Какви са ползите от хипербарната кислородна терапия?

човек в хипербарен резервоар
Getty Images/nakleyschikova

Какъв е краткият отговор?

Хипербарната кислородна терапия (HBOT) въвежда чист кислород в тялото, за да насърчи естествения процес на оздравяване. Лекарите използват HBOT за ускоряване на заздравяването на определени инфекции, отворени рани и специфични видове отравяния.

Това лечение се извършва в камера под налягане, пълна с чист кислород. Налягането на въздуха в камерата се повишава, за да насърчи тялото да абсорбира увеличеното количество кислород. Този процес помага в борбата с инфекциите и предотвратява увреждането на клетките при наранявания.

Повишена оксигенация на тъканите на тялото

Клетките се нуждаят от кислород, за да се лекуват. Въздухът в хипербарната камера е 100% чист кислород. Въздухът, който обикновено дишаме, съдържа около 21% кислород.

Въздушното налягане вътре в камерата е бавно се увеличи до два до три пъти нашата абсолютна атмосфера. Този процес позволява на тялото ви да абсорбира повече кислород в плазмата и насърчава растежа на здрава нова тъкан, където е необходимо.

HBOT може да лекува редица състояния, включително:

 • наранявания от смачкване (тъкан, лишена от кислород)
 • отравяне с въглероден окис и цианид

 • тежка анемия
 • внезапна загуба на зрение (от блокиране на кръвния поток)
 • въздушна или газова емболия
 • рани и други инфекции на меките тъкани, включително язви и некроза при диабетно стъпало
 • газова гангрена
 • хронична болка
 • забавено радиационно увреждане (увреждане на тъкан, изложена на радиация)
 • остър или намален приток на кръв към артериите
 • декомпресионна болест (обикновено при водолази и миньори)

 • изгаряния или компрометирани кожни присадки

 • тежки инфекции, които са резистентни на антибиотици
 • внезапна пълна загуба на слуха (без установим източник на нараняване)

Повишен кръвен поток и циркулация

Хипоксията и хипоксемията включват загуба на кислород в кръвта или тъканите на тялото. Тъканта може да се разпадне от липса на кръв или липса на правилно наситена с кислород кръв.

HBOT едновременно повишава насищането на кръвта с кислород и подобрява нейната циркулация към тъканите, които може да са били лишени от кислород.

Тази терапия е успешна и при обръщане на отравяне на кръвта, като отравяне с въглероден окис и цианид.

Насищането на кръвта с кислород помага за бързото извеждане на отровните газове от тялото, намалявайки запушванията и риска от сериозни здравословни усложнения.

Изгражда и възстановява кръвните клетки

Повишената оксигенация насърчава ангиогенезата. Това е растеж на нови кръвоносни съдове от съществуващата съдова система.

Новите кръвоносни съдове поддържат здравия растеж на тъканите, като доставят така необходимите хранителни вещества на гладуващите клетки чрез богатата на кислород кръв, циркулираща в тялото.

HBOT повишава качеството на кислорода, доставян на отворени рани, като диабетни язви, поддържайки здравия растеж на клетките и възстановяването на тъканите.

Увеличава производството на колаген

Колагенът е от решаващо значение за здравето на вашата кожа и други органи. Това е най-изобилният протеин в тялото. Колагенът съставлява по-голямата част от вашата съединителна тъкан, включително вашите мускули, сухожилия и връзки.

HBOT стимулира растежа на колаген. Това от своя страна насърчава изцелението при хора, чиито кожни присадки са били компрометирани или напълно се провалят.

Той също така подпомага заздравяването на радиационни наранявания на кожата, които могат да възникнат след приключване на лечението на рак.

Подпомага заздравяването на рани

Разрушаване на тъканта може да се случи от инфекция или сериозна травма. Когато възникне рана или нараняване, кръвоносните съдове в тази област могат да се повредят или скъсат.

Повредените кръвоносни съдове могат да изпуснат течност дълбоко във влакната на околната тъкан, причинявайки подуване на клетките. Тъканта около раната ще започне да се разпада след продължителен период на недостиг на кислород.

Допълнителният кислород, изпомпван в кръвта по време на терапията, може да помогне за намаляване на отока, позволявайки тъканта да бъде наводнена с хранителни вещества, които поддържат и стимулират заздравяването.

След това тялото може да започне да лекува увреждането на раната чрез привличане на ендотелните клетки, необходими за възстановяване на раната.

Намалява въздействието на вредните бактерии и токсини

HBOT повишава концентрацията на кислород в кръвта, който се доставя до тъканите в тялото ви. Това насърчава силни клетки, които имат по-добър шанс да устоят на инфекцията.

Понякога бактериите могат да навлязат на места, които не принадлежат, след като бъдат въведени в отворена рана. Ако не се лекува, това може да причини сериозни щети.

Бактериите, които навлизат в мозъка, гръбначния мозък или костите, могат да представляват много сериозни рискове за здравето. Излагането на бактериите на повишени нива на кислород може да помогне за деактивирането на смъртоносните токсини, тъй като те не могат да виреят в тази среда.

Заболявания като актиномикоза и други бактериални инфекции не винаги реагират лесно на лечение. HBOT може да стимулира белите кръвни клетки, което ги прави по-ефективни при откриване на инфекция и по-добри в елиминирането на измамни нашественици, след като бъдат идентифицирани.

Намалява болката и отока

Използването на HBOT се разшири отвъд първоначалното лечение на декомпресионна болест при дълбоководни водолази. Може да осигури изцеление за множество проблеми.

Хроничната болка може да се появи внезапно без предупреждение или установима причина. HBOT е бил показано, че се увеличава качеството на живот при хора, които изпитват по-специално мускулно-скелетна болка. Участниците в изследването съобщават за повишени прагове на болка и физическа функционалност, както и намаляване на нежните точки на болка.

HBOT може също така да намали подуването при наранявания на рани, позволявайки на богатата на кислород плазма да достигне мястото на нараняване и да ускори заздравяването. Този процес също ревитализира здравата тъкан в дълбоки рани, където костта е изложена и околната плът е в некроза.

Намалява запушванията от газови мехурчета

Въздушните или газовите мехурчета в кръвта могат да бъдат фатални, ако не бъдат диагностицирани и лекувани незабавно. Това обикновено се случва на дълбоководни водолази или миньори, които работят под морското равнище.

Мехурчетата азот, освободени в кръвта, когато тялото се връща на морското равнище, нарушават кръвния поток. Те биха могли потенциално да блокират артерия, причинявайки инсулт или инфаркт.

Декомпресията принуждава азотните мехурчета да се свият и да се разтворят в кръвния поток. След това налягането бавно се понижава в камерата, позволявайки на тялото да изпусне газа във въздуха, подобно на излизането на повърхността на естествен гмуркач.

Предотвратява реперфузионно увреждане

Реперфузионното увреждане се отнася до увреждане, което може да настъпи, след като кръвният поток се върне към тъкан, която е била лишена от кислород за продължителен период от време.

Например, по време на нараняване от смазване, кръвоносните съдове се притискат периодично и спират притока на кръв. Кислородът, от който тъканта ви се нуждае, за да се възстанови, е в тази кръв. Тялото реагира на внезапното нараняване и освобождава молекули, които могат да причинят необратими щети на околната тъкан.

Тъканта около нараняването се наводнява с възпалителни цитокини и други вредни химикали, което затруднява достигането на здрава кръв до засегнатите области. Това е основната причина за тъканна некроза по време на нараняване.

Въвеждането на пресотерапия насърчава свободните радикали на тялото да търсят и унищожават вредните молекули, които увреждат клетките в близост до нараняването. Малките кръвоносни съдове пренасят кислород към тъканта, за да насърчат заздравяването.

Долния ред

HBOT може да бъде от полза при лечение на упорити инфекции, заздравяване на рани и дори хронична болка.

Резултатът от лечението зависи от местоположението на нараняването или инфекцията, вашата възраст, всички съпътстващи заболявания и кога започвате лечението.

Говорете с лекар или друг медицински специалист, за да видите дали това лечение е подходящо за вас.

HBOT е силно запалим и трябва да се прилага само от федерално одобрено съоръжение.


Каташа Гордън е сексуален преподавател от Спенсър, Оклахома. Тя е собственик и основател на Expression Over Repression, компания, изградена около сексуалното изразяване и знания. Обикновено можете да я намерите да създава материали за сексуално образование или да създава някакъв извратен хардуер в нов комплект пирони за ковчег. Тя се радва на сом (с опашка), градинарство, хранене от чинията на съпруга си и Бионсе. Следвайте я навсякъде.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss