Какви лекарства за макулна дегенерация трябва да избягвате?

Някои данни сочат, че някои лекарства могат да допринесат за свързаната с възрастта макулна дегенерация (AMD), очно заболяване, което причинява загуба на централно зрение.

AMD, известна още като дегенерация на макулата, е очно заболяване, което възниква, когато стареенето причинява увреждане на макулата – централната част на ретината, която контролира острото, правовидно зрение.

AMD е водеща причина за загуба на зрение при по-възрастни хора и е свързана с понижено качество на живот и по-голяма зависимост от болногледачи. По-специално, загубата на централното ви зрение затруднява шофирането, виждането на лица, четенето или извършването на каквото и да било, което изисква гледане право напред или разглеждане на фини детайли.

Докато AMD е свързана предимно със стареенето, генетиката и тютюнопушенето, някои изследвания показват, че някои лекарства могат да допринесат за неговото развитие.

Кои лекарства причиняват макулна дегенерация?

Никакви лекарства не причиняват директно макулна дегенерация, но някои лекарства и вещества могат да увеличат риска от AMD или да влошат състоянието, ако вече го имате.

Важно е да не спирате приема на предписаните лекарства, без първо да говорите с Вашия лекар. Много често ползите за здравето от тези лекарства надвишават потенциалните рискове.

Тютюн

Пушенето е най-постоянният рисков фактор за AMD. През последните няколко десетилетия многобройни проучвания сред различни популации отбелязват връзка между тютюнопушенето и AMD.

В зависимост от вида на AMD, хората, които пушат, са 2 до 4 пъти по-вероятно да развият това състояние в сравнение с тези, които не пушат.

Пушенето е свързано с намален приток на кислород, увреждане на кръвоносните съдове, намалено усвояване на хранителни вещества и увеличаване на вредните химикали, циркулиращи в тялото. Всички тези фактори могат да увредят ретината и по-специално макулата.

Лекарства за кръвно налягане

Има някои доказателства, че дългосрочната употреба на определени видове лекарства за кръвно налягане може да увеличи риска от AMD.

в Изследване на очите на Beaver Damизследователите откриха връзка между ранен стадий на дегенерация на макулата и вазодилататори, вид лекарства за кръвно налягане, които отварят (разширяват) кръвоносните съдове.

Екипът също така установи връзка между пероралните бета-блокери, като Tenormin (atenolol) и Lopressor (metoprolol), и развитието на влажна AMD, по-рядко срещана и по-сериозна форма на заболяването.

За целите на проучването изследователите наблюдават участниците на всеки 5 години в продължение на 20 години. Проучването започна с 4926 участници и включва общо 9676 посещения през цялото времетраене.

Констатациите показват, че приемането на който и да е вазодилататор, като Loniten (миноксидил) или Apresoline (хидралазин), повишава риска от развитие на ранна AMD със 72%. Сред участниците, които са приемали вазодилататори, 19,1% са развили ранна AMD, в сравнение със само 8,2% от тези, които не са ги приемали.

В популацията, приемаща бета-блокери, около 1,2% са развили влажна AMD. При тези, които не приемат бета-блокери, само около 0,5% развиват състоянието. Като цяло, приемането на бета-блокери се свързва със 71% увеличение на шансовете за развитие на влажна AMD.

НСПВС

някои доказателства предполага, че дългосрочната употреба на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), особено във високи дози, може да увеличи риска от AMD.

НСПВС са клас лекарства, използвани за намаляване на възпалението и облекчаване на болката. Тази категория включва както лекарства без рецепта, като аспирин, така и лекарства, отпускани с рецепта, като целекоксиб и диклофенак.

Според находки от The Beaver Dam Eye Study, редовната употреба на аспирин е свързана с влошаване на влажната AMD, по-рядко срещан тип AMD, който може да реагира на инжекции или лазерни процедури.

Рискът обаче се счита за относително малък: 1,76% риск от развитие на влажна AMD след 10 години за употребяващите аспирин срещу 1,03% при неупотребяващите.

И все пак, други доказателства предполагат, че изобщо няма реален риск. Анализ от 2019 г. на участници в забележителното проучване на свързаните с възрастта очни заболявания (AREDS) и AREDS2 не откри значима връзка между употребата на аспирин и прогресията към късна AMD или нейни подтипове.

Може ли ибупрофенът да причини макулна дегенерация?

Въпреки че ибупрофенът е НСПВС, няма реални доказателства, че употребата на ибупрофен е рисков фактор за развитие на AMD.

По-специално, изследвания в кохортата от Калифорнийското проучване на учителите, която включва повече от 88 000 души, не открива никаква връзка между AMD и честотата или продължителността на употребата на ибупрофен.

Какво увеличава риска от макулна дегенерация?

Възможно е да имате по-висок риск от развитие на AMD, ако:

 • са на възраст над 60 години
 • дим
 • са бели
 • имате фамилна анамнеза за AMD
 • пиете алкохол прекомерно
 • яжте много храни с висок гликемичен индекс
 • не ядете достатъчно плодове или зеленчуци
 • не са физически активни
 • имат индекс на телесна маса 30 или по-висок
 • имате диабет

Как да избегнем дегенерация на макулата

Може да сте в състояние да намалите риска от AMD или да забавите прогресията му, като направите следното:

 • отказване от пушенето
 • ядене на като цяло здравословна диета, включително много листни зеленчуци
 • получаване на редовна физическа активност
 • поддържане на здравословно кръвно налягане и нива на холестерола

Долен ред

Въпреки че нито едно лекарство или вещество не причинява директно AMD, някои могат да допринесат за неговото развитие или прогресия.

Пушенето е най-известният рисков фактор. Ако пушите, помислете за търсене на подкрепа, за да се откажете. Спирането на пушенето възможно най-скоро може незабавно да намали риска.

Някои лекарства за кръвно налягане, като вазодилататори и бета-блокери, също могат да увеличат риска от AMD при някои хора. НСПВС може леко да повишат риска при някои хора, но доказателствата са противоречиви.

Като цяло е важно да продължите да приемате всички лекарства, които Вашият лекар Ви е предписал. Ако се притеснявате за риска от AMD, обсъдете плюсовете и минусите с Вашия лекар, преди да вземете каквото и да е решение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss