Каква е степента на успех на инжекциите в сакроилиачна става?

Инжекциите в сакроилиачните (SI) стави обикновено се препоръчват само за хора с хронична или силна болка в гърба, които не са имали успех с по-консервативни лечения. Според изследвания тези инжекции често са ефективни при осигуряване на облекчаване на болката, което може да продължи няколко месеца.

Вашата сакроилиачна (SI) става се намира между плоската кост в основата на гръбнака ви, наречена сакрум, и таза. Изчислено е, че SI ставата може да причини до 25% на хронична болка в долната част на гърба.

Илюстрирано от Джейсън Хофман

Инжектирането на SI в ставите включва комбинация от кортикостероиди и болкоуспокояващи, инжектирани директно в ставата за облекчаване на болката и възпалението. Ако тези инжекции намалят болката ви, това може също да помогне да потвърдите, че вашата SI става е частта от гърба, която причинява болката ви. С други думи, тези инжекции имат диагностична стойност.

Лекарите често препоръчват инжекции, когато по-консервативните лечения като почивка или болкоуспокояващи не са достатъчни за справяне с болката. Въпреки че ставните инжекции със SI могат потенциално да бъдат ефективни за облекчаване на дискомфорта, ефектите са временни.

Прочетете, за да научите повече за ефективността на SI ставните инжекции за справяне с болки в гърба.

Колко ефективна е инжекцията в сакроилиачната става?

SI ставните инжекции могат да бъдат ефективни при осигуряване краткосрочен облекчаване на болката, което може да продължи няколко месеца. Тези инжекции обикновено се препоръчват само за хора с хронична или силна болка в гърба, които не са имали успех с по-консервативни лечения като:

 • нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС)

 • физиотерапия
 • студени компреси
 • Почивка

Изследванията са установили противоречиви резултати за това колко ефективни са ставните инжекции на SI за лечение на болки в ставите на SI, но те изглежда са от полза поне за някои хора.

Някои проучвания съобщават, че до 90% от хората изпитват облекчаване на болката, когато получават инжекции, контролирани от образа. Инжекциите, насочени към изображение, използват изображения като компютърна томография (CT сканиране) или вид рентгенова снимка с контрастно багрило, наречена флуороскопия, за да се уверят, че инжекцията отива на правилното място.

В малък Проучване от 2022 г, изследователите изследваха ефективността на ставните инжекции на SI за осигуряване на краткосрочно и дългосрочно облекчаване на болката. На 27-те души в проучването е даден стероид, наречен триамцинолон, и болкоуспокояващо, наречено ропивакаин. След това участниците имаха последващи срещи 4 седмици, 8 седмици и 6 месеца по-късно.

Изследователите установили, че участниците в проучването са имали значително намаляване на болката, особено на 4 седмици, но те са продължили да имат подобрения на болката на 8 седмици и 6 месеца в сравнение с изходното ниво.

В малко по-голямо проучване, публикувано през 2021 г., изследователите откриха подобни резултати. Група от 52 души, на които е дадена смес от стероида метилпреднизолон и болкоуспокояващото лидокаин, е изпитала значително дълготрайно облекчаване на болката, когато са им били инжектирани инжекции, контролирани от CT и флуороскопия.

Научете повече за други възможности за лечение на SI болка в ставите.

Какво включва процедурата?

Инжектирането на ставите на SI включва инжектиране на лекарства директно в ставата на SI. Лекарите често използват изображения, като компютърна томография или рентгенова рентгенова снимка, за да насочват инжекциите.

Преди вашата процедура

Вашият лекар може да Ви каже да избягвате да ядете до 4 часа преди инжекцията и да избягвате прилагането на лосиони или кремове около SI ставата в деня на процедурата.

По време на вашата процедура

Ето обща представа какво можете да очаквате по време на процедурата.

 1. Ще легнете с лице надолу по корем и вероятно ще имате възглавница, поставена под бедрата ви. Може да ви бъде предложено успокоително, за да ви помогне да се отпуснете.
 2. Областта около вашата SI става ще бъде стерилизирана. Ако се използва изображение за насочване на инжекцията, машината ще бъде поставена над гръбнака ви.
 3. Обикновено ще Ви бъде поставена локална анестезия чрез малка игла, за да изтръпнете зоната около SI ставата.
 4. След това Вашият лекар ще инжектира комбинация от болкоуспокояващо и кортикостероид в SI ставата. Инжекцията обикновено не е болезнена.
 5. Вашият лекар може да използва малко количество контрастно багрило (разтвор, който прави нещата по-видими на компютърна томография или рентгенови лъчи), за да потвърди, че иглата е в правилната позиция. Контрастното багрило ще бъде смесено със стероида и обезболяващото лекарство, за да помогне на лекаря да види къде тече инжекцията.

След вашата процедура

След процедурата обикновено ще бъдете наблюдавани около половин час, за да сте сигурни, че нямате странични ефекти.

Може да имате известна болезненост около мястото на инжектиране на следващия ден. Важно е да се свържете с Вашия лекар, ако развиете някакви тревожни нежелани реакции като болка, подуване, зачервяване или слабост на краката.

Колко дълго ще продължи инжектирането на сакроилиачна става?

Може да започнете да изпитвате облекчаване на болката само за 24 до 48 часа след инжектирането. В проучване от 2017 г. изследователите откриха доказателства, че хората, които нямат първоначален отговор на ставните инжекции със СИ, е малко вероятно да постигнат значително облекчаване на болката по-късно.

Повечето хора имат значително облекчаване на болката поне за 6 седмициа някои хора имат подобрения до 6 месеца.

Лекарите обикновено не препоръчват повече от 3 стероидни инжекции за период от 1 година.

Ако ставните инжекции на SI не са ефективни за облекчаване на болката в гърба, сливането на сакроилиачна става може да бъде опция. Този подход може да предотврати смилането на костите една в друга и може да помогне за намаляване на болката, причинена от SI ставата.

Какви са рисковете от инжектиране на сакроилиачна става?

Инжекциите за ставите на SI обикновено са безопасни и имат нисък риск от сериозни странични ефекти.

В Проучване от 2022 гизследователите установиха, че най-честите нежелани реакции сред 50 души, които са получили SI ставни инжекции, са:

Честота
Болка на мястото на инжектиране 54%
Излъчваща болка 24%
гадене 6%
Леко кървене 6%

По-сериозните потенциални странични ефекти от SI ставните инжекции могат да включват:

 • алергична реакция към едно от лекарствата, което може да причини
  • зачервяване, подуване или сърбеж около мястото на инжектиране
  • затруднено дишане или преглъщане
  • подуване на ръцете, лицето или устата
 • влошаваща се болка
 • слабост в краката
 • увреждане на нервите
 • инфекция, която може да причини:
  • подуване
  • болка
  • зачервяване

Въпреки че тези нежелани реакции са редки, важно е незабавно да потърсите медицинска помощ, ако развиете някой от тези симптоми.

Долния ред

Инжектирането на SI в ставите включва комбинация от кортикостероид и болкоуспокояващо, инжектирано в долната част на гърба, за да се намали болката в гърба и възпалението. Тези инжекции могат да бъдат ефективни при намаляване на хроничната или силна болка, когато по-консервативните възможности не са ефективни.

Ефектите от SI инжекциите са временни. Облекчаването на болката обаче може да продължи няколко месеца. Ако SI съвместна инжекция работи, но след това изчезва, можете да получите друга.

Ако имате хронична болка в ставите на SI, говорете с Вашия лекар за инжекции в ставите на SI. Вашият лекар може да прегледа рисковете и ползите и да ви помогне да разберете дали тези инжекции са подходящи за вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss