Каква е връзката между МС и тревожността?

Безпокойството често върви ръка за ръка с множествената склероза (МС). Смята се, че споделените болестни процеси, съчетани с предизвикателствата на живота с МС, са в основата на тази връзка.

Множествената склероза (МС) е имуномедиирано заболяване, причинено от дисфункция на имунната система. При МС вашите имунни клетки погрешно атакуват централната нервна система (ЦНС), насочвайки се към защитната обвивка на мозъка и гръбначния мозък, известна като миелинова обвивка.

Когато мислите за МС, може да се сетите за симптоми като умора, спастичност и промени в подвижността. Но МС може да повлияе и на психологическото благосъстояние.

Процесите на невродегенерация, съчетани с предизвикателствата на живота с МС, правят тревожността често съпътстващо или съпътстващо заболяване. Всъщност, преглед от 2021 г. показва, че разпространението на тревожност при МС се оценява на 22,1%, в сравнение с 13% в общата популация.

Ето какво трябва да знаете за безпокойството, ако имате МС.

Защо тревожността е свързана с МС?

MS е хронично заболяване, болест за цял живот. Непредсказуемите симптоми могат да се променят с времето или да доведат до трайно увреждане. Така че МС може да дойде с много несигурност.

Стресът от навигирането в живота с МС може да има голям емоционален ефект. Естествено е да преминете през период на скръб, свързан с всички промени, които изпитвате по пътя. Чувството на безпокойство, раздразнителност, страх и тъга често са част от процеса.

Емоционалното въздействие на МС може да допринесе за разстройства на настроението като депресия и тревожност. А 2015 прегледвсе още цитиран в настоящата литература, установява, че депресията и тревожността са двете най-често срещани съпътстващи заболявания при МС.

Докато депресията леко измести тревожността с по-малко от 2% в прегледа, изследване от 2021 г откриха, че много хора, живеещи с МС, смятат, че тревожността оказва по-голямо влияние върху живота им от депресията.

Стресът обаче е само един фактор, който вероятно играе роля при МС и тревожността. А преглед от 2023г показва споделени генетични пътища, невродегенеративни процеси и дисфункционални имунни реакции също могат да допринесат за безпокойство при хора с МС.

Специфични гени, свързани както с МС, така и с тревожността, са област на текущо изследване. Но потенциалът за споделени генетични пътища означава, че същите гени, които увеличават риска от МС, могат също така да увеличат риска от тревожни разстройства и обратно.

Междувременно ролята на невродегенерацията и възпалението е по-ясна. Според прегледа, имунната дисфункция при МС не се ограничава до миелиновата обвивка. Възпалителните процеси могат да причинят увреждане в цялата ЦНС, което може да промени функцията в областите на мозъка, отговорни за емоционалната обработка и регулиране.

За какви симптоми на тревожност трябва да внимават хората с МС?

Не всяко безпокойство е причина за безпокойство. Това е част от реакцията на тялото ви на стрес, която включва физиологичните реакции, които ви помагат да реагирате на заплахи и предизвикателства. В краткосрочен план безпокойството може да помогне за повишаване на вашето съзнание и да ви насърчи да действате.

Естествено е да изпитвате известно безпокойство, след като получите диагноза MS или когато изпитвате промени, свързани с болестта. Докато безпокойството е временно, то може да не окаже значително влияние върху живота ви.

Тревожността, която става постоянна и хронична, може да бъде по-притеснителна. Той полага основите на тревожните разстройства и остава постоянно с вас, дори когато няма пряка причина.

Симптомите на хронична тревожност, които могат да бъдат причина за безпокойство, включват:

 • постоянно се чувствате нервни, нервни или свръхбдителни
 • чувство на дълбоко безпокойство или страх
 • прекомерно търсене на увереност
 • раздразнителност
 • нарушения на съня
 • умора
 • най-лошия сценарий мислене руминация
 • физически болки и болки
 • изпотяване
 • задух
 • ускорен пулс
 • суха уста
 • лоша концентрация или памет
 • проблеми с говора

Въпреки че физиологичните процеси в МС могат да допринесат за тревожност, тревожността е лечима. Разговорът с Вашия лекар може да помогне за ограничаване на влиянието на безпокойството върху живота Ви с МС.

Какви стъпки могат да предприемат хората с МС, за да дадат приоритет на психичното си здраве?

Опитайте се да бъдете проактивни по отношение на психичното си здраве, когато живеете с хронично заболяване като MS. Фокусирането върху начини за укрепване на вашето психологическо благополучие може да повиши качеството ви на живот и да ви помогне да се изправите пред предизвикателствата, свързани с живота с МС.

Започнете с тези стратегии.

Упражнявай се редовно

Упражненията често се отбелязват като начин за поддържане на психичното здраве. И според изследванията това остава вярно, когато имате МС.

Преглед от 2023 г., разглеждащ ползите от упражненията при МС, установи, че това е обещаващ и безопасен подход за справяне с безпокойството.

Хранете се балансирано

Осигуряването на тялото ви с идеалното количество витамини и хранителни вещества може да оптимизира вашето физическо здраве, което от своя страна поддържа вашето психическо здраве. Но хранителните навици също могат да повлияят на симптомите на тревожност.

А Преглед на обхвата за 2021 г открили по-високи нива на тревожност, свързани с диети с високо съдържание на мазнини, ниско съдържание на протеини и с високи нива на захар и рафинирани въглехидрати.

Практикувайте благодарност

Предизвикателствата, които идват с МС, могат да затруднят погледа от добрата страна. Но практикуването на благодарност чрез водене на дневник, молитва или други изрази може да помогне.

А систематичен преглед от 2021 г установиха, че поддържането на списък с благодарности е свързано със значителни подобрения във възприемания стрес и депресивни симптоми.

Дайте приоритет на съня

Безпокойството може да наруши съня ви, но лошият сън също може да причини или да влоши симптомите на тревожност. Можете да подобрите шансовете си за добра нощна почивка, като практикувате подходяща хигиена на съня. Започнете от:

 • избягване на времето пред екрана преди лягане
 • придържайки се към рутинен график за сън-събуждане
 • поддържайки спалнята ви хладна, тиха и тъмна
 • избягване на големи или тежки ястия преди лягане
 • пропускане на стимуланти като кофеин през нощта

Останете социално свързани

Много хора се изолират, когато живеят с хронично заболяване, особено ако симптомите могат да бъдат забележими за другите. Но поддържането на връзка със семейството и приятелите е важно за поддържане на чувство за подкрепа, другарство и принадлежност.

Работете със специалист по психично здраве

Същият лекар, който лекува вашата МС, може също да предпише лекарства за тревожност. Но работата с професионалист по психично здраве може да е по-добър вариант.

Тези специалисти ви помагат да се съсредоточите върху лечението на тревожността в нейните корени. Терапевтът също така ви помага да се научите да се освобождавате от безполезни модели на тревожност и ви насочва към нови стратегии за справяне в ежедневието.

МС и тревожността често вървят ръка за ръка.

Споделените патологични процеси, заедно със стреса от живота с хронично заболяване, вероятно свързват МС и тревожността. Но работата с професионалист по психично здраве и приоритизирането на психологическото благополучие може да помогне за намаляване на ефекта на тревожността при МС.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss