Каква е връзката между затлъстяването и недостиг на въздух?

Задухът, свързан с наднорменото телесно тегло, може да не е просто липса на физическа форма. Затлъстяването и недостигът на въздух могат да показват подлежащо възпаление и промени в белодробната функция.

Затлъстяването е прекомерно натрупване на телесни мазнини, което увеличава риска от неблагоприятни последици за здравето и състояния като диабет, сърдечно-съдови заболявания и хипертония.

Един от многото симптоми, свързани с наднорменото тегло, е задухът, известен също като диспнея. Въпреки че диспнеята може да има много причини, национално представително австралийско проучване от 2022 г. установи, че затлъстяването се отчита приблизително 25% от всички симптоми на задух.

Когато недостигът на въздух от затлъстяване достигне специфична тежест, той може да бъде диагностициран като синдром на хиповентилация при затлъстяване (OHS).

Как затлъстяването може да причини проблеми с дишането?

Затлъстяването може да повлияе на белодробната ви функция чрез пряко ограничение и чрез индиректни физиологични процеси.

Когато напълнеете, то попада в рамките два модела: централно затлъстяване и периферно затлъстяване.

Централното затлъстяване е натрупване на тегло около гърдите и корема, което създава тип тяло с форма на ябълка. Периферното затлъстяване създава тип тяло с форма на круша, тъй като мазнините се отлагат главно около бедрата, бедрата и крайниците.

Недостигът на въздух при затлъстяване обикновено се свързва с централно натрупване на мазнини. Мазнините, съхранявани в гърдите и корема, могат да ограничат способността на белите дробове да се разширяват, дори в покой. Това може да промени начина, по който дишате редовно, създавайки постоянен повърхностен модел на дишане.

Също така, затлъстяването може да причини стесняване на дихателните пътища и, в екстремни случаи, пълно затваряне на дихателните пътища.

Централното затлъстяване също значително влияе върху физиологичните процеси в тялото, свързани с предизвикателствата на дишането. Той създава хронично нискостепенно възпаление, което може да допринесе за метаболитен синдром, свръхпроизводство на хормони и нарушено дишане при сън.

Симптоми на синдром на хиповентилация при затлъстяване

Синдромът на хиповентилация при затлъстяване (OHS) или синдром на Пикуик се диагностицира, когато е налице затлъстяване и нивата на кръвните газове достигнат определен праг.

OHS обикновено е показано, ако вашето артериално парциално налягане на въглероден диоксид (PaCO2) е над 45 mmHg.

Какви са нивата на кръвния газ?

Нивата на кръвните Ви газове показват колко добре функционират белите Ви дробове. Нивата на PaCO2, които са твърде високи, например, могат да показват, че дробовете ви не изхвърлят достатъчно въглероден диоксид.

Допустимите граници на PaCO2 са 35 mmHg до 45 mmHg.

Беше ли Ви полезно?

OHS се диагностицира само когато други респираторни, невромускулни или метаболитни състояния не могат да обяснят симптомите.

Симптомите включват:

 • задух
 • световъртеж
 • умора
 • главоболие
 • дневна сънливост или летаргия
 • силно хъркане
 • задавяне или задъхване
 • хрипове
 • затруднено дишане през нощта

Не всеки със затлъстяване и задух има OHS. Затлъстяването може да причини задух, дори ако не отговаря на диагностичните критерии за OHS.

Как се диагностицира синдромът на хиповентилация при затлъстяване?

Диагнозата OHS изисква да бъдат изпълнени специфични критерии. Част от този процес включва изключване на други състояния, които могат да причинят диспнея.

Вашият лекар ще обсъди вашите симптоми с вас и ще извърши физически преглед. Ще бъдат взети предвид вашето тегло, височина, индекс на телесна маса (ИТМ) и измервания на главата и талията.

Белодробните тестове могат да помогнат да се определи белодробната ви функция. Може да се наложи да имате:

 • газов тест на артериалната кръв
 • фракционни тестове за издишан азотен оксид (FeNO).
 • тест за белодробен дифузионен капацитет
 • тест за белодробен обем
 • спирометрия
 • пулсова оксиметрия

В допълнение към тези оценки на работата на белите дробове, образната диагностика може да помогне да се изключат други състояния, за които е известно, че причиняват задух.

Тези процедури включват:

 • радиографии
 • компютърна томография
 • ЯМР
 • бронхоскопия

За да се осигури правилна диагноза, Вашият лекар може да предложи допълнителни изследвания, като например:

 • пълна кръвна картина (CBC)
 • изследване на съня
 • сърдечни изследвания

Когато няма други състояния, които могат да бъдат свързани с вашите симптоми, затлъстяването е потвърдено и нивата на артериалните ви газове са в определена точка, OHS може да бъде диагностициран.

Лечение на затлъстяване и задух

Лечението на OHS и свързаната със затлъстяването диспнея се фокусира върху нормализиране на вентилацията и намаляване на телесното тегло.

А 2018 преглед на OHS показва, че непрекъснатото положително налягане в дихателните пътища (CPAP) е незабавното лечение на избор при стабилни случаи на затлъстяване и задух. CPAP използва респираторна маска, за да осигури постоянен натиск във вашите дихателни пътища, позволявайки на тялото ви да изхвърли токсините и да насити правилно нивата на кислород.

CPAP е една от двете налични терапии с положително налягане на дихателните пътища (PAP). Вашият лекар може да препоръча вместо това двустепенно положително налягане в дихателните пътища (BPAP). BPAP е подобен на CPAP, но използва две нива на налягане, а не едно постоянно.

PAP и в двете форми се прави редовно. Ще ви бъде предписана домашна машина, която може да се наложи да използвате часове наред.

Допълнителна кислородна терапия се препоръчва заедно с CPAP лечението, когато нивата на кислород са силно изчерпани.

В някои случаи, ако затлъстяването и задухът са прогресирали до пълно затваряне на дихателните пътища, може да е необходима трахеостомия, за да се поддържат дихателните пътища, особено докато спите.

Може ли отслабването да помогне при задух?

Когато задухът е свързан със затлъстяването, намаляването на теглото е основният начин за подобряване на симптомите.

Множество изследвания показват, че загубата на тегло е свързана с подобряване на симптомите на OHS. Тъй като теглото намалява, нивата на въглероден диоксид намаляват и функцията на белите дробове се подобрява.

Въпреки че всяка загуба на тегло е положителна, целевата основна загуба за лечение на OHS е такава 25% до 30% от телесното ви тегло.

Постоянното спазване на диетичен план и рутинни упражнения достатъчно дълго, за да се постигне тази цел, не винаги е устойчиво за хората. Поради тази причина често се препоръчва бариатрична хирургия. Бариатричната хирургия включва модифициране на стомаха или червата, за да се позволи намален прием на храна, намаляване на глада и увеличаване на чувството за ситост.

Ако изберете диетата, вашият лекар и диетолог могат да ви помогнат да създадете план, който намалява теглото с безопасна скорост. Прекалено бързото отслабване може да има отрицателно въздействие върху здравето, дори ако се опитвате да управлявате състояние като OHS.

Какви лекарства могат да лекуват OHS?

Не е установено, че лекарствата са ефективни за лечение на OHS.

Долен ред

Затлъстяването и задухът са тясно свързани. Прекомерното наддаване на тегло може да промени функцията на белите дробове и да допринесе за физиологичен процес на възпаление, което допълнително затруднява дишането.

Когато диспнеята, свързана със затлъстяването, достигне определена точка, тя може да бъде диагностицирана като синдром на хиповентилация на затлъстяването.

PAP терапиите са лечение от първа линия, докато започвате пътуването си за отслабване. Безопасната загуба на тегло отнема време и през това време PAP може да ви помогне да дишате по-лесно.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss