Каква е разликата между TENS и EMS единици?

Getty Images

TENS и EMS са две техники за физическа терапия, които могат да помогнат за лечение на болка или да стимулират мускулните контракции. И двете понякога се наричат ​​електрическа стимулация (e-stim).

В тази статия ще разгледаме основните прилики и разлики между TENS и EMS единиците, за какво се използват и дали са безопасни за използване. Прочетете, за да разберете кой модул най-добре отговаря на вашите нужди.

Каква е разликата между TENS и EMS единиците?

TENS и EMS единиците служат за различни цели. Те обаче работят на същия принцип. И двете включват прилагане на електрически ток към определени области на тялото ви.

Какво е TENS?

Транскутанната електрическа нервна стимулация (TENS) е неинвазивна техника за облекчаване на болката. Изисква използване на малко ръчно или настолно устройство, известно като TENS устройство, което е свързано чрез тънки проводници към залепващи тампони.

Залепващите подложки, известни като електроди, се поставят директно върху кожата ви. Когато устройството е включено, електродите предават електрически сигнали с ниско напрежение към тялото ви.

Честотата и интензитетът на тези сигнали могат да се регулират, ако е необходимо. Тези сигнали пречат на регулирането на болката.

Едно лечение обикновено продължава 15 до 40 минути. Не е болезнено, но може да почувствате леко изтръпване или затопляне на мястото, където електродите се срещат с кожата ви.

Важно е да се отбележи, че TENS не е лечебен. Това означава, че временно ще облекчи болката, докато се използва. Той обаче няма да се използва за лечение на наранявания.

За какво се използва TENS единица?

TENS машини могат да облекчат болката, причинена от много състояния, включително:

 • артрит
 • фибромиалгия
 • главоболие и мигрена

 • родилна болка
 • менструална болка
 • нервна болка
 • спортни травми
 • хирургия
 • рани и разрези

Хората използват TENS във физиотерапия и клиники за болка. Някои болници също ги използват. Достъпни са и ръчни устройства за закупуване за домашна употреба.

Какво е EMS?

Електронната мускулна стимулация (EMS) е физическа терапия и фитнес техника. Подобно на TENS, той включва машина, която предава електрически импулси през електроди, които се прилагат директно към кожата ви.

За разлика от TENS обаче, електродите от машината за EMS се прилагат към ключови мускулни групи. Често срещана мускулна група, за която се използва EMS, е четириглавия мускул след операция на коляното.

Електрическите сигнали предизвикват повтарящи се контракции (стягане) на мускулите. Контракциите могат да бъдат кратки и чести или дълги и продължителни.

Този процес не е толкова различен от доброволните мускулни контракции, свързани със силови тренировки.

За какво се използва EMS устройство?

EMS устройствата се използват за „задействане“ на мускулните контракции, иначе известни като нервно-мускулно превъзпитание.

Те могат да бъдат намерени във фитнес центрове, както и във физиотерапевтични и рехабилитационни клиники. Много EMS устройства също са проектирани и продавани за домашна употреба.

Електрическият импулс от EMS устройство е по-силен от този от TENS машина. EMS устройство не трябва да се използва за лечение на болка и може да причини увреждане на местата на раната и разрезите.

Ефективни ли са?

Изследванията върху електрически стимулатори са смесени. Докато машините TENS се използват от десетилетия, малко проучвания за качество са доказали тяхната ефективност.

Рецензии на литература от 2008 г и 2014 г и двамата заключиха, че са необходими повече изследвания. Освен това Cochrane Review от 2019 г. не откри доказателства, които да подкрепят или отхвърлят използването на TENS единици сред хора, които имат хронична болка.

Повечето подкрепящи изследвания, като това проучване от 2018 г., показват ефективността на EMS, когато се използва при хора след ортопедични операции, като ремонт на ACL.

Проучване от 2012 г. оценява използването на EMS сред елитни спортисти. Авторите стигнаха до заключението, че EMS устройствата са обещаваща алтернатива на традиционните силови тренировки.

И двете безопасни ли са за използване?

Въпреки че и двете машини обикновено се смятат за безопасни, те могат да причинят странични ефекти. Например, хората с чувствителна кожа може да изпитат дразнене, където електродите се прикрепят към кожата ви.

Освен това токът може да е твърде силен за някои хора, причинявайки удари или усещане за парене. Тези странични ефекти са по-вероятни при EMS единици, тъй като те доставят по-силен ток.

Ако имате сърдечно заболяване, трябва да говорите с доставчик на здравни услуги, преди да използвате TENS или EMS машина. Тези устройства също могат да пречат на:

 • пейсмейкъри
 • дефибрилатори
 • подобни устройства

По същия начин не е ясно как единиците TENS или EMS влияят на неродените бебета. Бременните трябва да избягват да ги използват в региони, където електрически ток може да се предаде на бебето им.

Ако искате да използвате TENS машина по време на раждането, първо говорете с вашата акушерка или доставчик на здравни услуги.

Одобрени ли са от FDA?

В FDA регулира както TENS, така и EMS машини, които се считат за медицински устройства. Това означава, че производителите на тези устройства трябва да отговарят на определени стандарти, за да ги продават законно.

Освен това продавачите не могат да правят неверни твърдения за безопасността или ефективността на тези машини. TENS и EMS единици, които не отговарят на стандартите на FDA, са незаконни. Те са по-склонни да представляват рискове за безопасността.

Кой вариант е подходящ за вас?

Ако искате да лекувате болка, TENS машина може да ви бъде полезна. Един EMS единица може да бъде от полза:

 • ако се възстановявате от операция на коляното
 • под ръководството на физиотерапевт
 • за подобряване на мускулните контракции по време на тренировка

Преди да закупите което и да е устройство, говорете с вашия доставчик на здравни услуги или физиотерапевт. Те може да са в състояние да препоръчат продукт или, в зависимост от вашето здравословно състояние, да предложат съвет за други възможности.

Когато пазарувате, отделете време да оцените характеристиките на машината, като например:

 • живот на батерията
 • преносимост
 • изходен интензитет

Преди да направите покупка, проверете политиката за връщане на продавача и опциите за гаранция. Също така, не забравяйте да вземете предвид само единици, които са одобрени от FDA.

Важно е да внимавате за всякакви недоказани твърдения, свързани с всеки тип машини.

Например, въпреки че TENS машината може да помогне за временно облекчаване на болката, това не е чудодейно лекарство.

И докато EMS единица може да ви помогне да тонизирате мускулите си, вероятно няма да ви помогне магически да свалите значително тегло.

Долния ред

Устройствата TENS и EMS използват електрически токове. Устройствата TENS могат да лекуват болка, докато EMS устройствата могат да стимулират и укрепват мускулите ви.

В момента не е ясно колко ефективни са тези устройства и са необходими още по-мащабни изследвания, за да се потвърди колко добре работят. Те обаче са безопасни за употреба от повечето хора.

Преди да използвате TENS или EMS машина, консултирайте се с доставчик на здравни услуги, за да се уверите, че тези устройства са подходящи за вас и вашите нужди.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss