Какви са различните видове алкохол?

Алкохолните напитки се произвеждат чрез ферментация на различни видове зърна, плодове и зеленчуци. Този процес създава етанол, поглъщаем вид алкохол.

Някои алкохоли преминават през допълнителен процес, наречен дестилация, който премахва водата и увеличава съдържанието на алкохол.

Всеки алкохол се създава чрез уникален процес и всеки процес манипулира вкусовия профил и алкохолното съдържание на напитката.

Алкохолът по обем (ABV) се отнася до броя милиметри (mL) чист етанол във всеки 100 mL или 3,4 унции (oz) течност (fl). Базовите ликьори се дестилират и имат по-висока ABV от недестилираните напитки.

Доказателството за всеки алкохол може да се намери чрез удвояване на процента на ABV.

Много от ABV и диапазоните на калории по-долу се основават на данни от Drinkaware, независима благотворителна организация, която има за цел да намали вредите, свързани с алкохола.

Базови ликьори

Алкохолът обикновено се разделя на шест основни категории: джин, водка, уиски, текила, ром и бренди. Тези спиртни напитки могат да се консумират като самостоятелна напитка или да се използват като основа в смесени напитки или коктейли.

Джин

Джинът обикновено се прави от пшеница, зърно или ечемик, които са ферментирали и дестилирани. Хвойновите плодове се използват, за да придадат преобладаващия вкус на алкохола.

Една чаша (44 мл или 1,5 течни унции) джин обикновено съдържа 40–55% алкохол и около 97 калории. Популярните джин коктейли включват джин с тоник, мартини и Том Колинс.

Водка

Водката е популярна в коктейлите поради почти безвкусния си профил. Произведено от картофи, ръж или пшеница, ABV може да варира от 40–90% на изстрел.

Водка с 40% ABV съдържа около 97 калории на шот. Популярните коктейли с водка включват водка и клубна сода, Cosmopolitan и Moscow mule.

Уиски

Уискито се прави от ферментирало и дестилирано зърно, обикновено от ръж, царевица, ечемик или пшеница. Една чаша уиски обикновено има 40-50% ABV и съдържа около 105 калории.

Популярните коктейли с уиски включват Jack and Coca-Cola, whiskey sour и Old Fashioned.

Текила

Текилата се прави от растението синьо агаве, което е местно за Мексико. Една чаша текила обикновено има 40–55% ABV и съдържа около 97 калории.

Текилата се използва за направата на Tequila sunrise, Paloma или направо като шот с лайм.

ром

Ромът става популярен през 18 век, когато пътниците изследват крайбрежните брегове. Обикновено се прави с меласа от захарна тръстика или сок от захарна тръстика.

Повечето роми имат около 40% ABV и съдържат около 97 калории.

Популярните коктейли с ром включват Piña Colada, пунш с ром и дайкири.

Бренди

Ракията е по същество дестилирано вино. Ябълката и сливата са популярни вкусове, но ракия може да се направи от всякакви плодове.

Шот бренди има 35–60% ABV и съдържа около 97 калории.

Популярните коктейли с бренди включват Sidecar, Pisco punch и Eggnog.

Саке, шочу и соджу

Някои спиртни напитки се създават и произвеждат в Източна Азия, като се използва различен процес.

Саке е популярен японски алкохол, произведен от ферментирал ориз и съдържа около 13–17% алкохол.

Има пет вида саке:

 • Гинджо-шу
 • Хонджодзо-шу
 • Дайгинджо-шу
 • Намазаке
 • Джунмай-шу

Една порция саке има около 59 калории.

Shōchū също е от Япония и се прави от сладки картофи, ориз и ечемик. Shōchū обикновено е 20-35% алкохол. Има два вида: отсури и коруи.

Една доза shōchū има около 39 калории.

Соджу е корейска спиртна напитка, подобна на водка и обикновено е около 20% алкохол. Прави се от ориз или сладки картофи. Една доза соджу има около 60 калории.

ликьори

Ликьорите се ароматизират с естествени или изкуствени подсладители и често се използват заедно с базови ликьори за създаване на коктейли. Ликьорите обикновено имат по-висок брой калории от базовите ликьори.

Една чаша абсент, например, е 45-74% алкохол и съдържа около 153 калории.

Други популярни ликьори включват:

 • Амарето (21-28% ABV)

 • Шнапс (15–20% ABV)
 • Triple sec (20–40% ABV)
 • Кюрасао (15–40% ABV)

Неподсилени и подсилени вина

Алкохолното съдържание на неподсиленото вино обикновено е по-ниско от това на алкохолните напитки, като обикновено варира между 12–15%. Подсилените вина имат 16–24% ABV.

Една порция вино е 174 мл или 5 течни унции.

червен

Червеното вино се прави чрез смачкване на тъмно оцветено грозде и оставянето му да ферментира. Люспите се оставят върху гроздето, за да се повлияе наситеният цвят и вкус на виното.

Популярните червени вина включват каберне совиньон, мерло и пино ноар.

Една порция червено вино има около 125 калории.

Розе

Розето се прави по същия начин като червеното вино, но ферментира за по-кратък период. Розето обикновено съдържа естествена захар и нишесте, което прави броя на калориите по-висок от базовите алкохолни напитки. Може да е тихо или пенливо.

Една порция червено вино има около 138 калории.

Бяло

Бялото вино се прави от ферментирало грозде без люспите. Всички гроздове са с еднакъв светъл цвят отвътре, така че всяко грозде може да се използва за направата на бяло вино.

Популярните бели вина включват шардоне, совиньон блан и пино гриджио.

Една порция бяло вино има около 120 калории.

Пенливо

Пенливото вино, известно още като десертно вино, има въглероден диоксид, който го прави мехурче.

Популярните пенливи вина включват просеко, шампанско и кава.

Една порция пенливо вино има около 100 калории.

Укрепен

Подсилените вина съдържат добавен дестилиран алкохол. След като гроздето ферментира, то се обогатява с алкохол като бренди, което повишава съдържанието на алкохол.

Вермутът е вид подсилено бяло вино, което обикновено се използва в коктейли. Други популярни подсилени вина са марсала, дисароно и шери.

Една порция подсилено вино може да има почти двойно повече калории от червено вино.

Бира и други напитки

Една порция бира е 355 мл или 12 течни унции.

Лагер

Светлите бири са хрупкави и се правят със специален вид мая, наречена Saccharomyces pastorianus. По време на ферментацията дрождите се събират на дъното на резервоар за няколко месеца, преди да бъдат готови за консумация.

Има 3 основни вида лагер: бледо, тъмно и виенско.

Една порция бледо лагер (като Pilsner) обикновено има 4–6% ABV и около 150 калории.

ейл

Ейлът се прави от друга форма на мая, наречена Saccharomyces cerevisiae. Този вид дрожди се издигат до горната част на резервоара по време на ферментацията, придавайки на алкохола ароматен вкусов профил.

Има 12 основни вида ейл. Популярните бира включват:

 • Американски пейл ейл (APA)
 • Индийски светли ейлове (IPA)
 • пълнички
 • носачи

Една порция ейл обикновено има 3-3,5% ABV, като някои специални ейлове достигат до 12% ABV. Една порция IPA има около 200 калории.

ламбик

Lambic е пшенична бира, ферментирала чрез излагане на диви дрожди и бактерии в Белгия. Има няколко вида, включително бира gueuze, kriek и плодова ламбик.

Една порция Lambic обикновено има 2–6% ABV и около 200 калории.

Други ферментирали напитки

Други напитки могат да бъдат създадени чрез ферментация на различни видове захари.

Сайдерът например се прави от ферментирали ябълки. Една порция алкохолен сайдер от 12 унции обикновено има 5% ABV и около 120 калории.

Медовината е смес от ферментирал мед и вода и има 5–20% ABV. Порция от 6 течни унции има около 250 калории.

Kombucha идва от захаросан чай, който е ферментирал и въведен в дрожди. Купената от магазина комбуча има алкохолно съдържание от 0,5% и около 120 калории. Комбуча, подправена с допълнителен алкохол („твърда комбуча“), ще има по-високо алкохолно съдържание.

Често задавани въпроси

Каква е разликата между дестилиран и недестилиран алкохол?

Алкохолните напитки попадат в една от двете категории – дестилирани и недестилирани.

Недестилираните спиртни напитки преминават през процеса на ферментация, за да се създаде етанол. Дестилираните спиртни напитки се подлагат на втори процес, при който водата се отстранява, за да се увеличи ABV.

Какъв вид алкохол е най-силен?

Дестилираните алкохолни напитки се считат за най-силния вид алкохол. Spirytus е водка, която е 192 доказателство с най-високо ABV (96%) на пазара.

Кой тип алкохол е най-малко мощен?

Бирата е най-малко силната алкохолна напитка, като някои леки бири са с ниско съдържание на алкохол до 2%.

Долния ред

Много различни съставки и процеси могат да създадат алкохол. Алкохолното съдържание на всяка напитка се определя от количеството чист етанол на 100 ml или 3,4 oz.

Каквато и напитка да изберете, пазете се и пийте отговорно.


Каташа Гордън е сексуален преподавател от Спенсър, Оклахома. Тя е собственик и основател на Expression Over Repression, компания, изградена около сексуалното изразяване и знания. Обикновено можете да я намерите да създава материали за сексуално образование или да създава някакъв извратен хардуер в нов комплект пирони за ковчег. Тя се радва на сом (с опашка), градинарство, хранене от чинията на съпруга си и Бионсе. Следвайте я навсякъде.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss