Каква е разликата между наднорменото тегло и затлъстяването?

Здравните специалисти често използват индекс на телесна маса (ИТМ), който е измерване на телесните мазнини въз основа на височина и тегло, за да определят наднорменото тегло и затлъстяването.

Теглото понякога се смята за индикатор за здраве, тъй като наднорменото тегло или затлъстяването се свързват с определени здравословни състояния.

Според Световна здравна организация и на Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC)ИТМ от 25 до по-малко от 30 поставя човек в категорията с наднормено тегло, докато ИТМ от 30 или по-висок класифицира човек като човек със затлъстяване.

Има обаче проблеми с ИТМ и много експерти призоваха за по-добър начин за измерване на теглото.

Дори CDC обяснява че ИТМ всъщност не може да измерва телесните мазнини, защото не може да прави разлика между мускулна, мастна и костна маса. В резултат на това много професионални спортисти могат да бъдат класифицирани като страдащи от затлъстяване въз основа на техния ИТМ, въпреки че имат ниски телесни мазнини.

Процентът на телесните мазнини (BPF) се счита за по-точен начин за определяне на затлъстяването.

Обикновено BPF от 30% или повече за жени или 25% или повече за мъже показва затлъстяване – но тези проценти са противоречиви.

Ще забележите, че езикът, използван за споделяне на статистика и други точки от данни, е доста двоичен, като се колебае между използването на „мъже“ и „жени“ и „мъже“ и „жени“.

Въпреки че обикновено избягваме език като този, спецификата е ключова, когато докладваме за участниците в изследването и клиничните открития.

За съжаление, проучванията и анкетите, посочени в тази статия, не съобщават данни за или включват участници, които са транссексуални, небинарни, несъответстващи на пола, genderqueer, agender или без пол.

Използване и ограничения на терминологията

В медицинската среда „наднормено тегло“ и „затлъстяване“ се използват, за да опишат колко телесни мазнини има човек.

Телесните мазнини обаче не винаги се измерват в лекарски кабинет и на хората може да се каже, че имат наднормено тегло или затлъстяване въз основа на техния външен вид, тегло или ИТМ.

Наднорменото тегло и затлъстяването често се свързват с отрицателни последици за здравето. Например, затлъстяването може да бъде свързано със сърдечни заболявания.

Това обаче не означава, че високият ИТМ винаги показва здравословен проблем.

Голям преглед от 2014 г. установи, че между 6% и 75% от хората със затлъстяване са метаболитно здрави, не показват признаци на висок холестерол, високо кръвно налягане, инсулинова резистентност или сърдечни заболявания.

По същия начин хората с умерено телесно тегло също могат да бъдат изложени на висок риск от развитие на състояния като сърдечни заболявания и диабет, които обикновено се свързват с наддаване на тегло.

В един 2016 проучване, изследователите са проследили участниците средно 19 години. Те заключават, че метаболитно нездравословните хора с по-ниско телесно тегло са два пъти по-склонни да развият диабет, отколкото метаболитно здравите хора със затлъстяване или наднормено тегло.

Въпреки че рисковете за здравето са свързани с наднорменото тегло или затлъстяването, не е ясно до каква степен здравословните условия са причинени от телесните мазнини и дали медицинската дискриминация може да играе роля в лошите здравни резултати за по-големите хора.

Авторите на a 2018 статия обяснете, че пристрастието към теглото може да бъде вредно само по себе си. Хората, които са преживели дискриминация, свързана с теглото, в медицинските заведения са по-вероятно за да се избегне търсенето на превантивни грижи и други прегледи.

Като 2019 статия посочва, че прекаленото акцентиране върху теглото може да накара медицинските специалисти да диагностицират погрешно състояние или да пропуснат други диагнози, което води до липса на подходящо лечение за хора с наднормено тегло или затлъстяване.

И накрая, насърчаването на загуба на тегло като универсално решение за основните здравословни проблеми може да бъде погрешно и често опасно.

Принудата да отслабнете може да накара хората да развият неправилни хранителни модели, които могат да бъдат психически и физически нездравословни.

Индивидуални показатели за здраве и риск

Други рискови фактори може да имат по-силна връзка със здравните резултати. С други думи, може да има по-добри начини за измерване на риска за различни здравословни състояния, вместо да се фокусирате върху ИТМ.

Тези индикатори могат да включват:

  • Кръвно налягане: Високото кръвно налягане е свързано със сърдечни заболявания и инсулт.
  • Ниво на инсулин и кръвна захар: Тези показатели могат да посочат дали сте изложени на риск от развитие на диабет. Те могат да бъдат измерени с тест за глюкоза или инсулин.
  • Нива на холестерола: Високите нива на холестерол могат да доведат до сърдечни заболявания.
  • Употреба на вещества: Това включва употребата на тютюн, алкохол и други наркотици.
  • Семейна история: Много заболявания имат генетичен компонент. Наличието на близки роднини с определени здравословни проблеми може да означава, че и вие сте изложени на риск да ги развиете.
  • Упражнение: Редовните упражнения могат да намалят риска от развитие на редица психически и физически състояния. Ето едно полезно ръководство за започване на упражнения.
  • Диета и хранене: Това, което ядете, играе важна роля в здравните резултати, независимо дали сте склонни да напълнявате или не. Достъпът до питателни храни е от съществено значение за здравето.
  • Достъп до качествено здравеопазване: Достъпът до медицински грижи означава, че е по-вероятно да получите качествено лечение и медицински съвет. Това също означава, че е по-вероятно да получите диагнози на ранен етап.

Някои от тези показатели, като семейната ви история, са извън вашия контрол. Но може да сте в състояние да промените някои други рискови фактори.

Може да е по-полезно да се съсредоточите върху навиците, които можете да промените, и да работите с това, което е възможно за вас.

Въпреки че много хора смятат, че теглото е най-важният показател за здраве, има много други показатели, на които си струва да обърнете внимание.

Консултирайте се с лекар или друг медицински специалист

Навигирането в лекарския кабинет може да бъде трудно за хора, за които се смята, че имат наднормено тегло или затлъстяване. Но независимо от вашето тегло, вие имате право на състрадателна и уважителна медицинска помощ.

Ако конкретно търсите съвет относно управлението на теглото, може да искате да се консултирате със специалист – например регистриран диетолог, ако имате нужда от съвет относно храненето по начин, който работи за вашето тяло.

Лекар, специализиран в отслабването, се нарича бариатричен лекар или бариатър. Но имайте предвид, че загубата на тегло сама по себе си няма да намали автоматично риска от здравословни проблеми като сърдечни заболявания.

Ако вашият клиницист ви посъветва да отслабнете, попитайте го дали има някакви конкретни препоръки за диета или рутинни упражнения или дали може да ви насочи към някой, който би могъл да помогне с това.

Ако смятате, че вашият клиницист се фокусира твърде много върху теглото ви, когато се нуждаете от различен вид лечение, насочете вниманието му към проблема. Добре е да кажете: „Не ми е удобно да обсъждам теглото си с вас. Може ли да се върнем на темата за здравословното ми състояние?“

Долния ред

Разликата между наднорменото тегло и затлъстяването се определя от ИТМ: ИТМ от 25 до по-малко от 30 показва наднормено тегло, а ИТМ от 30 или повече показва затлъстяване.

Наднорменото тегло и затлъстяването са свързани с определени здравословни състояния. Въпреки това, не всеки с висок ИТМ е нездравословен и теглото не е единственият показател за здраве.

Други здравни показатели, като достъп до здравни грижи, навици в начина на живот и семейна история, също трябва да бъдат взети предвид.


Сиан Фъргюсън е писател на свободна практика за здравето и канабиса, базиран в Кейптаун, Южна Африка. Тя е страстна за това да даде възможност на читателите да се грижат за психическото и физическото си здраве чрез научно обоснована, емпатично поднесена информация.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss