Какви са вазомоторните симптоми на менопаузата?

На около 40-годишна възраст нивата на естроген и прогестерон започват да спадат при жените и започва перименопаузата – преходът към менопаузата. С напредването на този преход жените могат да получат вазомоторни симптоми (VMS).

VMS възниква поради свиване или разширяване на кръвоносните съдове.

Те включват горещи вълни, нощно изпотяване, сърцебиене и промени в кръвното налягане. Най-вероятната причина, поради която тези симптоми могат да се появят по време на менопаузата, е, че хормоналните колебания засягат механизмите, които контролират кръвното налягане и температурата.

Според Северноамериканското дружество по менопауза, до 75% от жените в Съединените щати изпитват горещи вълни около менопаузата. Горещите вълни обикновено се появяват за период от 6 месеца до 2 години, но можете да ги изпитате до 10 години.

В САЩ менопаузата обикновено започва на възраст между 45 и 58 години. Средната възраст за менопауза е 52 години. Повечето хора навлизат в менопаузата 12 месеца след последната си менструация.

Горещи вълни и други симптоми могат да започнат по време на перименопаузата, докато менструацията все още настъпва, или могат да започнат след края на менструацията. Не всеки има тези симптоми и те могат да варират по тежест при отделните хора.

Може да започнете менопаузата по-рано в живота. В някои случаи това може да се случи естествено, но в други може да се дължи на операция, здравословно състояние или определени видове медицинско лечение.

Симптоми

Горещите вълни са често срещан VMS на менопаузата.

Менопаузата не е здравословно състояние. Това е нормален преход, през който повечето жени преминават през живота си. Но хормоналните промени, които включва, могат да доведат до специфични симптоми.

Хормоните играят роля в работата на сърдечно-съдовата система. Тъй като техните нива се променят, те могат да повлияят на кръвоносната система. Те също могат да повлияят на начина, по който нервната система контролира телесната температура.

Горещите вълни са основният VMS. По време на гореща вълна може да почувствате внезапно усещане за топлина, което засяга гърдите, шията и лицето ви. Кожата в тези области може да се зачерви.

Наред с горещи вълни може да изпитате:

 • изпотяване, включително нощно изпотяване
 • нарушения на съня
 • безпокойство
 • сърцебиене

Тези симптоми обикновено засягат хората около година. Но 17% от жените може да продължат да ги изпитват в продължение на няколко години.

Ако менопаузата започне в резултат на лечение, като химиотерапия, може да откриете, че свързаните симптоми спират и менструацията започва отново, след като лечението приключи. Но това не е вярно за всички.

причини

Причините за горещите вълни вероятно са невроваскуларни, което означава, че се случват, когато настъпят промени в частта от нервната система, която засяга кръвообращението.

Експертите смятат, че горещите вълни са резултат от промени в частта от мозъка, която регулира телесната температура. Внезапните спадове в нивата на естроген могат да ги предизвикат, но не е ясно точно каква роля играе този хормон.

Някои доказателства показват, че приемането на допълнителен естроген помага за облекчаване на симптомите, но учените не са открили връзка между нивата на циркулиращия хормон и тежестта на симптомите.

Възможните тригери за горещи вълни включват:

 • ядене на пикантни храни
 • пиене на кафе или алкохол
 • носенето на дрехи, които са твърде топли за околната среда
 • с висока температура
 • пушене
 • стрес
 • някои медицински лечения и лекарства
 • някои здравословни състояния, като диабет, туберкулоза или свръхактивна щитовидна жлеза

Но те могат да се появят и без видима причина.

Някои видове лечение на рак също могат да доведат до горещи вълни, независимо от вашата възраст или пол.

Рискови фактори

VMS е често срещано по време на менопаузата, но не всеки го изпитва. Факторите, които могат да повишат риска, включват пушене и затлъстяване.

Според Национален институт по стареене.

Усложнения

Горещите вълни и изпотяването обикновено не са вредни, но могат да доведат до дискомфорт и може да се почувствате неудобно от видимостта на симптомите.

В някои случаи горещите вълни може да не са свързани с менопаузата, но може да произтече от проблеми с нервната или съдовата система. Тези горещи вълни може да са знак за промени, които могат да доведат до други състояния, като сърдечно-съдови заболявания или деменция.

Трябва да посетите Вашия лекар, ако:

 • горещите вълни пречат на ежедневието ви
 • имате други симптоми като диария, умора, необяснима загуба на тегло или общо неразположение
 • сте изложени на риск от друго здравословно състояние, като диабет или проблеми с щитовидната жлеза

Посещението при лекар може да ви помогне да получите лечение, за да подобрите нивата си на комфорт и да намалите тревожността. Лекарите могат също така да идентифицират други основни причини за VMS, ако те са налице.

Лечение

Вашият лекар може да препоръча лекарства, които да ви помогнат да се справите с горещите вълни.

Хормонална терапия

Хормоналната терапия има за цел да балансира нивата на хормоните в организма. Може да помогне за облекчаване на горещи вълни и други симптоми, но не е подходящо за всеки, тъй като може да доведе до странични ефекти.

Вашият лекар може да не препоръча хормонална терапия, ако имате анамнеза или висок риск от определени състояния, включително сърдечно-съдови заболявания, инсулт, рак на гърдата, рак на матката и чернодробно заболяване.

Антидепресанти

Антидепресантите, като пароксетин (Paxil), могат да помогнат. Здравните специалисти обикновено предписват по-ниска доза за симптоми на менопауза, отколкото за депресия. Възможните нежелани реакции включват главоболие, гадене и сънливост.

Може да имате леки симптоми по време на менопаузата и няма да е необходимо да използвате лекарства. Трябва да обсъдите с Вашия лекар ползите и недостатъците от употребата на лекарства.

Средства за начина на живот

Някои практики в начина на живот могат да ви помогнат да управлявате горещите вълни по време на менопаузата.

Те включват:

 • избягване на известни задействания, като пикантни храни, алкохол и кофеин
 • отказване от пушенето, ако е приложимо, или избягване на пасивно пушене
 • обличане на слоеве, така че да е лесно да премахнете слой, ако възникне гореща вълна
 • носене на бутилка вода, съдържаща ледена вода, за да отпиете, ако започне гореща вълна
 • поддържане на преносим вентилатор наблизо
 • поддържане на спалнята хладна през нощта
 • избягване на упражнения непосредствено преди лягане
 • практикуване на дълбоко дишане и упражнения за релаксация
 • спазване на здравословна диета и редовно упражняване
 • достигане или поддържане на умерено тегло

Изследователи, които са провели a 2012 проучване което разглежда 17 473 жени, предполага, че жени, които са загубили 10% или повече от телесното си тегло чрез диетични промени, са имали намаляване или край на VMS по време на менопаузата.

Някои хора използват алтернативни лечения, като черен кохош, дехидроепиандростерон (DHEA) или соеви изофлавони за горещи вълни. Но, според Национален институт по стареененяма никакви доказателства, че те ще помогнат и техните дългосрочни ефекти са неясни.

Трябва да говорите с лекар, преди да използвате билкови лечения, добавки или други видове лекарства за менопаузата.

Outlook

VMS, особено горещите вълни, са често срещана характеристика на менопаузата. Не всеки ги изпитва и те могат да повлияят на хората по различен начин.

Ако установите, че VMS засяга значително ежедневието ви, трябва да говорите с лекар, който може да препоръча лечения или промени в начина на живот, които могат да помогнат.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss