Какви са ползите и страничните ефекти на водата с джинджифил?

Общ преглед

Родом от Югоизточна Азия, джинджифилът е често срещан в храните и медицината по целия свят. Растението джинджифил е богато на естествени химикали, които могат да подпомогнат вашето здраве и благосъстояние.

Водата от джинджифил, известна още като чай от джинджифил, е един от начините да се насладите на ползите от джинджифила. Прочетете, за да научите повече за ползите, употребата и страничните ефекти на водата от джинджифил.

Ползи

Както при много билкови лекарства, са необходими повече изследвания за по-добро разбиране и доказване на употребата на джинджифил и вода от джинджифил. Има много анекдоти за употребата на джинджифилова вода, които не могат да бъдат гарантирани здравословни или ефективни. Има обаче няколко потенциални ползи, подкрепени от ограничени изследвания.

Противовъзпалително

Възпалението е една от естествените функции на тялото ви за самосъхранение. Микробите, химикалите и лошата диета могат да причинят твърде много възпаление и да навредят на тялото ви.

Възпалението се е превърнало в много често срещано преживяване за много хора. Може да са необходими промени в диетата и начина на живот за борба с хроничното възпаление.

Консумирането на джинджифил може да помогне за предотвратяване и лечение на възпаление. едно проучване установи, че джинджифилът може да намали алергичните реакции, в които възпалението може да играе роля.

А малко проучване също така показа, че хората, които ежедневно приемат добавки от джинджифил, имат по-малко мускулни болки след тренировка. Мускулната болка може да бъде причинена от възпаление.

Антиоксидант

Антиоксидантните свойства на джинджифила могат да помогнат за предотвратяване на:

 • сърдечно заболяване
 • невродегенеративни заболявания, като Паркинсон, Алцхаймер и Хънтингтън
 • рак
 • симптоми на стареене

Антиоксидантите се борят с реактивните кислородни видове (ROS), които причиняват оксидативен стрес и увреждат клетките ви. Вашето тяло естествено прави ROS, но някои избори в начина на живот, като пиене на големи количества алкохол, пушене или изпитване на хроничен стрес, могат да ви накарат да произвеждате твърде много ROS. Консумирането на храни и напитки с антиоксиданти, като вода с джинджифил, може да помогне за предотвратяване и борба с отрицателните странични ефекти на ROS.

едно проучване установи, че този джинджифил може да предотврати или забави бъбречната недостатъчност. Джинджифилът може също да забави растежа на тумори и едно изследване намери доказателства, че джинджифилът може да помогне за контролиране на някои видове рак.

Против гадене и подпомагане на храносмилането

Културите по света редовно приемат джинджифил, за да облекчат лошото храносмилане, повръщане и гадене. Проучванията са неубедителни за това колко ефективно е това.

Балансирайте кръвната захар

едно проучване установи, че джинджифилът подобрява кръвната захар на гладно при хора с диабет. Тези и други открития показват обещание, че джинджифилът може да помогне за лечение на здравословни проблеми, причинени от хроничен диабет.

холестерол

Скорошно проучване показват, че джинджифилът намалява маркерите на сърдечни заболявания като активността на аргиназа, LDL („лошия“) холестерол и триглицеридите при плъхове дават диета с високо съдържание на мазнини.

Отслабване

Джинджифиловата вода може да помогне за насърчаване на загубата на тегло, когато се комбинира със здравословна диета и упражнения. едно проучване показват, че джинджифилът потиска затлъстяването при плъхове на диети с високо съдържание на мазнини. И друг проучване установи, че мъжете, които пият гореща джинджифилова напитка след хранене, се чувстват по-ситови за по-дълго. Балансираната кръвна захар също може да ви предпази от преяждане.

Хидратация

Тази полза е най-вече защото приемате джинджифила си във вода. Поддържането на хидратация е много важно за поддържане на всеки аспект на вашето здраве. Много от нас просто не пият достатъчно вода всеки ден. Започването на деня си с чаша вода с джинджифил или намирането на друго редовно време за пиене всеки ден, ще ви помогне да се хидратирате.

Прочетете още: Колко вода трябва да пиете? »

Рискове

Както при всяка билка или добавка, джинджифилът може да взаимодейства лошо с други лекарства, които приемате. Страничните ефекти от джинджифила са редки, но могат да включват следното, ако джинджифилът се консумира в излишък:

 • киселини в стомаха
 • газ
 • стомашни болки
 • парене в устата

Не консумирайте повече от 4 грама джинджифил в даден ден под каквато и да е форма.

Хората със сърдечни заболявания, диабет и камъни в жлъчката трябва особено да говорят с лекаря си, преди да приемат джинджифил като добавка. Вие също трябва да говорите с Вашия лекар относно безопасността на приема на джинджифил, ако сте бременна, кърмите или предстои операция.

Безопасна ли е водата с джинджифил по време на бременност?

Изследователите са разгледали ролята, която джинджифилът може да играе при лечението на гадене и повръщане по време на бременност. едно проучване отбеляза, че доказателствата подкрепят ефикасността на джинджифила за лечение на гадене при бременност, но че може да има рискове за безопасността за някои жени. А систематичен преглед на проучванията, обаче, не открива неблагоприятни ефекти, причинени от консумацията на джинджифил при бременни жени.

Говорете с Вашия лекар, преди да приемате някакви добавки или билки по време на бременност. В някои случаи промените в диетата и начина на живот могат да помогнат за намаляване на гаденето по време на бременност:

 • яжте редовно, малки хранения
 • избягвайте мазни или пикантни храни, тъй като те могат да разстроят стомаха ви
 • спи поне седем часа всяка нощ
 • останете хидратирани

Може ли водата с джинджифил да действа като детоксикация?

Детоксикиращите ритуали имат за цел бавно да освободят тялото ви от токсините с течение на времето. Някои хора използват вода от джинджифил, смесена с лимонов сок като детоксикация. Има само анекдотични доказателства в подкрепа на тази употреба.

Тъй като джинджифилът може да се бори с микроби, болести, възпаления и молекули, причиняващи рак, приемането на по малко всеки ден може да подкрепи цялостното ви здраве. Джинджифилът е естествен корен, така че пиенето му също ще ви даде допълнителни хранителни вещества.

Как да си направим вода от джинджифил

Пресният джинджифил е най-добрият източник за приготвяне на своя собствена джинджифилова вода. Много продукти съдържат джинджифил или изкуствен вкус на джинджифил, но вие ще получите най-много ползи от водата с джинджифил, която приготвяте сами. Освен това е лесен за приготвяне.

Можете да намерите пресен джинджифил в секцията за продукти на хранителния магазин. Това е корен с бежов цвят, обикновено дълъг няколко инча.

За да направите джинджифилова вода, ще трябва да сготвите джинджифила във вода и да направите чай. Можете да оставите кожата на джинджифила, тъй като няма да го ядете направо и много от хранителните вещества са точно под кожата.

Можете да използвате повече или по-малко вода или джинджифил в зависимост от това колко силна искате да бъде водата с джинджифил. Съотношението вода към джинджифил по-долу е еквивалентно на 1 грам екстракт от джинджифил.

 1. Измийте частта от корена на джинджифила, която ще използвате.
 2. Използвайте зестер, за да настържете 1/2 чаена лъжичка джинджифил.
 3. Сварете 4 чаши вода на котлона.
 4. Добавете джинджифила, след като водата заври.
 5. Отстранете джинджифиловата вода от котлона и оставете джинджифила да накисне във водата за 10 минути.
 6. Прецедете парчетата джинджифил от водата и изхвърлете джинджифила.
 7. Пийте вода от джинджифил топла или студена.

Джинджифиловата вода е вкусна с една чаена лъжичка или по-малко добавен мед или лимонов сок, но не прекалявайте с добавените подсладители. Ако смятате, че искате да пиете вода с джинджифил всеки ден, можете да направите насипна партида и да я държите под ръка в хладилника.

Дозировка

Лекарите препоръчват да се консумират максимум 3-4 грама екстракт от джинджифил на ден. Ако сте бременна, не консумирайте повече от 1 грам екстракт от джинджифил на ден. Джинджифил не се препоръчва за деца под 2 години.

Всички по-долу са еквивалентни на 1 грам джинджифил:

 • 1/2 чаена лъжичка джинджифил на прах
 • 1 чаена лъжичка настърган суров джинджифил
 • 4 чаши вода, накиснати с 1/2 чаена лъжичка настърган джинджифил

При приготвянето на чай е необходимо по-малко суров джинджифил, тъй като някои хранителни вещества в джинджифила се концентрират при нагряване.

За вкъщи

Консумирането на джинджифил може да подкрепи вашето здраве и може също да помогне за лечение на много здравословни проблеми. Пиенето на вода от джинджифил също е чудесен начин да останете хидратирани, което е важно за цялостното ви здраве.

Говорете с Вашия лекар за всякакви допълнителни билки, които искате да опитате. И ако се интересувате от джинджифил, започнете, като направите своя собствена джинджифилова вода от пресен корен от джинджифил.

Прочетете тази статия на испански.

Как да обелите джинджифил

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss