Каква е връзката между високия холестерол и макулната дегенерация?

Учените все още не разбират напълно връзката, но изследванията показват, че високият холестерол наистина повишава риска от AMD и други очни заболявания.

Макулната дегенерация е водеща кауза на слепота и зрителни увреждания при възрастни хора. Всъщност, близо 9% от хората над 45-годишна възраст имат свързана с възрастта дегенерация на макулата (AMD).

AMD засяга частта от ретината, отговорна за централното зрително поле. С други думи, периферното ви зрение може да не е засегнато, но мястото точно пред вас може да е замъглено, изкривено или тъмно.

Една възможна причина за AMD е високият холестерол. Изследванията показват, че отлаганията на холестерол в очите могат да влошат зрението. Други проблеми, свързани с холестерола, включително диабет и високо кръвно налягане, също могат да повлияят на зрението ви.

В тази статия говорим повече за връзката между високия холестерол и макулната дегенерация. Освен това обясняваме как лечението на висок холестерол може да намали риска от AMD.

Високият холестерол причинява ли макулна дегенерация?

Не е ясно дали високият холестерол в крайна сметка причинява AMD. Изследванията обаче показват, че високият холестерол, особено като по-млад възрастен, може да играе роля в развитието на AMD.

Изследване от 2010г открили връзка между някои гени, участващи в развитието на холестерола и AMD. Сега, докато изследователите работят, за да разберат тази връзка, те откриха, че повишеният холестерол може да е свързан с развитието на AMD.

А Проучване от 2021 г установиха, че хората с висок холестерол в ранна средна възраст са по-склонни да имат AMD, отколкото хората, които нямат.

Нещо повече, проучване от 2022 г. установи, че хората, приемащи лекарства за понижаване на нивата на холестерола или за лечение на диабет, имат по-ниско разпространение на AMD.

Въпреки това, не е ясно дали приемането на същите тези лекарства за предотвратяване на AMD би довело до същите резултати. Участниците в проучването вече са имали тези състояния и лекарствата са били използвани за лечението им, а не като начин за предотвратяване или лечение на AMD.

Рисковите фактори за висок холестерол също са общи рискови фактори за AMD. Те включват:

  • високо кръвно налягане
  • пушене
  • сърдечно заболяване
  • да сте на възраст над 50 години
  • да бъдеш с наднормено тегло

Защо високият холестерол засяга очите ви?

Холестеролът е восъчно вещество, което циркулира в кръвта и присъства в клетките на тялото. Холестеролът е необходим, но твърде много холестерол може да бъде лошо нещо.

Високите нива на холестерол могат да увеличат риска от инфаркт, инсулт и сърдечни заболявания. Холестеролът може да образува отлагания в кръвоносните съдове и те могат да растат и в крайна сметка да блокират кръвния поток.

Но кръвоносните съдове не са единственото място, където може да се отложи излишният холестерол.

Един от отличителните белези на AMD е наличието на холестерол в очите. Тези отлагания се наричат ​​друзи и се състоят от холестерол, протеини и други липиди. При хора с AMD друзите могат да се развият в малки бучки, които се натрупват под ретината.

Друзите не причиняват AMD – те са страничен продукт на AMD. Друзите рядко причиняват симптоми. Всъщност те често се откриват по време на очен преглед.

Офталмологът може да разшири зениците, за да може напълно да изследва ретината. Ако видят друзи, лекарят може да препоръча допълнителни тестове, за да провери за ранни признаци на AMD.

Ако установят, че имате AMD, те ще ви обяснят състоянието и ще споделят стратегии, които да ви помогнат да запазите зрението си.

Съвместно лечение на висок холестерол и дегенерация на макулата

Според изследване от 2022 г. лекарствата за диабет тип 2 и холестерол могат да намалят риска от AMD. Въпреки това, не е ясно дали приемането на някое от тези лекарства ще спре или ще забави прогресията на AMD, ако ги използвате, след като промените в зрението са започнали.

Въпреки че понастоящем няма лечение за AMD, промените в начина на живот обикновено могат да се справят със състоянието.

Промените в начина на живот, като спиране на тютюнопушенето и балансирана диета, могат да намалят прогресията на AMD. Те могат също така да намалят нивата на холестерола като цяло, което може да има положително въздействие върху зрението ви.

Освен това някои витамини и минерали могат да помогнат за забавяне на прогресията на заболяването. Вашият лекар или офталмолог може да определи дали сте добър кандидат за това лечение.

По-малко известни ефекти от високия холестерол

Добре известно е, че високият холестерол може да причини състояния като високо кръвно налягане, инсулт и сърдечни заболявания. Но някои други условия са по-малко известни. Те включват:

  • Ксантелазма: Това са меки, плоски или донякъде надигнати жълтеникави мастни натрупвания, които се образуват около очите или близо до носа. Те може да са признак, че имате повишени нива на липидите.
  • Пъстра кожа: Livedo reticularis или кожата с петна е кожа, която изглежда зачервена и на петна. Може също да изглежда мраморизирано или ципесто. Съдови заболявания, включително атеросклероза (натрупване на мастни отлагания в кръвоносните съдове), могат да причинят този външен вид.
  • Arcus senilis: Сивкави или бели отлагания по външния ръб на роговицата може да са индикация, че нивата на холестерола са високи. Пръстеновидните отлагания се причиняват от липидни отлагания, а холестеролът е вид липид.
Беше ли Ви полезно?

Изследванията показват, че вероятно има връзка между високите нива на холестерол и макулната дегенерация. Точната връзка обаче остава неясна.

Проучванията показват, че възрастните с висок холестерол в ранна до средна възраст са по-склонни да развият AMD. Необходими са допълнителни проучвания, за да се разбере дали приемането на лечение за понижаване на холестерола преди започване на промени в зрението в крайна сметка ще намали риска от AMD.

AMD е най-често при възрастни над 55 години. Но други рискови фактори, включително висок холестерол, могат да повлияят на риска от развитие на това състояние на очите.

Ето защо очните лекари препоръчват на всички възрастни, но особено на тези над 60 години, да правят редовни годишни очни прегледи. По време на тези прегледи лекарят може да открие промени в зрението. Те могат също така да открият рано проблеми като друзови отлагания и могат да помогнат за идентифициране на промени в начина на живот, за да се предотврати загуба на зрение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss