Какви са ползите от светлинната терапия на Алцхаймер?

Светлинната терапия на Алцхаймер използва силата на вашия вътрешен часовник, за да помогне за намаляване на някои от симптомите и ефектите на болестта на Алцхаймер.

Болестта на Алцхаймер е най-честата причина за деменция. Това не е нормална част от стареенето и се появява, когато протеинови отлагания се натрупват вътре в клетките и между невроните, нарушавайки правилната функция.

Докато загубата на памет е най-честият симптом, свързан с болестта на Алцхаймер, това невродегенеративно състояние може да засегне мисленето, разсъжденията, вземането на решения, настроението и поведението.

Болестта на Алцхаймер прогресира и няма лечение, но иновативните възможности за лечение като светлинната терапия на Алцхаймер могат да помогнат за облекчаване на определени симптоми.

Какво е светлинна терапия?

Светлинната терапия е контролирано регулиране на вашия циркаден ритъм чрез светлинна стимулация.

Вашият циркаден ритъм, известен още като вътрешния 24-часов часовник на тялото ви, контролира цикъла ви сън-събуждане, като реагира на това как се променя светлината около вас. На клетъчно ниво позволява на клетките да разпознават кое време е, за да могат да изпълняват специфични функции.

Светлинната терапия използва изкуствена светлина, за да нулира вътрешния ви часовник, когато нещата не са наред.

Д-р Каролина Естевес, клиничен психолог от Маями, обяснява: „Чрез използване на специфични дължини на вълната на светлината, може да промени химическия състав на мозъка ви и да повиши нивата на серотонин и мелатонин. Повишеното количество на тези два химикала може да помогне за намаляване на стреса, регулиране на настроението и увеличаване на енергията.

Може ли светлинната терапия да помогне при Алцхаймер?

Може да изглежда необичайно да се използва терапия, фокусирана върху циркадния ритъм при невродегенеративно състояние, но дисфункцията сън-бодърстване е важна част от живота с Алцхаймер.

Проучване показва, че нарушенията на съня възникват рано в хода на Алцхаймер и се влошават с напредването му. Дневната дрямка и промените в цикъла сън-събуждане са често срещани.

„Светлинната терапия може да има някои ползи за хората с болестта на Алцхаймер“, казва д-р Брандън Сантан, сертифициран клиничен консултант по психично здраве от Чатануга, Тенеси.

„Изследванията показват, че излагането на ярка светлина може да помогне за регулиране на цикъла сън-събуждане при хора с Алцхаймер, което може да помогне за подобряване на цялостното им качество на съня и намаляване на симптоми като възбуда и лутане.“

Изследванията на светлинната терапия на Алцхаймер са ограничени, но обещаващи. Един от най-новите проучванияпубликувана през 2021 г., установи, че обогатената със синя светлина светлинна терапия помага за подобряване на съня и когнитивните функции при хора, живеещи с Алцхаймер.

Един от най-големите прегледи от съществуващите изследвания е проведено през 2013 г. Установено е, че терапията с ярка светлина е ефективна при болестта на Алцхаймер за намаляване на сънливостта през деня и увеличаване на съня през нощта.

Светлинна терапия и деменция

Съществуват повече изследвания върху светлинната терапия за деменция, а не за Алцхаймер, главно защото деменцията обхваща по-широк спектър от състояния.

Проучване от 2021 г. например установи, че 30-минутни сесии на терапия с ярка светлина имат незабавен положителен ефект върху настроението, умствената стимулация, сърдечната честота и насищането на кръвта с кислород при хора, живеещи с деменция.

„Подобряването на качеството на съня може да има ефект надолу по веригата за подобряване на симптоми като възбуда и лутане“, казва Сантан. „Има също изследвания, които предполагат, че светлинната терапия може да подобри когнитивната функция и да намали депресията при хора с деменция.“

Алцхаймер е често срещана причина за деменция. Като такива, изследванията, които подкрепят светлинната терапия на деменцията, също могат да имат отражение върху болестта на Алцхаймер.

Може ли светлинната терапия да предотврати деменция?

Изследване върху животни предполага, че определени дължини на вълните на светлината могат да забавят и предпазват от процесите на невродегенерация.

А Проучване от 2022 г проведено при мишки установи, че светлинната терапия с нисък интензитет забавя невродегенерацията чрез намаляване на оксидативния стрес и, следователно, намаляване на натрупването на протеин в мозъка.

Провеждат се клинични изпитвания върху хора, за да се види дали един ден това може да бъде истинско средство за предотвратяване или успешно лечение на болестта на Алцхаймер и други деменции.

Ползи от светлинната терапия при Алцхаймер

Вашият цикъл сън-събуждане има значение. Той влияе върху всичко – от храносмилането до хормоналната функция. Сънят е, когато тялото ви консолидира паметта, насърчава лечението и регулира метаболизма.

Ако не спите добре или достатъчно, тези важни процеси могат да се объркат.

Чрез регулиране на вашия цикъл сън-събуждане, светлинната терапия на Алцхаймер може:

  • намаляване на дневната сънливост
  • подобряване на продължителността на нощния сън
  • повишаване на настроението
  • намаляване на възбудата
  • подобряване на когнитивната функция

Коя е най-добрата светлинна терапия за Алцхаймер?

Терапията с ярка светлина е една от най-добре проучените форми на светлинна терапия на Алцхаймер.

„Като цяло най-ефективният тип светлинна терапия включва използването на специално устройство, което излъчва специфичен тип ярка бяла светлина“, казва Естевес. „Това устройство може да се използва у дома и трябва да се използва ежедневно, обикновено сутрин или вечер.“

Сантан обяснява, че препоръчителният интензитет на светлината, използвана в терапията с ярка светлина за Алцхаймер, е най-малко 1000 лукса, а времето на експозиция може да варира от 30 минути до 2 часа на ден. Времето от деня, в което използвате светлинна терапия, обаче може да бъде важно и това е терапия, която трябва да се извършва под ръководството на медицински специалист.

Що се отнася до това коя светлинна терапия е “най-добра” – присъдата все още не е известна. Изглежда, че има уникални предимства за специфични дължини на вълните.

„Най-добрият тип светлинна терапия за болестта на Алцхаймер все още е тема на текущи изследвания и няма универсален подход, който да работи за всички“, казва Сантан.

Долен ред

Светлинната терапия на Алцхаймер използва изкуствена светлина, за да регулира вашия циркаден ритъм. Това може да ви помогне да се чувствате по-малко сънливи през деня, да подобрите съня си през нощта и да подобрите когнитивната си функция.

Необходими са повече изследвания за ползите от светлинната терапия на Алцхаймер, но един ден тя може да бъде нещо повече от терапия за сън и бодърстване; може да служи като лечение на невродегенерация.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss