Какви са етапите на FIGO за рак на маточната шийка?

Стадирането по FIGO предоставя стандартизиран начин за лекарите да диагностицират и измерват рака на маточната шийка.

Стадирането е важна част от диагностицирането и лечението на рак на маточната шийка, тъй като помага на лекарите да определят степента на заболяването и да разработят подходящ план за лечение.

Един от ключовите инструменти, използвани за диагностициране и лечение на рак на маточната шийка, е системата за стадиране FIGO.

Какво представлява стадирането на FIGO?

Стадирането по FIGO е система, разработена от Международната федерация по гинекология и акушерство (FIGO) за стадиране (или измерване) на ракови заболявания, които засягат женската репродуктивна система, като рак на шийката на матката, яйчниците и ендометриума.

Сценирането на FIGO се основава на три основни фактора:

 • размера и степента на тумора
 • засягане на близките лимфни възли
 • наличието или липсата на отдалечени метастази (разпространение на ракови клетки от първоначалния тумор към други части на тялото)

Етапите са номерирани от I до IV, с подкатегории, представени с букви или цифри, показващи тежестта и прогресията на рака.

Защо стадирането на рака е важно?

Изследванията показват, че ракът на шийката на матката е четвъртият най-често срещан рак при жени от всички възрасти по света. Ранното откриване е от решаващо значение, тъй като значително подобрява шансовете за успешно лечение и излекуване.

Стадирането на рака помага на лекарите да определят размера на рака и колко далеч се е разпространил от първоначалното си местоположение към други части на тялото. Познавайки стадия на рака, лекарите могат да разработят персонализиран план за лечение, който взема предвид уникалната ситуация на всеки човек.

FIGO стадии на рак на маточната шийка

Първичните FIGO стадии на рак на маточната шийка са както следва:

Етап 0

Етап 0, известен също като карцином in situ (на латински „рак на място“) е предраково състояние, при което анормални клетки се намират само на повърхността на шийката на матката.

Препоръчваното лечение обикновено включва отстраняване на анормалните клетки от повърхността на шийката на матката.

Един метод за отстраняване се нарича конусна биопсия, която включва използване на скалпел или лазер за отстраняване на конусовидни парчета тъкан от шийката на матката). Другият метод за отстраняване се нарича процедура за електрохирургична ексцизия с бримка (LEEP), която включва използване на тел за усмивка за отстраняване на анормални клетки от шийката на матката.

Ракът на шийката на матката в стадий 0 обикновено е лечим с лечение и шансовете за успех са много високи.

Етап I

Етап 1 се отнася до локализиран рак, който не се е разпространил извън шийката на матката.

Този етап е допълнително разделен на два основни подетапа:

 • Етап 1A: Раковите клетки не се виждат с просто око и са ограничени до шийката на матката.
 • Етап 1B: Ракът се вижда с просто око и е ограничен до шийката на матката (не се е разпространил в близките тъкани или органи).

В Етап 1 ракът все още се счита за относително ранен стадий и често е лечим с лечение, което обикновено включва операция за отстраняване на раковата тъкан, като радикална хистеректомия (отстраняване на матката на човек) или трахелектомия (отстраняване на шийката на матката и горната част на вагината).

В някои случаи може да се използва и лъчева терапия и химиотерапия.

Етап II

Етап II се отнася до рак, който се е разпространил извън шийката на матката, но все още не се е разпространил в тазовата стена или в долната трета на влагалището.

Етап 2 е допълнително разделен на два подетапа:

 • Етап 2А: Ракът се е разпространил в горните две трети от вагината, но не се е разпространил в стената на таза.
 • Етап 2В: Ракът се е разпространил в тъканите, съседни на шийката на матката, като страничната стена на таза, но не и в долната трета на вагината.

В етап 2 ракът е започнал да се разпространява извън шийката на матката, но все още се счита за локално напреднал рак. Препоръчваното лечение обикновено включва комбинация от лъчева терапия и химиотерапия, а в някои ситуации и операция.

Етап III

Етап III се отнася до рак, който се е разпространил извън шийката на матката и в областта на таза.

Етап 3 е допълнително разделен на три подетапа:

 • Етап 3A: Ракът се е разпространил в долната трета на влагалището, но не и в стената на таза.
 • Етап 3B: Ракът се е разпространил в стената на таза или е причинил проблеми с бъбреците.
 • Етап 3C: Ракът се е разпространил в близките лимфни възли.

Препоръчваното лечение за стадий 3 на рак на шийката на матката обикновено включва комбинация от лъчева и химиотерапия, с възможност за операция.

Етап IV

Етап 4 се отнася до рак, който се е разпространил извън таза към други части на тялото, като пикочния мехур или ректума.

Етап 4 е допълнително разделен на два подетапа:

 • Етап 4А: Ракът се е разпространил в близките органи, като пикочния мехур или ректума.
 • Етап 4В: Ракът се е разпространил в други части на тялото, като бели дробове, черен дроб или кости.

Препоръчваното лечение за стадий 4 на рак на шийката на матката обикновено включва комбинация от лъчева терапия, химиотерапия и палиативни грижи. Целта на лечението на този етап често е да се управляват симптомите и да се подобри качеството на живот, а не да се лекува ракът.

Как се извършва стадирането на рак на маточната шийка?

Процесът на стадиране може да включва комбинация от физически прегледи, образни тестове (като CT, MRI или PET сканиране) и биопсии за определяне на степента на рака.

Има няколко вида оборудване, използвано за диагностични тестове за рак на маточната шийка, включително:

 • Спекулум: Устройство, използвано за задържане отворени на стените на влагалището, за да позволи на лекаря да прегледа шийката на матката.
 • Колпоскоп: Специализиран инструмент, който позволява на лекаря да изследва шийката на матката под увеличение и ярка светлина.
 • Инструменти за биопсия: Инструмент, който може да вземе малки тъканни проби за по-нататъшно изследване.
 • цитонамазка (цитологичен скрининг): Обичаен скринингов тест, включващ малка четка или шпатула за събиране на клетки от повърхността на шийката на матката, които след това се изследват под микроскоп. Проучване показва, че базираните на населението програми за скрининг на цитонамазка са намалили нивата на рак на маточната шийка в развитите страни.
 • Изображения: Рентгенови лъчи, CT сканиране, MRI или PET сканиране могат да се използват за определяне на степента на рака и дали се е разпространил в други части на тялото.

Какви стадии на рак на маточната шийка са лечими?

Етапите на рак на шийката на матката, които се считат за лечими, са предимно ранните стадии на заболяването (етапи I и II). В тези етапи ракът е ограничен до шийката на матката или се е разпространил само в близките лимфни възли.

Долен ред

Ракът на маточната шийка често е лечим и много жени могат да се възстановят напълно с ранно откриване.

Системата FIGO предоставя стандартизиран начин за лекарите да определят тежестта на рака на маточната шийка, както и начин да обяснят на жените своята перспектива, така че те да могат да вземат информирани решения относно своите възможности за лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss