Какви видове хляб можете да ядете, ако имате синдром на раздразнените черва (IBS)?

Изборът на хляб, който няма да причини пристъп на IBS, може да бъде сложен и различен за всеки. Въпреки че пълнозърнестите храни може да не са на масата, струва си да опитате други опции. След като определите вашите индивидуални задействания на IBS, може да намерите повече избор на хляб от очакваното.

Леа Джоунс/Стокси Юнайтед

Синдромът на раздразнените черва (IBS) е състояние на храносмилането, което причинява симптоми като коремна болка, подуване на корема, запек и диария. Избухванията могат да бъдат непредсказуеми и тригерите на IBS могат да бъдат различни за всеки.

Не е ясно какво точно причинява IBS. Управлението на IBS може да включва лекарства, добавки, активност и диетични промени. Няма конкретна диета за IBS и повечето диети се въртят около идентифицирането на отделни хранителни задействания.

За някои хора добавянето на повече разтворими фибри може да помогне. Други могат да получат известно облекчение с диета с ниско съдържание на FODMAP. Някои хора намират успех с диета без глутен. С други думи, IBS диетата е много индивидуална.

Ако имате IBS, опциите за хляб могат да бъдат трудни, особено ако все още се учите как да управлявате тригерите си. Някои съставки и видове хляб обаче обикновено се понасят по-добре от хора с IBS. Знаейки това може да бъде полезно, докато си проправяте път през магазина за хранителни стоки.

Тази статия ще разгледа по-отблизо как да изберете най-добрия хляб за вас, когато живеете с IBS.

Най-добрите видове хляб за IBS

Няма един вид хляб, който да е подходящ за всеки с IBS. Има обаче някои видове хляб и съставки, които е по-малко вероятно да причинят симптоми.

Разтворими срещу неразтворими фибри

Типът влакна може да има значение. Има два вида фибри: разтворими и неразтворими.

Разтворимите фибри са вид фибри, които могат да се разтварят във вода. Овесената каша получава своята лепкава текстура от съдържанието на разтворими фибри. Разтворимите фибри помагат за поддържане на изпражненията меки и оформени.

Другият вид фибри се наричат ​​неразтворими, понякога известни като груба храна. Тялото ни не може да го разгради и то добавя обем към изпражненията ви.

Много хора с IBS установяват, че храни с високо съдържание на неразтворими фибри са по-трудни за смилане и влошават симптомите. Пълнозърнестият или пълнозърнестият хляб имат високо съдържание на неразтворими фибри. Те могат да влошат спазми, подуване на корема, газове и коремна болка.

Закваска

Друго съображение за IBS е какво се използва, за да втаса хлябът. Хлябът с квас използва закваска вместо търговска мая, за да му придаде текстура. Предястието от квас е направено от пшеница, така че не е опция без глутен.

Въпреки това ползата от закваска е, че процесът на ферментация разгражда част от глутена и FODMAP. Това означава, че често се понася по-добре в сравнение с хляб, приготвен с мая.

Какво означава FODMAP?

FODMAP означава ферментируеми олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли. Това са видове въглехидрати, които лесно ферментират в храносмилателната система. Поради начина, по който се усвояват, храните с високо съдържание на FODMAP са по-склонни да влошат симптомите на IBS.

Диетата с ниско съдържание на FODMAP е краткосрочна елиминационна диета. Много хора с IBS може да опитат това, за да помогнат да определят дали техните симптоми са причинени от специфични хранителни задействания. Често хората с IBS ще продължат да ядат храни с ниско съдържание на FODMAP.

Хлябове с ниско съдържание на FODMAP

Има добре доказателства че диета с ниско съдържание на FODMAP може да помогне при симптоми на IBS. Това е особено вярно за подуване и болка. Диетата с ниско съдържание на FODMAP всъщност включва три фази:

 1. фаза на елиминиране, която включва само храни с ниско съдържание на FODMAP
 2. фаза, когато всяка група FODMAP храни се въвежда отново, докато се наблюдават симптомите
 3. последният етап, в който следвате дългосрочната си диета, като избягвате специфични видове FODMAP, които причиняват симптоми за вас

Ако следвате диета за елиминиране на FODMAP, ще трябва да ограничите източниците на ръж, пшеница или ечемик. В тези случаи безглутеновият хляб, приготвен с други съставки с ниско съдържание на FODMAP, пак ще пасне. Хлябът с квас често все още е разрешен при диета с ниско съдържание на FODMAP.

Ако планирате да провеждате елиминационна диета, разумно е да работите с диетолог, който може да ви даде насоки относно хляба с ниско съдържание на FODMAP.

Трябва ли хлябът да е без глутен или без пшеница?

Не е задължително. Хората с IBS могат да преминат към хляб без глутен или без пшеница и да установят, че това помага за предотвратяване на обостряния. Въпреки това е важно да разберете коя съставка в хляба може да предизвика вашите пристъпи. Глутенът се съдържа в ръжта, ечемика и пшеницата. Пшеницата също съдържа фруктани, източник на FODMAP.

Много хора вярват, че глутенът може да предизвика техните пристъпи, но всъщност може да са фруктаните, открити в пшеницата.

Опция ли са купените от магазина хлябове?

да Добрата новина е, че сега има повече опции от всякога.

Хлябът с квас става все по-популярен и има различни видове, както от пекарни, така и от хранителни магазини. В зависимост от това къде пазарувате, може дори да намерите хляб с етикет с ниско съдържание на FODMAP.

Хлябът без глутен обикновено се намира във фризерната част на магазина. Това помага да запазите хляба по-свеж, тъй като може да изсъхне бързо при стайна температура.

Не забравяйте обаче да прочетете внимателно етикетите на съставките. Възможно е да сте чувствителни към някои често добавени съставки в купуваните от магазина хлябове.

Съставки, за които трябва да внимавате

Ако избягвате храни с високо съдържание на FODMAP, ето някои съставки, за които трябва да внимавате:

 • пшеница, ръж, ечемик
 • пчелен мед
 • инулин
 • манитол, ксилитол, сорбитол
 • меласа

Ако вашият първичен симптом на IBS е запек, някои съставки могат да бъдат полезни. Източници на разтворими фибри, като овесени ядки и смляно ленено семе, могат да помогнат за задържането на вода в изпражненията, за да поддържат движението на храносмилателната система.

Неразтворимите фибри могат да бъдат трудни за смилане. Някои съставки, които трябва да избягвате, включват:

 • пълнозърнесто брашно
 • трици
 • кафяв ориз
 • ядки

Долния ред

IBS засяга до 45 милиона души в Съединените щати. Когато живеете с IBS, изборът на хляб може да бъде сложен и всеки е много различен. Използването на някои общи насоки при избора на хляб може да помогне за намаляване на вашите симптоми.

Хлябът с квас често се понася по-добре от IBS. Процесът на ферментация, който го кара да стане, помага за разграждането на част от глутена и FODMAPS. Ако сте склонни към запек, съставки като овесени ядки или смлян лен могат да ви помогнат.

Изборът на хляб за IBS може да е сложен, но сега има по-добри възможности от всякога.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss