравна или асиметрична. Може също да изглежда права или заоблена.

Отдръпване на линията на косата (мъжки модел на плешивост)

Плешивостта при мъжете е наследствена черта, причинена от взаимодействието между космените фоликули и хормоните, като тестостерон. Това състояние се нарича още андрогенна алопеция.

Мъжете може да започнат да забелязват, че линиите на косата им започват да се отдръпват във всеки един момент след пубертета.

Отдръпването на косата може да придобие вида на високи линии на косата, които продължават да показват повече скалп, докато се отдръпват.

Отдръпването на линиите на косата при мъжете също може да причини дълбока „М“ форма, ако косата се отдръпва драстично в слепоочията.

Cowlick

Cowlicks са вихри от косми, които растат в посока, различна от заобикалящите ги косми.

Cowlicks могат да се появят навсякъде по скалпа, но често се намират на темето или линията на косата.

Cowlicks не знаят пола и могат да се появят при мъже и жени. Те се срещат по-често при мъже с къса коса и малко възможности за стилизиране за укротяването им.

Можете ли да промените типа на косата си?

Ако линията на косата ви прави нещастни, има начини да я промените. Те включват медицински и домашни лечения:

 • Стратегическо оформяне на косата. Преди да посегнете към още една шапка или да се поддадете на „сресване“, говорете с фризьор. Има техники за оформяне на косата и прически, които могат да променят или прикриват не толкова ласкава линия на косата.
 • Епилация. Твърде ниската линия на косата или вдовицата може да се коригира с лазерна епилация или електролиза.
 • Лазерни лечения. Специфични видове лазерна терапия, като тези, използващи червена светлина, също могат да се използват за стимулиране на растежа на косата по линията на косата.
 • Бръснене. Много мъже предпочитат да оплешивеят, като обръснат цялата си глава, вместо да гледат как линиите на косата им намаляват драстично.
 • Пинцет. Вдовишкият връх или неравната линия на косата може да се изправи чрез оскубване на лутащи косми с пинсета. Не се препоръчва да бръснете вдовишкия връх или линията на косата, ако имате тъмна коса, тъй като може да се получи грозна сянка.
 • Лекарство. Медикаменти, които се използват за спиране на оплешивяването, като Rogaine и Finasteride, също могат да се използват за отдръпване на косата. Други лекарства също могат да работят. Те включват кортикостероиди или Drito-Scalp, лекарство за псориазис. Тъй като лекарствата могат да причинят странични ефекти, важно е да прецените ползите спрямо рисковете с Вашия лекар, преди да ги опитате.
 • Микроблейдинг. Микроблейдингът е техника за татуиране, която имитира вида на отделните косми. Не е постоянно, но може да продължи от 6 до 18 месеца.
 • Присаждане на коса. Трансплантацията на коса е процедура в офиса, която се извършва под местна упойка. Вашият пластичен хирург ще премахне косата, обикновено от задната част на главата ви, и ще я трансплантира по линията на косата, за да промени формата й.

Говорете с лекар

Ако искате да промените линията на косата си, говорете с Вашия лекар, за да определите възможностите си.

Отдалечаването на косата може да бъде обезпокоително за някои хора. Вашият лекар може да ви помогне да определите основната причина и може да препоръча лечение, което може да помогне.

Някои лекарства са свързани с косопад. Те включват някои видове антибиотици, лекарства за акне и лекарства за понижаване на холестерола. Не забравяйте да уведомите Вашия лекар за всички лекарства, които приемате в момента.

Също така споменете нивото на стрес, особено ако е високо. Стресът може да не винаги е пряка причина за загуба на коса, но може да влоши намаляването на косата.

Точно като хората, всяка линия на косата е уникална. Типовете коса варират по форма и височина и също се променят с остаряването.

Линиите на косата могат да бъдат повлияни от генетиката, хормоните и практиките в начина на живот, като например как оформяте косата си.

Ако не харесвате линията на косата си, има медицински и домашни стратегии за промяна на външния й вид.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss